Seat

Seat

A Seat spanyol gépkocsimárka, amit a Fiattal együttműködésben hoztak létre 1950-ben. 1986 óta a Volkswagen-csoport része, személyautókat gyárt.

Tudj meg többet!

A Seat – ami valójában egy tulajdonnévi betűszó, magyarul azt jelenti, hogy Spanyol Személygépkocsi Társaság – spanyol gépkocsimárka, melyet a Fiattal együttműködésben, 1950-ben alapítottak. Központja a katalán Martorellben található, Barcelonától csupán 35 kilométerre.

 

Az első Seat-modell három évvel az alapítás után, 1953-ban gördült le a gyártósorról, ami egy 1400-as volt. A vállalat azt követően kezdett el új stratégiát követni, hogy 1980-ban a Fiat megszakította vállalati kapcsolatát a márkával és a részvényeit is eladta. Ezután saját maga kezdett el autókat tervezni, melyek nevüket spanyol városok után kapták (például: Ibiza, Málaga, Marbella, Ronda).

 

1982-ben ipari és kereskedelmi együttműködésbe fogott a Volkswagennel, aminek értelmében a Seat felelt az Audi és a Volkswagen forgalmazásáért is Spanyolországban, részben import, részben pedig helyben gyártott modellek értékesítésével. A két fél később szorosabbra fűzte a kapcsolatot, olyannyira, hogy 1986-ban a Volkswagen megvette a Seat részvényeinek 51%-át, amivel a spanyol márka a cégcsoport részévé vált.

 

Leányvállalatát, a Cuprát 2018-ban hozta létre a Seat, mely alapvetően önálló vállalatként, mégis az anyacég mellett működik. A Seat kínálatából több modell is átkerült a Cuprához, így kapott például új arculatot a León is – a változás után a Seat-palettát zömében crossoverek fedik le.

 

A Cupra felel egyúttal a Seat sportprogramjáért is, mely a túraautó-világkupában (WTCR) és annak elektromos megfelelőjében, az ETCR-ben is érintett. Korábban a Seat is rendszeres induló volt túraautó- és raliversenyeken.

 

A Seat modelljei:

1 2 30