Pontot tett a találgatások végére a Red Bull, és szerdán hivatalosan is megerősítette a hírt, miszerint Adrian Newey távozik a hatszoros konstruktőri világbajnok alakulattól. Nem is tölti ki a 2025 végéig érvényes szerződését a csapatnál, már a következő év első negyedében távozik műszaki igazgatói pozíciójából.

A Red Bull lényegre törő közleménye szerint Newey visszalép a Forma-1-es tervezési feladataitól, a továbbiakban az energiaitalosok hiperautója, az RB17 fejlesztésének utolsó simításaira összpontosít, és annak befejezéséig a projekten dolgozik majd.

„Szeretnénk megköszönni Adriannak az eddigi közös munkánk során elérhet eredményeinket” – tették hozzá. Kiemelték, hogy a széles körben is elismert szakember nagyban hozzájárult a csapat hét egyéni és hat konstruktőri világbajnoki címe mellett annak eddigi 118 győzelméhez és 101 rajtelsőségéhez is.

Newey: Most érkezett el a megfelelő pillanat

Nem sokkal azután, hogy megérkezett a bejelentés Newey távozásáról, a Red Bull oldalán megjelent egy kibővített kommüniké is ezzel kapcsolatban. „Gyerekkorom óta gyors autókat akartam tervezni. Az volt az álmom, hogy mérnök legyek a Forma-1-ben, és szerencsém volt, így valóra válthattam ezt az álmomat” – nyilatkozta Newey. „Majdnem két évtizeden át abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy kulcsszerepet játszhattam abban, ahogy a Red Bull feltörekvő újoncból többszörös bajnokká fejlődött.”

Úgy érzem, most érkezett el a megfelelő pillanat arra, hogy átadjam másoknak a stafétát, új kihívásokat keresve magamnak. Még előttünk állnak az RB17 fejlesztésének utolsó fázisai, így a csapatnál töltött időm hátralevő részében erre fogok koncentrálni.

– folytatta gondolatait a 65 éves szakember.

„Szeretnék köszönetet mondani tehetségükért, elhivatottságukért és kemény munkájukért annak a sok csodálatos embernek, akikkel az elmúlt 18 év során együtt dolgozhattam a Red Bullnál. Igazi kiváltságként éltem meg, és biztos vagyok benne, hogy a mérnöki csapat jól felkészült arra, hogy elvégezzék az utolsó simításokat és fejlesztéseket az autón a mostani, négyéves szabályrendszer utolsó szakaszában.”

„Szeretnék köszönetet mondani a csapat részvényeseinek, a néhai Dietrich Mateschitznek, Mark Mateschitznek és Chalerm Yoovidhyának, amiért megingathatatlanul támogattak, amíg a Red Bullnál voltam, ahogyan Christian is, akinek nemcsak az üzlettársa voltam, de a barátja is. Köszönet illeti továbbá Oliver Mintzlaffot és Eddie Jordant is” – tette hozzá Newey.

F1: Bombahír, távozik a Red Bull kulcsembere 1

Adrian Newey és Christian Horner – körülbelül egy év múlva az ő közös történetük véget ér, legalábbis a Red Bullnál biztosan. (Fotó: Clive Mason/Getty Images)

Newey „igazi legendaként távozik”

„Az elmúlt 20 év legnagyszerűbb pillanataiban Adrian végig velünk volt a fedélzeten” – beszélt elismerően távozó kollégájáról Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke. „A víziója és a kiválósága segített minket ahhoz, hogy 20 szezon alatt 13 bajnoki címet nyerjünk. Kivételes képességei túlmutatnak a Forma-1-en, új dimenziókat nyitott meg a GP-versenyautók tervezésében.”

„Végképp figyelmet érdemel az a képessége, amivel különböző szabályrendszerekben megtalálja azokat a pontokat, amikre összpontosítani kell, és amikből a legtöbbet lehet profitálni. Ezek, valamint a kérlelhetetlen győzni akarása segítette a Red Bullt.”

„Az elmúlt több mint 19 év rendkívüli szórakoztató volt Adrian mellett. Amikor csatlakozott a Red Bullhoz, az én szememben ő volt a sztártervező, viszont két évtizeddel és 13 bajnoki címmel később igazi legendaként távozik. A barátom, akinek örökké hálás leszek mindenért, amit az együttműködésünk hozott” – jegyezte meg Horner.

Azt egyelőre nem jelentették be, hol folytatja a pályafutását Adrian Newey. Forma-1-es körökben, folyamatosak a találgatások, amennyiben maradna a sportban, melyik csapathoz igazolhat. Lehetséges opcióként felmerült az Aston Martin és a Mercedes is, jól értesült források szerint a legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy a Ferrarinál köt ki. Newey jövőjét illetően az is tisztázatlan kérdés, hogy – ha nem megy nyugdíjba – mikor állhat munkába a következő csapatnál: ha hihetünk az elmúlt napok híreinek, az sem kizárt, hogy ez még évek kérdése.