Több szempontból is különleges a Forma-1-es Emilia-romagnai Nagydíj hétvégéje: egyrészt 14 év kihagyás után tért vissza a száguldó cirkusz Imolába, emellett pedig először teljesít hivatalosan kétnapos versenyhétvégét a mezőny.

Ennek kapcsán a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) Motorsport Világtanácsa jóvá is hagyta a szabályváltozásokat. Ezek értelmében a kétnapos hétvégék – ha a továbbiakban lesznek ilyenek – egy 90 perces szabadedzésből, az időmérőből és a futamból épülnek fel.

Ilyenek lesznek a rendhagyó F1-es hétvégék 1

A rendhagyó lebonyolítás révén a pályán kívüli események menete is átalakult: a médianap péntekre került át, a versenyzői eligazításokat péntek este, valamint a szabadedzés és a kvalifikáció között tartják.

Néhány, eddig meglévő szabály is pontosításra, átfogalmazásra szorult:

  • A csapatok kötelező pihenőideje normál esetben két napot is érint egy hétvégén, jelen esetben viszont csak péntek éjszaka kell figyelembe venni.
  • Aki karosszériát cserél az egyetlen gyakorlást követően, a versenyen a bokszutcából kell indulnia – átlagos körülmények között erre egészen a harmadik edzés végéig lehetőség van büntetlenül.
  • A felhasználó gumiszettek száma 13-ról 10-re csökken, ez 6 szett lágy, valamint 2-2 garnitúra közepes és kemény abroncsot tartalmaz; három szettet pedig vissza kell szolgáltatni a gumibeszállítónak az edzést követően.