A 2021-es Forma-1-es szezontól lényegesen kevesebb felkészülési idő jut majd a csapatoknak egy-egy versenyhétvégén, ugyanis a pénteki szabadedzések 90-ről 60 percesre rövidülnek – derült ki a Nemzetközi Automobil Szövetség oldalára feltöltött, nemrégiben frissített Sportszabályzatból.

Komoly változás jön a Forma-1-be 1

Évek óta állandó téma volt, hogy valamilyen módon csökkentsék a szabadedzések számát, időtartamát a versenyhétvégéken, hogy ezzel tegyék némileg kiszámíthatatlanabbá a versenyeket.

Idén többször is előfordult, hogy a csapatok mindössze egyetlen órát tudtak gyakorolni az időmérő előtt: az Eifel Nagydíj hétvégéjén az időjárás szólt közbe, az imolai Emilia-romagnai Nagydíjat pedig logisztikai okokból rendhagyó, kétnapos menetrend mellett bonyolították le.

A szabályalkotók végül az arany középút mellett döntöttek, így mindhárom szabadedzés időtartama 60 perc lesz, vagyis az eddig négy helyett három óra áll majd a mezőny rendelkezésére.

A versenyhétvége formátumát érintő változás(ok)at a versenyek izgalmasabbá tétele mellett az egyre hosszabb versenynaptár is indokolja, hiszen jövőre már 23 versenyt terveznek, ami nem csak logiszitikailag kihívást, de a csapattagok zömének terhet is jelent.

A Liberty Media korábban többször is jelezte, akár 25 versenyből is állhat majd egy F1-es évad, ugyanakkor vitatott, hogy ez-e a jó irány a sportág jövője szempontjából. A szezon folyamán többek között a Red Bull-os Max Verstappen is felemelte a hangját az elképzelés és annak belátható negatív hatásai miatt.