A Hagibis tájfun érkezése tartja sakkban a Forma-1-et a Japán Nagydíjon: a szervezők már napok óta készülnek a szélsőséges csapadékkal és óriási, adott esetben akár 300 kilométer/órás sebességű széllökésekkel járó időjárási jelenségre, végül az első szabadedzés előtt bejelentették, hogy a komplett szombati programot törölték.

Jelen állás szerint magyar idő szerint vasárnap hajnali 3-kor bonyolítják le az időmérő edzést – amennyiben azonban az időjárás miatt nem lehet megtartani, a második szabadedzés végeredménye adja majd a rajtsorrendet. A Mercedes uralta a két szabadedzést Szuzukában, mindkettőt Valtteri Bottas zárta az élen, így az ideiglenes pole-pozíció a finné.

Hamilton: Sokkal jobb így a péntek 1

Csapattársa, Lewis Hamilton bevallotta, hogy az átalakított menetrend sokkal jobban elnyerte a tetszését, mert a harmadik edzés eltörlésével nem kellett annyit spórolni az első két gyakorláson – szerinte ez a továbbiakban jó hatással lehetne a show-ra. „Sokkal jobb volt ez a pénteki nap, mert normál esetben csak garnitúra gumink van egy szabadedzésre” – mondta a brit.

„A holnapi nap ugyebár elmarad, ezért most az arra szánt gumikat is ma használtuk. Ez plusz két szettet jelentett, érdekes tanulmány volt. Talán több gumira lenne szükségünk egy-egy hétvégén, így egy eseményen akár három etapot is tudnánk futni.”

„Sokkal jobb lenne a rajongóknak is, ha az első, a második és a harmadik edzésen lenne három-három szettünk, mert pályán lennénk a kezdéstől fogva” – érvelt felvetése mellett. „Ehelyett jellemzően várunk mindig 20 percet, mielőtt kimegyünk.”

„Eléggé sima napot zártunk, megcsináltuk a programunkat. Azt hiszem, Valtterinek volt egy kisebb kicsúszása, de ezt leszámítva jó nap volt. Valtterinek is jó a tempója, nagyon gyors volt” – tért ki az értékelésre a világbajnoki éllovas Hamilton.

Hamilton: Sokkal jobb így a péntek 2

Bottas már óvatosabban fogalmazott a folytatást illetően: „Az elejétől jó volt a mai nap, összességében elégedett vagyok az autóval” – idézi szavait a Crash.net. „Csupán néhány dolog van, amin még finomítani kell, ilyen például az egyensúly, de a rövid és a hosszú etapokon is jók voltunk, legalábbis ma.”

„Nem szabad ugyanis megfeledkeznünk arról, hogy ez csak egy szabadedzés volt. Továbbra is érzem viszont, hogy javult az autó, ami mindig jó érzéssel tölt el. Sokkal jobban tudjuk nyomni, mint eddig. Úgy gondolom, magunkra kell majd koncentrálnunk elsősorban, de való igaz, szorosnak ígérkezik a vasárnap az időmérővel és a versennyel.”