Alfa Romeo

Alfa Romeo

Az Alfa Romeo olasz autógyártó-cég 1910-ben jött létre, jelenleg a Stellantis-cégcsoport tagja. Többek között luxus- és sportautók gyártásával foglalkozik.

Tudj meg többet!

Az Alfa Romeo története a cég elődje, a Darracq Italiana 1907-es alapításával kezdődött. A francia márkából azonban kiváltak az olasz befektetők, ők hozták létre 1910-ben az A.L.F.A (Anonima Lombarda Fabbrica Automobili) gyárat.

 

Első évtizedeit sikeres versenyautók jellemzik, de a mai napig hangsúlyos a sportosság és a szenvedély a márka életében. 1986-ban került a Fiat tulajdonába, ám a Fiat-Chrysler- és a PSA-konszern 2021-es összeolvadása már a Stellantis égisze alá tartozik. Emblémájában a kígyó és keresztje Milánó városának szimbólumai, amik végigkísérik a több mint száz éves gyártó történetét.

 

A manapság torinói székhelyű márka első autója az alapítás évében megjelent HP volt, de a márka évtizedei során ugyancsak népszerű típusnak bizonyult többek között a 8C, a Giulietta, a Spider, a 33, a 145, a 146, illetve a MiTo.

 

Jelenleg három modell alkotja az Alfa Romeo kínálatát: a több ízben feltámasztott Giulia, a márka első szabadidőautója, a Stelvio, illetve az első hibridtípus, az ugyancsak SUV Tonale.

 

Az Alfa Romeo modelljei:

 

A versenyzés világában hosszú, komoly utat járt be az Alfa Romeo. Gyári csapatot futtatott a Forma-1-ben 1950-ben és 1951-ben, majd 1979 és 1985 között, míg névlegesen 2018 és 2023 között van jelen a Forma-1-ben. A bajnokság első két világbajnoka, Giuseppe Farina és Juan Manuel Fangio Alfa Romeóval versenyzett. Az olasz márka – főleg az ezredforduló előtt – a túra- és sportautózásban, illetve a raliban is letette a névjegyét.

1 2 31