Röviden – Mercedes-Benz A-osztály, W177
Mi ez? Negyedik generáció az egyterűszerű kiskocsiból sikkes kompakt autóvá cseperedő A-osztályból. Csak ötajtós készül belőle Kecskeméten, Rastattban, Mexikóban és Kínában, de követi őt a C118 kódú CLA is.
Mit tud? Belül a dupla nagyképernyős sokkal drágább autóknál is menőbbnek hat a modern kor standardjai szerint, van hozzá ígéretes hangvezérlés továbbá kényelmes és sokkal tágasabb elődjénél.
Mibe kerül? Egyelőre csak duplakuplungos automata váltóval kapható, 116-224 lóerő közötti motorokkal. A benzines A200 listaára 9 998 940, az A250-é 11 107 000, az A180d-é 9 463 000 Ft. A manuális A200 9 295 360 forintba kerülhet.
Kinek jó? Nem nagy, de elegáns és praktikus autót keresőknek és persze azoknak, akik képtelenek leszakadni az autóba kiválóan integrálható okostelefonjukról.

Igazán jókor mutatta be a Mercedes-Benz az A-osztály negyedik nemzedékét. Jövőre az Audi és a BMW is leváltja kompakt autóját, jön továbbá a Golf nyolcadik és a Mazda3 negyedik generációja, amivel a prémiummárkáknak is számolniuk kell. A W177-es Mercedest először vezettük hazai földön, a fővárosból a kecskeméti gyártóbázisig vezető úton és vissza.

Külső

2012-ben, az elődöt látva sok ügyfél úgy érezhette, hogy ez lehet ugyan jó autó, de biztosan nem jó A-osztály. Az egyterűs vonalat ugyanis sportos ötajtósra cserélte a gyár, a magas építéshez ragaszkodóknak át kellett ülniük a B-osztályba vagy márkát váltaniuk. Ám a 18 centivel alacsonyabbra vett típus átpozicionálásán sokkal többet nyert, mint veszített a Mercedes.

Budapesten ezzel most leárnyékolsz szinte bármit 1
Budapesten ezzel most leárnyékolsz szinte bármit 2

Hesz Tamás, az importőr kereskedelmi és marketingigazgatója szerint nemzetközi átlagban 13 évvel csökkent a vásárlók átlagéletkora, akik 70 százalékban más márkáktól pártoltak át. A hódítási ráta mellett a darabszámokon is meglátszott az új irány: a W176 kifutásáig összesen hárommillió A-osztály talált gazdára 1997 óta, a kompakt modellcsalád eladásai, a szedánnal, a két CLA-val, a GLA-val és a B-osztállyal, ötmillió felett járnak.

4419 mm hosszú (+120), 1796 mm széles(+16) és 1440 mm magas (+6) a kompakt kategória felső mérethatára felé nyújtózó új A-osztály. A 12 centis többlettel kicsit megtoldhatták formatervezők az első ajtók és a kerekek közötti részt is. Németből fordítva ezt presztízsméretnek hívják és a kerékjáratok illetve az ajtók közötti terület hosszát jelzi. Olcsó, elsőkerekes autóknál egy tenyérnyi helyet találtok itt, nagyobb presztízsű, jellemzően hátul hajtó autóknál jóval többet.

Cw 0,25 – felárért

Mindeközben az új Mercedes A-osztály szédületesen áramvonalassá fejlődött. Alaktényezője 0,27 helyett a legjobb esetben mindössze 0,25, homlokfelülete pedig 2,19 négyzetméter. Utóbbi érték nagyjából egy dörzsfékes, gázpalack- és kaszaszállító kerékpáron egyenes derékkal tekerő honpolgár homlokfelületének felel meg.

Budapesten ezzel most leárnyékolsz szinte bármit 3

Tavaly 190 000-nél több Mercedes készült Kecskeméten. Az új A-osztály a B-osztály helyét vette át a gyártásban

Ez elismerésre méltó, de azt tudni kell, hogy a hűtőzsalugáterek adaptív zárása, amivel kis hűtésigény esetén csökkenthető a motortérbe jutó és ott örvénylésével a légellenállást rontó levegőmennyiség, csak a 31 750 forintos Airpanellel jár.

