Mazda

Mazda

A Mazda japán autógyárat 1920-ban alapították, székhelye Hirosimában található. Több mint 100 éve autókat és erőforrásokat gyárt a vállalat.

Tudj meg többet!

1920-ban hozták létre a Mazda japán autógyártó-vállalatot, melynek központja Hirosimában van. Története Toyo Cork Kogyo Co., Ltd. néven kezdődött, majd a Toyo Kogyo névre váltó cég a gépgyártás után a járműgyártás felé fordult. 1931-ben bemutatta a MazdaGót, ami egy motoros riksára hasonlító háromkerekű jármű volt. A második világháború idején a vállalat fegyvereket gyártott a japán hadsereg számára.

 

Formálisan csak 1984-ben vette fel a Mazda nevet a vállalat, jóllehet, már a kezdetektől minden autóját ezzel a névvel értékesítette. Az RX-szériával együtt többek között a legendás MX-5-ös is még ezt megelőzően mutatkozott be.

 

1979-től a Mazda egyre szorosabbra fűzte viszonyát a Forddal, az amerikai gyártó folyamatosan vásárolta fel a japán vállalat részvényeit. Az együttműködés keretében számos modellt gyártott közösen a két vállalat, útjaik pedig 2010-ben, a Ford kiszállásával váltak külön, ugyanakkor a Toyota jelenleg is 5%-os tulajdonrésszel rendelkezik.

 

Bár más gyártók is rendelkeznek a jogokkal, a Mazda az egyetlen autógyártó, amely a mai napig életben tartja a Wankel-motort. A különleges megoldást leginkább sportkocsijaiban alkalmazza a márka.

 

A Mazda ismertebb modelljei:

1 2 47