Suzuki

Suzuki

A Suzuki japán autó- és motorkerékpárgyártó vállalat, mely motorokat is gyárt. Leányvállalatai például a Maruti Suzuki és a Magyar Suzuki.

Tudj meg többet!

A Suzuki, pontosabban a Suzuki Motor Corporation egy japán multinacionális cég, melynek fő profilja autók és motorkerékpárok gyártása, de motorok, csónakmotorok és terepjárók előállításával is foglalkozik.

 

A világ legnagyobb autógyártói között számontartott vállalatot 1909-ben alapították, még szövőszékgyártó-üzemként. 1920-ban regisztrálták a tőzsdére, járműgyártással pedig csak évtizedekkel később, 1952-ben kezdett el foglalkozni, mivel a második világháború fokozatosan csökkent a szövőszékek iránti keresletet.

 

Az első jármű egy 36 köbcentiméteres, kétütemű motorkerékpár volt, ami Power Free néven jelent meg. Az első autó a Suzulight volt, amit 1955-ben mutattak be, de 1974-től már exportra is gyártott a Suzuki, sőt, 1977-ben a négykerék-hajtás is a kínálat részévé vált.

 

A mai napig népszerű Swiftet – melynek neve magyarul azt jelenti, hogy fürge – 1983-tól kezdték el gyártani, de az első három évben még SA-310 néven. A típus későbbi generációt Magyarországon is gyártották, illetve gyártják – hazánkban 1991 óta van jelen a márka Magyar Suzuki néven, majd 1992-ben el is készült az első magyar gyártmányú Suzuki Esztergomban.

 

A Magyar Suzuki mellett a Maruti Suzuki is a japán gyártó leányvállalatai közé tartozik.

 

Ezek az ismertebb Suzuki-modellek:

 

A Suzuki leginkább motorsport-programokat futtatott, a gyorsaságimotoros-világbajnokságon (MotoGP) is szerepelt többek között, ahol 2000-ban és 2020-ban világbajnoki címet ünnepelt, de 2022 végén újra kiszállt a bajnokságból. A Man-szigeteki TT-t 93 ízben nyerték meg a japán márkával, mely az autósportban egy tiszavirág életű WRC-projektet tudhat magáénak, illetve kisebb márkakupákat, mint amilyen a Swift Cup Europe.

1 2 70