A hét elején trópusi viharból szupertájunná fejlődött Hagibis mostanra a 2019-es év eddigi második legerősebb vihara a Földön, a különböző mérések és becslések 259 és 315 km/óra közötti szélsebességeket említenek csütörtökön.

A tájfun továbbra is Japán felé halad, ahol Szuzukában a hétvégén rendezik a Forma-1-es Japán Nagydíjat, a számítások szerint szombaton érheti el a szárazföldet, ahol ugyan jelentősen legyengül majd, de így is szélsőséges csapadékot és szelet hoz magával.

A héten szintén Japánban zajló rögbi világkupa két szombati meccsét törölték.

A Forma-1 vezetése csütörtökön közleményben jelezte, hogy készülnek a viharra.

“A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA), a Forma-1, a szuzukai pálya és a Japán Automobil Szövetség figyelemmel követi a Hagibis szupertájfunt, és annak lehetséges hatását a Japán Nagydíjra. Mindent megteszünk, hogy a lehető legkevesebb zavar érje a Forma-1-es menetrendet, de első a nézők és a résztvevők biztonsága. Minden érintett fél figyeli a fejleményeket, később újabb hírekkel szolgálunk majd” – írták.

Japánban egyelőre teljesen normális korai őszi időjárás van, de a pénteki és főleg a szombati nap már sokkal rosszabb lehet, nem kizárt, hogy 2004-hez és 2010-hez hasonlóan a Japán Nagydíj időmérőjét idén is vasárnapra halasztják.

Az F1-es hétvége betétrendezvényeként tartandó japán Forma-4-es széria eseményeit már törölték, az ok kettős: az F4 paddockja eltérő helyen található, fennállt a veszélye, hogy elönti a víz, ráadásul mivel egyelőre kiszámíthatatlan, milyen késések, halasztások lesznek a nagydíj programjában, a szombati F1-es futamok sorsa is teljesen bizonytalanná vált.

Az Alfa Romeó-s Kimi Räikkönen úgy hallotta, az F1 teljes szombati napját is lefújhatják, az időmérőt vasárnapra halaszthatják.

“Azt hallottam, hogy a szervezők törölhetik a teljes szombati programot. Amikor bekerültem az F1-be az autók sokkal jobban megbirkóztak az esővel, mint most, de a mai gumik nem bírják olyan jól a vizet” – mondta Szuzukában a 2007-es világbajnok.

“Majd meglátjuk, mi lesz. Emlékszem, hányszor volt szó esőről, aztán semmi nem lett. De olyanra is emlékszem, hogy valahol vasárnap délelőtt volt az időmérő. Nem a legjobb helyzet, de jobb, mint a semmi. Hektikusabb lesz tőle a vasárnap, de mindenki ugyanabban a cipőben jár.”