Pénteken tartja a Concept #5 hivatalos világpremierjét a Smart, a németből kínaivá vált, kisautók helyett mindenféle elektromos jószágot gyártó márka.

Itt van rögtön ez a tanulmányautó, amely nem egyszerűen jóval nagyobb, mint bármi, amit eddig láthattunk a Smarttól, de a városhatárt is elhagyja, hogy kemény overlanding kalandokban részesítse utasait. Erről gondoskodnak a masszív első és hátsó védőlemezek, a jó terepszögeket eredményező, minimális túlnyúlások, a rejtett csörlő, a kihajtható hátsó fellépő, valamint a szélvédőkeretre illesztett terepfényszóró.

Ki nem találod, ki gyártotta ezt a dögös terepjárót 1

A csupaüveg tető, a kereszt alakú tetőcsomagtartó persze mind csak porhintés: a lényeg a robusztus crossover formátum, valamint a 800 V-os elektromos hajtáslánc, amely jóvoltából a 100 kWh-t meghaladó kapacitású akkumulátor 15 perc alatt 80%-ra tölthető. Hatótávolsága pedig eléri az 550 kilométert (WLTP-érték), ami egy ekkora akkumulátortól nem kiemelkedően jó érték, de biztosan tud valamit a hajtáslánc, amit még nem árult el a gyártó – bár a karosszériát elnézve meglehetősen nagy lehet a közegellenállása, ami köztudomásúlag nem tesz jót a fogyasztásnak.

Ki nem találod, ki gyártotta ezt a dögös terepjárót 13

Nemcsak elektromos azonban a Concept #5, hanem részben önvezető is, ráadásul nemcsak autópályán, de városban is átvállalja a vezetőtől a feladatok egy részét.

Szintén sorozatgyártásba kerülhet a három kijelzőből álló infotainment-interfész. Két monitor OLED-technológiát alkalmaz, a műszerfalba kiemelhető hangszórót építettek be, az első utasülés pedig zéró gravitációs pihenőhelyzetbe billenthető, valamint masszírozni is tud.

Ki nem találod, ki gyártotta ezt a dögös terepjárót 14

Állítólag innovatív légzsákot is szereltek az ülésbe, erről azonban nincsenek részletes információink.

Mindezen funkciókon túl a Smart a mesterséges intelligencia fedélzeti felhasználására is keresi a megfelelő módot és eszközt. A tanulmányautó fejlett hangvezérlő, virtuális asszisztens funkciója is ilyet használ.

Ki nem találod, ki gyártotta ezt a dögös terepjárót 15