Miután határozatlan időre meghosszabbítottak a koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási korlátozást, még inkább kardinális kérdés lehet, mivel töltsük napjainkat a négy fal között.

Szerencsére ez az időszak nem csak a lehetséges és baljós gazdasági következmények előrevetítéséről, a gyárbezárásokról, valamint a Forma-1 és más versenysorozatok futamhalasztásairól szól. Az autóipar közege amellett, hogy nagylelkűségéről és összetartásáról tett tanúbizonyságot, potenciális vásárlóira is gondolt – ezek a kezdeményezések akár már a húsvéti hosszú hétvégét is színesebbé tehetik.

Az örök klasszikusok: színező és papírmodell, mi szem-szájnak ingere

Ez utóbbi tekintetében a legátfogóbb csomaggal még a Ford rukkolt elő, melynek magyar nyelven is elérhető oldaláról különböző színezőket, tojásvadászatot, útvesztőket, pontösszekötő- és memóriajátékokat tölthetünk le, majd üthetünk el vele órákat.

Sok-sok órát tölthetünk az Audi és a Mercedes kifestőivel is: az ingolstadti gyártó jóvoltából tizenkét oldalt színezhetünk ki, míg a stuttgartiak mintegy 50 darab színezőt tettek közzé. Az audis képek ide kattintva, a mercedesesek pedig innen tölthetők le.

Akiket kimagaslóbb kézügyességgel áldott meg a sors, vagy szimplán nagyobb kihívásokra vágynak, azoknak a Ford mellett a Toyota is hajtogatható papírmodellekkel kedveskedik, de az alábbi cikkből az is kiderül, hogyan színezhetünk Bentley-t:

A virtuális versenyek és a nosztalgia korszaka a mostani

Alternatív lehetőségek is akadnak szép számmal: süthetünk stílszerűen autós süteményeket, de a video- és szimulátorjátékok világába is belemerülhetünk, ahogyan azt számos „valódi” autóversenyző tette, többek között Charles Leclerc, Alexander Albon, Lando Norris, Antonio Giovinazzi, George Russell és Nicholas Latifi – a Ferrari monacói versenyzője meg is nyerte az F1 virtuális bajnokságának legutóbbi fordulóját, a Vietnámi Nagydíj helyett rendezett ausztráliai versenyt.

A legklasszikusabb játékokról itt olvashatsz részletesen, ráadásul a PlayStation 4-birtokosok ingyen férhetnek hozzá a Dirt Rally 2.0-hoz:

Az otthon töltött napok, hetek alatt (újra) elővehetünk olyan klasszikus versenyeket és YouTube-videókat, amikre a rendes kerékvágás szerinti hétköznapokban nem jut idő. Legyen az a Forma-1 teljes archívuma – amit az F1 TV  húsvéti akciójának köszönhetően 30 napig ingyen nézhetünk –, vagy akár ez a 15 perces összeállítás a rali aranykorából:

A Forma-1 hivatalos platformjain egyébként is a múltidézésé a főszerep már hetek óta: a nosztalgiavonat következő állomása Monza lesz, méghozzá egy annyira nem is régi versennyel, mivel az F1 YouTube-csatornáján és Facebook-oldalán a tavalyi Olasz Nagydíj történéseit eleveníthetjük a mai nap folyamán, magyar idő szerint 16 órától.

Közös szenvedélyünk: az autó

A #parkoljle rovat mellett nemrégiben elindult a Vezess új Facebook-közössége, a Carantén is, ahol megoszthatjátok egymással az autóitokhoz kapcsolódó, valamint aktuális projektjeiteket és kedvenceitekkel kapcsolatos képeiteket, videókat és leírásokat. Facebook-csoportunkhoz erre a linkre vagy az alábbi képre kattintva csatlakozhatsz. Böngésznivaló itt is akad.

Ezek az autós unaloműzők megkönnyíthetik az otthonmaradást 5

Egy mindenkiért, mindenki egyért

Egészség szempontjából nyilvánvaló módon az egészségügyben dolgozók vannak kitéve a legnagyobb rizikónak. Az itthoniak helyzetén már több importőr igyekezett könnyíteni: többek között a Ford, a Renault, a Suzuki és a Toyota is autókat ajánlott fel egy-egy kórháznak vagy a Vöröskeresztnek, de beállt a segítők sorába például a Bridgestone, a Share Now autómegosztó és az OMV, valamint a MOL Limo is.

Miközben a kialakult helyzetre reagálva a MOL-nál már gőzerővel gyártják a fertőtlenítőszereket, több manufaktúra is átállt a lélegeztetőgépek gyártására, mint például a Ford vagy a SEAT, de hasonló kezdeményezés indult a Forma-1-ben is a hét brit székhelyű csapat által, Project Pitlane néven.

Noha már visszaállították a szünidői menetrend szerinti tömegközlekedést a fővárosban, a járművek kihasználtságának csökkentése céljából hétfő óta országszerte ingyen lehet parkolni a közterületeken. Aki nem tud élni a lehetőséggel, annak sem kell feltétlenül a zsebébe nyúlnia: jelképes összegért, havi 100 forintért bárki igénybe veheti a MOL Bubi közbringarendszer szolgáltatását.

De aki teheti, maradjon otthon, és legfeljebb a Volánbusz alternatív térképeit használva tervezze meg kiruccanását: