Pontosan hat évvel ezelőtt, 2013. december 29-én rázta meg a sport világát a hír, miszerint a hétszeres Forma-1-es világbajnok Michael Schumacher alig egy évvel végleges visszavonulása után életveszélyes agysérüléseket szenvedett el egy síbalesetben a franciaországi Meribelben.

Az egykori Benetton-, Ferrari- és Mercedes-pilóta a bukás után négy hónapig kómában volt, összesen kilenc hónapot töltött kórházban Grenoble-ban, majd Lausanne-ban, végül 2014 szeptemberében a család svájci otthonában kialakított, 15 fős személyzettel dolgozó klinikára szállították.

Az F1-ben 1991-2006 és 2010-12 között versenyző német szupersztár állapotáról a család a hazaszállítás óta nem adott érdemi információt, de egy 2017-es sajtóperben nyilvánosságra került, hogy Schumi a híresztelés ellenére nem képes járni, idén szeptemberben Párizsba szállították, ahol valamilyen őssejtes kezelésen esett át, egy szivárogtató kórházi dolgozó azt mondta, a legenda „tudatánál van”, míg az őt rendszeresen látogató volt ferraris főnöke és közeli barátja, az FIA-elnök Jean Todt elmondása alapján tudjuk, hogy drasztikus előrelépésről továbbra sincs szó, de a német képes valamiféle kommunikációra, és nem egyszer együtt nézik a futamokat.

Mi van veled, Schumi? 1

Talán valami reményt adhat, hogy felesége, Corinna Schumacher a napokban adott pozitív kicsengésű nyilatkozatot, amelyből akár azt is kiolvashatjuk, hogy férje állapota javult, de lehet, hogy csak a kommunikáció terén lesz változás, ezután egy kicsit nyitottabbak lesznek.

„A nagy dolgok is kis lépésekkel kezdődnek. Sok kis rész végül nagy mozaikká áll össze. Közösen erősebbek vagytok, a KeepFighting mozgalom is pontosan így adhat erőt másoknak” – állt a szurkolói klubnak címzett üzenetében.

Mi van veled, Schumi? 2

Menedzsere, Sabine Kehm és felesége, Corinna kényesen ügyelnek arra, hogy Schumacher egészségi állapota a család és a legszűkebb baráti kör ügye maradjon, azt mondják, ez Schumacher kívánsága

Míg a hamarosan 51. születésnapját születésnapját „ünneplő” F1-legenda sajnos a legkevésbé sem aktív, fia, a már 20 éves Mick a nyomdokaiba lépett, szépen, lassan lépked az autóversenyzői szamárlétrán. Az ifjonc a gokartos, majd Forma-4-es évek után 2018-ban Forma-3-as Európa-bajnoki címet szerzett, idén a Forma-2-be lépett fel.

Mi van veled, Schumi? 3

Az F2-ben ugyan nem mutatott sokat az első évében, de a Ferrari versenyzői akadémiájának tagjaként így is közvetlen F1-es szerepet kapott, tavasszal, Bahreinben a Scuderia és az Alfa Romeo idei autóját is tesztelte. A Német Nagydíj hétvégéjén, édesapja első bajnoki sikerének 25. és utolsó győzelmének 15. évfordulója előtt is tisztelegve a 2004-es Ferrarival tartott bemutatót Hockenheimben.

Schumacher lánya, Gina-Maria ugyan négy kerék helyett a négy lábat részesíti előnyben, de lovasként ő is tisztelgett idén édesapja előtt: egy bemutatón teljes Ferrari-szerelésben lépett a pályára.