Jobb években világszerte nagyjából 85-90 millió, pangó piacokkal is 75-80 millió új autó talál gazdára évente. Van köztük elektromos városi kiskocsi és pusztító sportlimuzin 639 lóerővel, ahogy 9 üléses kisbusz is dízelmotorral, arisztokratikus luxusszedán 12 hengerrel  vagy atletikus sportautó 1+1 személynek. Azért élhet egymás mellett ennyi autófajta, mert az emberek szükségletei és vágyai sem azonosak. Pár kérdést azonban érdemes feltenni magunknak, mielőtt egy új autó kiválasztásról döntünk, arról a beruházásról, ami az ingatlan után legtöbbünknek a legnagyobb kiadás.

Mire fogom használni?

Akinek minden vágya egy V8-as Ford Mustang, azt egyrészt megértjük, másrészt kattintson egy másik cikkre! Mert ő meg fogja tudni magyarázni magának, miért ez az egyetlen, egyben legokosabb választás az ő számára. De a többiek gondolják át, mi lesz az autó alapfunkciója? Mire használjátok leggyakrabban?

Milyen autóval járok a legjobban? 1
Milyen autóval járok a legjobban? 2

Milyen autóval járok a legjobban?

Milyen autóval járok a legjobban? 27
Milyen autóval járok a legjobban? 28
Milyen autóval járok a legjobban? 29
Milyen autóval járok a legjobban? 30
Milyen autóval járok a legjobban? 31
Milyen autóval járok a legjobban? 32
Milyen autóval járok a legjobban? 33
Milyen autóval járok a legjobban? 34
Milyen autóval járok a legjobban? 35
Milyen autóval járok a legjobban? 36
Milyen autóval járok a legjobban? 37
Milyen autóval járok a legjobban? 38
Milyen autóval járok a legjobban? 39
Milyen autóval járok a legjobban? 40
Milyen autóval járok a legjobban? 41
Milyen autóval járok a legjobban? 42
Milyen autóval járok a legjobban? 43
Milyen autóval járok a legjobban? 44
Milyen autóval járok a legjobban? 45
Milyen autóval járok a legjobban? 46
Milyen autóval járok a legjobban? 47
Milyen autóval járok a legjobban? 48
Milyen autóval járok a legjobban? 49
Milyen autóval járok a legjobban? 50
Fotó megosztása:

Fáj a derekad és nehezen megy a ki-beszállás? Legyen crossover, SUV, egyterű vagy személyautósított furgon, aminek az ülésére csak rácsusszansz és nem lehuppansz a mélybe, ahonnan kikászálódni is nehéz lesz. Ha hepehupás úton jársz, nem feltétlenül kell 4×4-es autó, de jól jöhet egy városi terepjáró nagyobb hasmagassága vagy az áruszállítóból domesztikált családi autók nagyobb terhelésre méretezett, strapabíró futóműve.

Ha fontos a csomagtér, fontold meg a kombikat! Ha még több hely kell, válassz olyat, amiben előrehajtható az utas oldali üléstámla, ami egyterűekben, maroknyi kombiban és néhány aszfaltterepjáróban könnyíti meg az életet.

Mi a hobbid? Ha ejtőernyőzöl vagy biciklizel, borjúméretű kutyát szállítasz vagy te mozgatod a cserkészcsapatot, a Ford Tourneo Connect, a Proace City és vagy más kategóriatárs lehet a befutó, mert hatalmasak belül, rendelhetők hét üléssel és nem veszik zokon a nyüstölést. De ha csak évente egyszer-kétszer rámolod tele az autót, többnyire hátul sem ülnek felnőttek, akkor a méret helyett inkább erősebb motorra vagy jobb felszereltségre költenénk egy szépre konfigurált kisautóban.

Milyen autóval járok a legjobban? 51

Biztonságérzetük és magas ülésük miatt is népszerűek az aszfaltterepjárók, de jutányosabb autók is megadják a kapitányi üléshelyzetet. Rendkívül hálás és praktikus modell a furgonból domesztikált családi autó, amilyen a Peugeot Rifter, a VW Caddy vagy a Dacia Lodgy és az 5008 melletti Ford Tourneo Connect

Milyen hajtással?

Itt elég erősek a beidegződések és a preferenciák, de a kérdést ne intézzük el annyival, hogy benzines legyen, mert az biztos úgy jó. Bonyolultságukban a turbós benzines autók majdnem utolérték a modern dízeleket.

Egyformán van bennük nagynyomású üzemanyag-ellátás, kettős tömegű lendkerék és turbófeltöltés a perifériáival együtt. Ráadásul ezek is részecskeszűrősek, ami nagyrészt városi használattal a benzinesekben is hosszabb utak megtételét kényszeríti ki a vezetőtől, ha telítődött és nem tudja az eltárolt kormot hamuvá égetni. Tehát szervizszempontból, 150-250 ezer kilométeres távon egy kis hengerűrtartalmú benzines turbómotor inkább kockázatosabb a takarékosabb dízelnél. Amiben az Otto-motor jobb, az az AdBlue-karbamidadalék elmaradása és a jóval olcsóbb üzemanyagszűrő.

Milyen autóval járok a legjobban? 52

Egy modern benzines nagyjából épp olyan összetett konstrukció, mint egy mai dízel

Mennyit megyek vele?

Hosszabb távok megtételekor a dízelmotorok ereje, kis fogyasztása, a nagy hatótávból fakadó kényelem és biztonság fontos szempont lehet. Azok is fontolják meg a dízelt, akik települések közötti napi ingázásra és havonta párszor hosszabb utakra vennének új autót!

Vegyes használatra, amikor hosszabb utak is adnak, de naponta többször kell egyben 2-5-8 kilométert megtenni az otthon, az iskola, a munkahely, a bevásárlás és a sport helyszínei között, adják magukat a hibrid járművek.