Optikailag hátul is széltében nyújtották meg az autót a formatervezők. A kettéosztott lámpatestekkel 20 (!) centivel szélesebb a csomagtérnyílás, maga a csomagtartó 29 literrel nagyobb, 370 literes és a 40:20.40 arányban osztott háttámlával jobban is variálható az utastér.

Belső

Amivel máris a belső térben vagyunk, ahol az előd hibáiból örvendetesen sokat sikerült korrigálni. Az A-osztály úgy maradt vonzó és látványos autó, hogy végre viszonylag normálisan kilátni belőle. Eddig katasztrofális volt a hátsó ülés, mind megközelítése, mind a bent tartózkodás a lábtér és fejtér híján fülek közé ékelt fejjel.

Budapesten ezzel most leárnyékolsz szinte bármit 4

Aki elfelejtette volna: ennyire kicsi volt az ajtónyílás és rémesen szűk a hely a W176-os A-osztályban. Utóda jóváteszi mindezt

Mivel a három centiméterrel nyújtott tengelytáv erre nem lenne elég, az autó térkihasználásán javíthattak sokat, mert 190 centis testmagassággal maradéktalanul kényelmes volt hátul ülni. Nemcsak a fejtér javult, de a térdnek is akkora a helye, hogy könnyen befértem egy hasonlóan jelentékeny kiterjedésű kolléga mögé.

Változatlanul jó a minőségérzet az utastérben. A repülőgépszárnyat idéző műszerfal egy szintű, a felső tömb eltűnt, a kijelzőkből álló műszerfal szabadon áll a csillogásmentes üvegfelület mögött. Két darab, 7-7 hüvelyk képátlójú monitorral indít az új Mercedes A-osztály, ezeket lehet 10,25-10,25 collosakra cserélni. A duplán nagyképernyős verzió igazán modern, drága és menő benyomást kelt a kijelzők méretével, kristálytiszta képével és gyors válaszaival.

Vadonatúj az MBUX- kezelőfelület (Mercedes-Benz User Experience). Mindjárt háromféleképpen barangolhatunk a menükben és a funkciók között, mert a gyár úgy akarja tovább fiatalítani a közönségét, hogy ne vesszenek oda a középkorú és idősebb vásárlók sem. Itthon szériatartozék a nagy középső érintőfelület, ahol kézzel írva adhatunk be navigációs célpontokat.

Budapesten ezzel most leárnyékolsz szinte bármit 5

Fantasztikus az iránymutatást a kameraképpel vegyítő navigáció. Ott jelennek meg a nyilak, amit a szélvédőn át is látunk, így egyértelmű, merre kell menni. Ehhez külön kamera kellett a szélvédőre, a másik kétlencsés, azaz sztereokamera a vezetőtámogató rendszereket szolgálja ki

Akinek ez idegen, a kormánykeréken lévő két érintőgomb, az IBM/Lenovo laptopok egérgombjához hasonló felületét nyomva tartva lépegethet a menükben. A harmadik mód a középső érintőképernyő használata. Mivel ezernyi opció van, jobb a kocsi feltérképezése útnak indulni, a menük teljes felfedezésére nem árt egynapi hideg élelem.

Temérdek funkció elérhető hangvezérléssel, aminek nem a megléte szokatlan, hanem hogy több esetben is megértette, mit akarunk. A nyolc nyelven, de magyarul nem működő hangvezérléssel sikerült állítani a légkondicionálás hőmérsékletén (mir ist kalt, azaz fázom), módosítani a zenén illetve telefonhívást kezdeményezni a gép számára értelmezhető nevű ismerőssel, tehát a Pörzse Pityu nem fog menni.

Budapesten ezzel most leárnyékolsz szinte bármit 6

Ilyen a műszerfal a 7-7 és a 10,25-10,25 collos képernyőkkel. 9,4-9,99 millió forintért műanyag a volán és feketék a sugárhajtóművet idéző légrostélyok

Július után kiteljesedhetnek a hangfelismerés funkciói és a netkapcsolatos beszédértelmezéssel az autó arra a kérdésre, hogy „Hol a legközelebbi játékbolt?”, képes lehet reagálni és elindítani a célbavezetést. Legalábbis elméletileg. Egyelőre a Hey, Mercedes! kifejezéssel indított hangutasításokkal jóval többszöri nekifutásra intézhető el bármi, mint kézzel elhúzva a napfénytető árnyékolóját, állítva a hőmérsékleten, váltva rádiócsatornát, indítva telefonhívást stb.

