A hétvégén a Japán Nagydíjjal folytatódik a 2019-es Forma-1-es idény, a szuzukai pályán már le is zajlott az első szabadedzés.

A száraz időben zajló gyakorláson hengerelt a két Mercedes: Valtteri Bottas szűk egytized másodperccel verte a csapattárs Lewis Hamiltont. Mögöttük közel egy másodperces lemaradással következett a Ferrari duója Sebastian Vettel-Charles Leclerc sorrendben. Őket a Honda révén félig hazai versenyét futó Red Bull-lal Max Verstappen és Alexander Albon követte.

A középmezőny legjobbjaként végző Carlos Sainz igen rosszul indította a gyakorlást: a bokszból kigurulva leállt alatta a McLaren, virtuális biztonsági autós periódust okozva az edzés elején. A spanyol nem tudta újraindítani autóját, így a pályamunkások kénytelenek voltak letolni, és a szervizúton felgurítani azt a bokszba. A wokingi csapat ezzel rengeteg értékes időt veszített, miközben a legtöbb csapat a szokásosnál is szorgosabban körözött a szombati nap „törlése” miatt.

Nem csak Sainznak voltak problémái, Antonio Giovinazzi Alfa Romeójával sem volt minden rendben. Csapata 20 perc után visszarendelte a bokszba az olaszt, aki lassan, de körbeért hidraulikai problémás autójával a pályán.

A csapatok elsősorban a Pirelli lágy és a közepes gumijait próbálgatták, az átlagosnál több kört futva az egy órával kevesebb gyakorlás miatt. Míg a Mercedes és a McLaren inkább a sárga oldalfalú abroncsokat nyűtte, a Ferrari, a Red Bull és a Renault versenyzői a pirossal színezett gumikkal köröztek többet. A nagy forgalomban néha félreértették egymást a pályán lévők, amit például Bottas gumija is bánt.

Az edzésnek volt egy újonc résztvevője is Jamamoto Naoki személyében. A Super Formula- és Super GT-bajnok 30 kört tett meg Pierre Gasly Toro Rossójával, ezzel a csapattársától, Danyiil Kvjattól csak egy tizedmásodperccel elmaradó 17. helyezett japán versenyző volt a legaktívabb a gyakorlás alatt.

F1: Begyújtotta a rakétákat a Merci Japánban 1

Jamamoto Naoki

A Japán Nagydíj péntek reggel hét órakor a második szabadedzéssel folytatódik.

F1: Begyújtotta a rakétákat a Merci Japánban 2

Kövesd Forma-1-es oldalunkat, hogy ne maradj le a száguldó cirkusz legfrissebb híreiről!