Smart

Smart

A Smart német autómárka, mely félig a Mercedes-Benz és félig a Geely tulajdonában áll. 1994-ben alapították, törpeautóiról vált ismertté.

Tudj meg többet!

Bár a vállalat már 1994 óta létezik, a Daimler-konszern részeként 1998-ban dobta piacra törpeautóját a Smart, melynek nevét – a marketinges írásmódot alapján – kis kezdőbetűvel kellene írni. Emblémájában a c a compact szóra utal, a nyíl pedig az előre haladó gondolkodást jelöli.

 

Eredetileg a kétszemélyes kiskocsi megvalósítása Swatch-autóként volt tervben, méghozzá az óragyártó koncepciója és ötletei alapján, valamint a Volkswagen-konszern közreműködésével, ám a Volkswagennél végbement vezetőváltás után életképtelennek nyilvánították a koncepciót. A három méternél rövidebb kisautót így a Mercedes-Benz anyavállalata valósította meg.

 

Első nekifutásra nem sikerült más szegmensekbe beférkőzni, így az ötajtós Forfour és a Roadster – utóbbi mind roadster, mind pedig kabrió kivitelben – igencsak rövid életű volt a gyér kereslet hatására. A kétszemélyes kisautó azonban tartotta magát a piacon rajongói körrel, ezáltal a Fortwo nemcsak benzin- és dízelmotorral, de elektromos változatban is megvásárolható.

 

2019-ben bejelentették, hogy a Mercedes-Benz mellett a kínai Geely is a Smart tulajdonosa lesz, a két márka egyenlő arányban osztotta fel a részvényeket egymás között. Az együttműködéssel együtt új korszak kezdődött a Smart, mely a törpeautók árnyékából kitörve, a Concept #1 koncepcióautó 2021-es megjelenésével mutatta első jeleit.

 

A Smart jelenlegi modelljei:

1 2 11