Hyundai

Hyundai

A Hyundai egy dél-koreai óriásvállalat, amit 1947-ben alapítottak, és 1967 óta gyárt autókat. A Kiával karöltve a világ vezető autógyártói között jegyzik.

Tudj meg többet!

A Hyundai óriásvállalatként jött létre 1947-ben, ami 20 évvel később, 1967-ben kezdett el autógyártással foglalkozni. A konglomerátumot Jeong Ju-yung alapította, majd azt 2001-ben darabolták fel – a vállalat így hajógyártásra, elektronikára, építőiparra is specializálódott, de ugyancsak jártas a pénzügy világában.

 

Az így „kivált” Hyundai Motor Company központja Dél-Korea fővárosában, Szöulban található. Világszerte nagyjából 75 ezer embert foglalkoztat, miközben 193 országban, 5000 kereskedésen keresztül értékesíti modelljeit. Az 1990-es évek óta az ország első számú autómárkája, továbbá globálisan is igen előkelő helyen szerepel, amihez nagyban hozzájárult a Kia felvásárlása, valamint az ulszani gyártelep indulása, aminek évi 1,6 millió autós gyártókapacitása sokáig a legnagyobbnak számított a világon.

 

Ezzel párhuzamosan folyamatosan terjeszkedett Ázsián kívül, Európában 1995-ben vetette meg a lábát, a németországi Offenbachban található központ megnyitásával.

 

Első modelljeit a Fordtól megvásárolt licensz alapján gyártotta, majd 1976-ban mutatkozott be a márka első önálló típusa, a Pony, mely egyúttal a cég első exportmodellje is volt.

 

Komolyabb mérföldkövekhez főleg az ezredforduló után érkezett a márka: az SUV-k piacára például meglehetősen korán, már 2000-ben belépett a Santa Fével, majd 2004-ben előrukkolt a Tucsonnal is, míg más méretosztályokban például az Elantra és az i30 tett szert meghatározóbb népszerűségre.

 

A hibrid-elektromos irányba már az 1990-es évek elején elkezdett kacsintgatni a Hyundai, az első tisztán elektromos modellt a Sonatából építették, még 1991-ben. Ennek ellenére a sorozatgyártásig csak 2008-ban jutott el a márka, míg az igazán markáns áttörést az Ioniq 2016-os megjelenése jelentette – ez volt ugyanis az első modell, ami csak alternatív hajtással (hibrid, konnektoros hibrid, elektromos) lett elérhető a piacon. A típus 2020-ban új márkává nőtte ki magát, mely kifejezetten elektromos autók gyártása iránt köteleződött el.

 

Ezek a Hyundai legismertebb modelljei:

 

Márkái, almárkái:

  • Hyundai Motor Company
  • Ioniq
  • Genesis Motor
  • Kia (33,88%-os tulajdonrésszel)

 

Bár Dél-Koreában is rendeztek Forma-1-es futamot – igaz, csak néhány évig –, ezzel ellentétes terveik ellenére a Hyundai sosem jutott el a királykategóriáig. A rali-világbajnokságba is hosszas kihagyás után, csak 2014-ben tért vissza az i20-szal, és ugyan egyéni összetettben nem ért fel a csúcsra, 2019-ben és 2020-ban is a legjobbnak bizonyult a gyártók között.

 

Ugyanakkor a márkán nagyobb hangsúlyt jut a customer racingnek, vagyis az ügyfélalapú versenyzésnek. Így szerepel többek között a túraautó-világkupában (WTCR) is, melyben Michelisz Norbert a Hyundait képviselve lett a sorozat bajnoka 2019-ben.

1 2 50