Pár nappal azután, hogy bejelentették Lando Norris egészen 2025 végéig szóló szerződéshosszsabbítását – amit egyébként már 2021 májusában belengettek –, a McLaren pénteken, magyar idő szerint az esti órákban bemutatta 2022-es autóját, az MCL36-ost.

A sajtóhírek szerint búsás fizetéssel a wokingi együtteshez láncolt Norris és csapattársa, Daniel Ricciardo idei munkaeszköze alapjaiban megőrizte a papaya színt. Habár a csapatruházatról a napokban közzétett fényképek alapján lehetett arra számítani, hogy utóbbi színt a fekete fogja váltani, részben így is lett, míg a kéknek egy világosabb árnyalata jelent meg.

F1: Átalakult a McLaren, történelmi oka van 2
F1: Átalakult a McLaren, történelmi oka van 3

F1: Átalakult a McLaren, történelmi oka van

F1: Átalakult a McLaren, történelmi oka van

F1: Átalakult a McLaren, történelmi oka van 7
F1: Átalakult a McLaren, történelmi oka van 8
F1: Átalakult a McLaren, történelmi oka van 9
Fotó megosztása:

Igyekezett húzni az időt bemutatójával a Bruce McLaren nevével fémjelzett istálló, de ahogy az ilyenkor általában lenni szokott, már idő előtt kiszivárogtak az első képek a különböző közösségi platformokon:

Zak Brown, a csapat vezérigazgatója a bemutatón elárulta, hogy az új autó festését részben azok a rajongói visszajelzések ihlették, melyek a tavalyi Monacói Nagydíjon használt, történelmi Gulf-dizájn kapcsán kaptak. „A rajongók szeretik, ha energiát közvetít a festés” – tette hozzá. Arra is kitért, hogy reméli, az MCL36 elég jó lesz ahhoz, hogy folytassák a felzárkózást az élmezőnyhöz.

A McLaren ráadásul nem egy, hanem kapásból három autót leplezett le, az online közvetített esemény keretében ugyanis Forma-1-es technikája mellett Extreme E- és IndyCar-autója is bemutatkozott, akárcsak a csapat e-sport-különítménye.

F1: Átalakult a McLaren, történelmi oka van 10

Idén Tanner Foust, a globális ralikrossz-bajnokság 2011-es AWD- és 2012-es Supercar-győztese, az X Games négyszeres aranyérmese, valamint a hazájában háromszoros ezüstérmes raliversenyzőnő, az új-zélandi Emma Gilmour képviselik a McLarent az Extreme E-ben, az elektromos tereprali-sorozatban.

F1: Átalakult a McLaren, történelmi oka van 11

Változatlan felállással vág neki a 2022-es IndyCar-szezonnak az Arrow McLaren SP, mely 75%-ban már a wokingiak tulajdonában áll tavaly augusztus óta. Patricio O’Ward az előző idényben annak hajrájában csúszott le a bajnoki címről és lett végül harmadik, a csapattársa pedig Felix Rosenqvist lesz.

Negyedikként mutatta be 2022-es autóját a McLaren, de az idei leleplezések még a korábbi évek eseményeinél is vegyesebb érzéseket keltenek. Mivel a Liberty Media mellett a csapatok is arra törekednek, hogy minél később derüljenek ki részletek új konstrukcióikról, többségük inkább a Forma-1 tavaly nyáron bemutatott prototípusára húzza fel új vagy megszokott dizájnját.

A Haas nyitotta, majd a Red Bull és az Aston Martin folytatta a bemutatók sorát, de a három csapat közül csak Sebastian Vettelék új autója áll közel a valósághoz. Az előző idényben sereghajtó amerikai istálló kusza renderelt képei nehezen vehetők komolyan, eközben a regnáló világbajnok Max Verstappen új versenygépéről csak képletesen rántották le a leplet.

Legközelebb Valentin-napon, azaz február 14-én tartanak autó-, rosszabb esetben pedig festésbemutatót – hétfőn az AlphaTauri kerül sorra. A korábbi bemutatókról készült írásainkat itt gyűjtöttük össze.

Ezek a legfontosabb időpontok az F1 2022-es szezonja előtt

Még a csapatok zöme adós bemutatójával, vagy legalábbis valami ahhoz hasonlóval – az alábbi beosztás szerint:

  • február 14., hétfő: AlphaTauri, AT03
  • február 15., kedd: Williams, FW44
  • február 17., csütörtök: Ferrari, F1-75
  • február 18., péntek: Mercedes, W13
  • február 21., hétfő: Alpine, A522
  • február 27., vasárnap: Alfa Romeo, C42

Az előző idényhez képest többet, összesen hat napot tesztelhet a mezőny, tekintettel az érkező szabályváltozásokra, noha igyekeznek letagadni ezek jelentőségét. Annyira, hogy az első három tesztnapról sem élő képet, de még élő eredményközlést sem biztosítanak – csak a nap végi eredményekről tájékoztatnak majd, ellenben a második teszttel, Bahreinből ugyanis már jóval több információt biztosítanak.

Az előszezoni tesztek időpontjai a következők:

  • február 23-25., csütörtök-szombat: nem hivatalos előszezoni teszt (Barcelona, Spanyolország)
  • március 10-12., csütörtök-szombat: előszezoni teszt (Szahír, Bahrein)