Technika

MBUX-hangvezérlésével, érintőképernyős központi kijelzőjével az új A-osztály meghaladja az S-osztály fejlettségét is – hirdeti büszkén, és tulajdonképpen joggal a Mercedes-Benz. Amivel mégis nehéz mit kezdeni, mert még több szempontból viszont nagyon messze van tőle. Ami így normális, mert merőben más árszinten és célközönségnek fociznak.

Maradjunk a kompakt autóknál, ahol az A-osztály vezetőtámogató-rendszereivel és belső kialakításával nem kicsit leárnyékolja az öregecskedő konkurenseket, és itt nem a több sebből vérző Lexus CT 200h-ra kell gondolni.

Budapesten ezzel most leárnyékolsz szinte bármit 7

Még az extrák nélkül 9,99 milliós A200-hoz is csatolt hosszlengőkaros futómű jár a Renault Scénicben már vezetett motor mellé. Az 1,33 literes benzines együtt járó hengerei közül a két belsőt, a 2-est és a 3-ast iktatja ki a motorirányítás

Vezetőtámogató rendszerei közül egyedül az automatikus kitérést-kikerülést nem leltem a következő Focusból az opciók között, egyébként ez ma a legteljesebb csomag az alsó középkategóriában. Van adaptív tempomat, a rendszer képes kanyarokban, útkereszteződésekben és körforgalmakban is automatikusan szabályozni a sebességet, az autó önműködően sávot válthat, ha a vezető ezt jelzi az irányjelzővel. Részletesen Rácz Tamás cikkében olvashattok róluk.

Spórolás a hardveren

Míg az elektronikus és biztonsági megoldásokra áldoztak gazdagon, a hardveren spórolni kellett. Az nem baj, hogy az MFA padlólemez az elődből származik, csak mostantól a Mercedes-Benz ugyanazt csinálja, mint az Audi A3, a SEAT Leon, a Toyota Auris, a VW Golf vagy a következő Ford Focus: kétféle hátsó futómű-konstrukciót használ. Az A250-é vagy a 4×4-es autóké négylengőkaros és független, a másik félmerev és csatolt hosszlengőkaros. (Fotók itt.)

Budapesten ezzel most leárnyékolsz szinte bármit 8

Egyelőre a 116 lóerős 180d, a 163 lóerős A200 és a 224 lóerős A250 alkotja a választékot. Utóbbi motorja a Mercedestől jön és 250 km/óra az autó végsebessége

Kapsz tehát egy listaáron 9 998 940 forintos Mercedes A200-ast, amiben hétfokozatú a duplakuplungos váltó, de egyszerűbb és olcsóbb a hátsó futómű, mint egy belépő Kia Ceed’ben, Honda Civicben vagy a ma kapható legolcsóbb Ford Focusban. Persze, mi egy hátsó kerékfelfüggesztés ahhoz képest, hogy a BMW következetesen felszámolja mindazt, ami naggyá tette és az 1-es sorozatból nemcsak a soros hathengeres veszik oda a modellváltással, de az összes modellt érintő hátsókerék-hajtás is. Mert az is megfelel és kell a pénz más fejlesztésekre.

Futóműben háromféle irány van az A-osztálynál. A széria acélrugós helyett kérhető 15 mm-rel ültetett, sportosabb hangolású kerékfelfüggesztés, ami 396 240 forintért vagy az 1,2 milliós Technika-csomagban kapható, utóbbiban 18-as felnivel, kulcsnélküli ajtónyitással és zárással illetve a különösen értékes Multibeam-LED-fényszóróval együtt. Itt oldalanként 84, okosan vezérelt LED ontja fényt és próbálja elkerülni a többiek vakítását. Az alapáron halogénizzós lámpákat a köztes lépcsőben egyszerűbb LED-fényszóróra cserélhetjük.

Motorok: nagyrészt a Renault-tól

Ha a Mercedes-Benz tartja magát jelszavához, tehát a legjobbat vagy semmit, akkor most a Renault gyártja a legjobb négyhengeres motorokat. Az A-osztályban ugyanis az 1,5 dCi mellett az 1332 köbcentis új benzines motorgeneráció is megtalálható, bizonyos módosításokkal.

