Honda

Honda

A Honda multinacionális vállalatot Japánban alapították 1948-ban. Nemcsak autókat, hanem motorokat és kerti szerszámokat, például fűnyírókat is gyárt.

Tudj meg többet!

A Hondát 1948-ban alapították, mely egy nehézipari vállalatból nőtte ki magát. A vállalat a világ második legnagyobb japán autó-, illetve a legnagyobb motorkerékpár-gyártójává vált. 1963 óta foglalkozik autógyártással, az első modell a T360-as nevet viselő kei truck volt.

 

Évekig tartott, mire nemzetközi szinten is komolyabban meg tudta vetni a lábát, ez mindenekelőtt a Civic 1972-es debütálásának köszönhető. A típus ugyanis olyannyira sikeres lett, hogy több mint öt évtizedet és 11 generációt élt már meg, később pedig az Accord és a CR-V is népszerűnek bizonyult, melyek ugyancsak a mai napig elérhetőek a márka kínálatában.

 

2008-tól állt át a Honda arra, hogy – a globális piaci igényekhez igazodva – kisebb, illetve alternatív hajtású modelleket gyártson. Ennek jegyében nem kellett sokat a Civic hibridváltozatának megjelenésére, mely a Toyota Priusszal is fel tudta venni a versenyt. Manapság az elektromos modellek között tartják számon a Honda e-t és az Európában nem kapható Insightot.

 

Az ismertebb Honda-modellek:

 

Divíziói:

  • Honda Power Equipment
  • Acura
  • Honda Aircraft Company
  • Honda Automobiles
  • Honda Motorcycles

 

A Honda globális tevékenységei rendkívül szerteágazóak: a cég autók és motorok mellett többek kerti kisgépeket (pl. fűnyírókat), generátorokat, repülőgépeket és tengeri berendezéseket is gyártanak, de a világ legfejlettebb humanoid robotja, Asimo is a hamamacui gyárhoz köthető.

 

Hosszú múltra tekint vissza a sportban a Honda, motor- és autógyártóként egyaránt. A gyorsaságimotoros-világbajnokságban, azaz a MotoGP-ben 19-szer avatott egyéni bajnokot, míg a Forma-1-ben leginkább motorgyártóként jeleskedett. A négykerekű királykategóriában a Williamsszel egy, a McLarennel pedig négy világbajnoki címet szerzett – abból hármat Ayrton Sennával –, míg legutóbb Max Verstappennel és a Red Bull-lal ért fel a csúcsra, 2021-ben. Gyári csapatot 1964 és 1968, illetve 2006 és 2008 indított a Forma-1-ben a japán márka, mely „csak” három futamgyőzelemre vitte. Annak átalakulásáig a túraautó-világbajnokságban (WTCC) is gyári csapatként szerepelt, 2017-ben a márkával Michelisz Norbert épphogy lecsúszott a világbajnoki címről.

1 2 60