Vegyes forgalomba, sok várossal valódi hibridet

Ezekben legtöbbször benzines, ritkábban dízelmotort segít ki a villamos gép. A 12 voltos hibridek nem sokat módosítanak az autó viselkedésén. A gyorsan terjedő 48 voltos feszültségűek működése már jól kivehető a vonóerő növekedésében és lassításkor az áramtermelésre váltó villanymotor erős fékező hatásából, ami részben tehermentesíti az üzemi féket.

Milyen autóval járok a legjobban? 53

Egyautós háztartásba, hosszú távok megtételéhez változatlanul jó megoldás a dízel vagy a benzines motorú autó

Nagyfeszültségű elektromos rendszerű, teljes hibridek esetében a villanymotor ereje és az akkumulátor kapacitása arra is elég, hogy az elektromos hajtásrész önállóan gyorsítsa az autót, illetve elgurítsa akár 70-100 km/órás sebességgel. Elsősorban városi forgalomra a teljes hibridek jelentenek jó alternatívát, benzines szívómotorral, amelyek elviselik a gyakori újraindítást, és a villanymotorral megtámogatva káprázatos fogyasztásra képesek.

Zöld rendszámmal: elektromos vagy konnektoros hibrid

Nyilvánvaló a zöld rendszámos autók terjedése, ami sokakban felveti, hogy vegyenek-e még autót belső égésű motorral vagy váltsanak villanyra?

Zöld rendszámtáblát és ezzel számos kedvezményt az elektromos autók, a konnektorról feltölthető akkumulátoros hibridek és a hatótávnövelő motorral ellátott elektromos autók kaphatnak. Előbbire példa Hyunai Kona, konnektoros hibridre a nemrég tesztelt Passat GTE és a vadiúj Ford Explorer, a range extenderes villanyautóra pedig a BMW i3 REX.

Zöld rendszámos autóval nincs gépjárműadó és cégautóadó. Nem kell utánuk regisztrációs adót és megvásárlásukkor vagyonszerzési illetéket fizetni, továbbá számos helyen, így Budapesten is ingyenes velük a parkolás.

Milyen autóval járok a legjobban? 54

Városi használatra, rövid utak megtételéhez messze az elektromos autó a legjobb megoldás, ha van rá pénz

Városi vagy második autó: ha van rá pénz, legyen elektromos!

Villanyautót bátran vegyenek mindazok, akik szinte csak városban mozognak és nagy távolságokra kölcsönautóval, vonattal, a család másik autójával vagy bármi mással utaznak.

Ezzel máris kivédték a ma újonnan kapható elektromos autók legfőbb baját, a még mindig csak 150-450 km közötti, a legtöbb esetben 200-300 kilométeres valós hatótávolságot. Ez a kapacitás egy városban vagy ingázásra használt autóval bőven elegendő. Az elektromos autó drága, de kis költséggel fenntartható, nagyon megbízható, halk, energikus és 100 kilométerre otthon töltve legfeljebb 1,5-2 liter benzin árából eljutó közlekedési eszköz.

Milyen autóval járok a legjobban? 55

Bátran vegyenek villanyautót, akik második autót keresnek és otthon tudják tölteni! A ma újonnan kapható villanyautók reális hatótávja 200-300 km a legtöbb esetben, városban járva elég heti egy töltés

Magát a töltési időt nem érdemes túlértékelni: ha hazaérkezés után az autó otthon tankolhat, akkor a töltés ideje nem igazi kiesés a benzinkút felkereséséhez képest. A villanyautó használatának elsődleges feltétele tehát, hogy a tulaj otthon, az irodában vagy mindkét helyen tölthesse a nagyfeszültségű akkumulátort és ne legyen rászorítva a nyilvános töltőinfrastruktúrára.

Mivel az akkuk teljes feltöltési ideje sima 230 voltos konnektorról egy-két nap is lehet, bölcs gondolat az elektromos hálózat fejlesztésével otthonra 6,6-11 kilowattos AC-töltőteljesítményt teremteni (tehát váltóáramon). Ennek költségeiről és menetéről ebben a cikkünkben olvashattok, tokkal-vonóval valószínűleg 350-500 ezer Ft között lesz.

Akkor én milyen autót vegyek?

Egyautós háztartásba, hosszú távok megtételéhez változatlanul jó megoldás a dízel vagy a benzines motor. Csak városi közlekedésre legtöbbször ideális egy elektromos autó, esetleg egy hibrid.

Milyen autóval járok a legjobban? 56

Városban közlekedve a naponta ismétlődő utakat egy fejlett konnektoros hibrid villanymotorral is meg tudja tenni, ha akkumulátorát szorgosan tölti a tulaj

Vegyes használatra egy teljes hibrid válhat be leginkább, akár zöld rendszámmal, konnektorról tölthető akkuval. Az autógyártók annyiféle lehetőséget kínálnak árban, méretben, karosszériában, hogy érdemes tapasztalt értékesítők segítségét kikérni a választáshoz a márkakereskedésekben, mert nem biztos, hogy hosszú távon is az lesz a legjobb autó, ami első ránézésre a legjobban tetszik.

Hirdetés

Ford Focus, Puma és Mondeo készletről!

Családi vagy inkább romantikus utazás? Kényelmes kirándulás vagy inkább izgalmas kaland? Hegy, tópart vagy inkább síkság? Bármire vágyik, nálunk megtalálja a tökéletes autót hozzá.

Válasszon akár készletről Ford Focust, Pumát vagy Mondeot és fedezzen fel új helyeket! A Ford Petrányi bepakolt az utazáshoz, készlet és jó ár, különleges ajánlat biztosítva, már csak úti célt és eszközt kell választani.