Budapesten ezzel most leárnyékolsz szinte bármit 9

Érdekes hangvezérléssel, az érintőképernyővel vagy a kormányon lévő érintőgombok használatával váltható ki az érintésérzékeny felület. Talán ez a megoldás szól a konzervatív törzsügyfeleknek. Bal fent az üzemmódkapcsoló, van Eco, Comfort, Sport és egyéni

Mindkét benzines részecskeszűrős. A 163 lóerős, 250 Nm nyomatékú A200-ban az M282 kódjelű négyhengeres fogyasztását hengerkiiktatás mérsékli. Az 1,33 literes motor együtt járó hengerei közül a két belsőt, a 2-est és a 3-ast iktathatja ki a motorirányítás. Ha érdemes, 1250 és 3800 közötti percenkénti fordulaton szünetelteti az üzemanyag-ellátást és a szelepemelés módosításával lezárja a szívó- és a kipufogószelepeket, hogy csökkenjenek a motor pumpálási veszteségei és a másik két henger nagyobb terheléssel, jobb hatásfokkal működhessen.

Az A250-é 1991 köbcentiméteres és 224 lóerős, 350 Nm nyomatékkal, csak szívó oldalon változó vezérléssel. Ezzel az M260 kódjelű, Mercedes-motorral 6,2 mp a gyorsulás 100-ra és 250 km/óra a végsebesség, amit nem olyan rég még csak büszke felső kategóriás autók tudtak.

1461 köbcentis a dízelmotor, ami alapjaiban ismerős lehet a Dacia Logantól a Nissan Qashqaion át a Renault Talismanig oly sok autóból. Ez az alaposan áttervezett és modernizált dízelmotor már közúti forgalomban is tényleg betarthatja az Euro6 nitrogén-oxid határértéket (80mg/km), mert adott a motorközeli SCR-katalizátor AdBlue karbamid-befecskendezéssel.

Mivel itt kezdettől fogva gondoltak az orrban a nitrogén-oxid-ártalmatlanítás komoly helyigényére, nem kell ezeket az eszközöket és a részecskeszűrőt sem a kocsi hasa alá száműzni. Ez öröm és boldogság, mert a motortól távol a már hideg, 200 fok alatti kipufogógázokkal nem is tudnak rendesen lefutni a légszennyezést hatásosan visszafogó kémiai folyamatok.

Budapesten ezzel most leárnyékolsz szinte bármit 10

Később lesz újra AMG is, 400 lóerő feletti turbós motorral

Egyszer majd az AMG sportváltozat az atomsorompó egyezmény hatálya alá tartozik a jóval 400 lóerő feletti teljesítménnyel. A kínálat bővülésével konnektorról tölthető akkumulátoros hibridre is számíthatunk, megvalósulhat esetleg a 48 voltos elektromos hálózat, akár azzal a félhibrid rendszerrel, amit a Continental fejlesztett a Renault-nak.

Változatlanul elérhető a 4Matic összkerékhajtás, ami a duplakuplungos sebességváltóba integrált hátsó hajtás miatt kizárja a kézi váltót. A hátsó differenciálmű közelében lévő, többtárcsás tengelykapcsolót (többlamellás kuplungot) nem hidraulikusan, hanem elektromechanikusan iktatja be-ki a hajtásba a vezérlés.

Amióta a Mercedes-Benz 41 literes tankot szerel a W205-ös C-osztályba, mert így kicsit könnyebb az autó és valamivel alacsonyabb a szén-dioxid-kibocsátása, érdemes odafigyelni náluk az üzemanyagtartály méretére. Az új Mercedes A-osztályban 43 literrel kell beérni, ami felárért 51 lehet, de nem minden modellben. Az AdBlue-adaléktartály méretéről 23,8 literes adatot találtam, ez 12-18 000 kilométerre biztosan elegendő.

Vezetés

Budapest belvárosából az A 180d-vel autóztunk Kecskemétig, visszafelé pedig az A 200 benzinest volt lehetőségünk kipróbálni. 116 lóerejével illetve 1750 és 2500-as percenkénti fordulatszám között állandó 260 Nm forgatónyomatékával az OM608 kódú dízelmotor még épp nem hat álmatagnak. Autópályán 130 felett kicsit szárnyaszegett, de aki nem döngetne vele, az kifejezetten harmonikus, takarékos és tiszta üzemű társra talál benne, csekély fogyasztással.

