A Red Bull-os Max Verstappen a Bahreini Nagydíjon a futam elején ütközött Lewis Hamiltonnal, de ő járt rosszul, defektet kapott, az autója megsérült, pár körrel később kiesett. A holland pilóta a vásárnapi Kínai Nagydíjon a hajrában újra hibázott, Sebastian Vettel Ferrariját trafálta el, visszaesett, időbüntetést kapott, utólag pedig két büntetőpontot is kiosztottak neki.

Verstappen most ugyan gyorsan bocsánatot kért Vetteltől a hibáért, általában azonban azt mondogatja, hogy nem kíván változtatni a versenyzési stílusán. Mi lesz így belőle?

“Normál esetben az ember tanul a hibáiból, de nála ez nem működik. Pedig egy idő után nem lehet az életkorra fogni, ez intelligencia kérdése. Minél több versenyen indult az ember, annál okosabbá kellene válnia, főleg ha szeretne futamokat nyerni, esetleg a bajnoki címért küzdeni, de ő épp ellenkező irányba halad” – magyarázta a Mercedes-csapat háromszoros világbajnok osztrák elnöke, Niki Lauda Sanghajban.

A Forma-1-es versenyigazgató, Charlie Whiting azt mondja, ő nem érzi szükségét, hogy külön beszéljen Verstappennel, bízik benne, hogy a büntetőpontok – most újabb kettőt kapott, ötnél jár az automatikus eltiltást jelentő 12-ből – óvatosabbá teszik a hollandot.

“Igen, valószínűleg indokolt a kritika, de erre vannak a büntetőpontok. Mostanra öt pontja van, szóval szerintem biztosan óvatosabb lesz. Szerintem nekem nem kell vele elbeszélgetnem, a versenybírók tették a dolgukat. Hibázott, megkapta érte a büntetését” – nyilatkozta Whiting.

A Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner hiszi, hogy Verstappen képes lesz tanulni:

“Ma túl türelmetlen volt, de biztosan tanult ebből, kétségem sincs efelől. Biztosan megtanulja a leckét. Hiszem, hogy fenomenális tehetség és elég okos ahhoz, hogy felismerje, melyik területeken kell javulnia.”

“Igen, hibázott párszor, de emlékszem, amikor Sebastiannak (Vettel) is volt egy ilyen időszaka, egy időben nála sem voltak ritkák a hibák” – utalt a ma már négyszeres világbajnok első egy-két Red Bull-os évére, amikor a fiatal németet a McLaren-főnök Martin Whitmarsh “crash kid”-nek, karambolos kölyöknek bélyegezte az incidensei miatt.