Budapesten ezzel most leárnyékolsz szinte bármit 11

Igényes és elegáns a belső tér, főleg a világos árnyalatban. A hangvezérlés nyártól elvileg megérthet teljes kérdőmondatokat nyolc nagy nyelven, például a hol van a legközelebbi játékbolt kérdésre oda is vezetne az üzletbe. Egyelőre ez nagyon távolinak tűnik, jobb megtanulni a parancsszavakat, hogy ne kelljen többször annyit próbálkozni a hangutasításokkal, mint más módon megoldva a feladatot

Ugyanez a benzinesre is áll, amelynek számítógépe a nem igazán türelmes tempóban megtett útra 6,9 liter/100 kilométeres fogyasztást kalkulált. Egy automatikus váltós, 163 lóerős kompakt autótól ez ígéretes. 250 Nm nyomatékot oszt be a gyorsan kapcsolgató 7G-DCT, amely a Kecskeméten április 23-án indított gyártás jelenlegi szakaszában az egyetlen lehetőség.

Összesen négy üzemmód választható a Dynamic Select-kapcsolóval: Eco, Comfort, Sport és Individual. Ha az autóban nincs adaptív lengéscsillapítás, ne számítsunk nagy különbségekre. A kettős kuplungos váltók energikusan és jókor kapcsoltak, de a kanyarokban szegény (Alföld) és rövid országúti szakasz miatt az A-osztály elsősorban autópályás utazóautóként tudott domborítani. A meghosszabbítható combtámaszos ülésekkel, a hatásos zajszigeteléssel, a 34,5 Celsius-fokos hőséggel dacoló légkondicionálással és a rázásmentes futóművel igazán úri kényelemben suhantunk

Költségek

A vicc szerint egy Mercedes márkájú tehénhez a tőgy, a szarv és a barna folt is feláras lenne, ami ebben a formában már nem áll. A légkondicionálásért és a villanykézifékért például nem kell felárat fizetni, de a 9 463 000 forintos listaárú 180d dísztárcsás acélfelnit kap, a hátsó kartámasz 66 040 forintos extra és a kormánykeréken a legolcsóbb A-osztályban is vannak ugyan gombok, de a volán műanyag. Az A200 indulóára 9 998 940, az A 250-é 11 107 0000 Ft, minden esetben automatikus váltóval.

Budapesten ezzel most leárnyékolsz szinte bármit 12

Amíg nincs manuális A-osztály, a hétfokozatú, duplakuplungos automata váltóval 9,5 és 11,1 millió Ft között indulnak a listaárak

Felárért azonban van minden a konfigurátorban, ami gut und teuer. Például szellőztethető első ülés kanyarban az ívkülső oldalon felfúvódó, majd elernyedő oldaltámaszokkal. Kézi váltós modellek később, de még idén jöhetnek és idővel kiegészülhet a kínálat kisebb teljesítményű, alacsonyabb árú modellekkel.

Értékelés

Az A-osztály jó példa a sikeres gyártók felismerésére: ami félig prémium, az nem prémiumtermék, az összes modellnek fel kell nőnie a márkára jellemző elvárásokhoz. A spórolás a nagyobbrészt Renault-eredetű motorokkal vagy a kínálat zömében egyszerű hátsó kerékfelfüggesztéssel nekünk szúrja a szemünket, de a vevők zömét hidegen hagyja. A színes-szagos szélesvásznú kijelzőkkel, az élőképre vetített navigációs iránymutatással a W177-es Mercedes A-osztály úgy tud igazán menő lenni, hogy elődjénél sokkal jobban használható, tágasabb és kényelmesebb autó.

Mellette – Ellene
 • Kecskeméti gyártás
 • Csábos forma
 • Javított térkínálat
 • Szép kijelzők
 • Élőképes navigáció
 • Jó futóműhangolás
 • Nívós zajszigetelés
 • Kényelmes ülések
 • Rengeteg opció drágább autókból
 • Komoly vezetőtámogató arzenál
 • Húzós alapár
 • Induláskor szerény hajtáslánc-választék
 • Nincs se hibrid, se földgázüzemű belőle
 • Butított hátsó futómű (A 180d, A 200)
 • Gyér alapfelszereltség
 • Részben márkaidegen motorok (A 180d, A 200)
Hogy tetszik a kecskeméti Mercedes-Benz A-osztály?
653 szavazat - átlag: 6.34 (10-ből)
Hogy tetszik a kecskeméti Mercedes-Benz A-osztály?