Röviden – Porsche 718 Cayman GT4
Mi ez? A Porsche 718-as legsportosabb változata, mely belépő a GT-k benzingőzös világába.
Mit tud? Eszméletlen vezetési élményt nyújtani, legfőképpen a versenypályán.
Mibe kerül? 96 206 eurótól indul a Cayman GT4-es.
Kinek jó? Aki alig várja a hétvégi pályanapokat.

Bosszús darázsfészekként zúg a hátam mögött a Porsche hathengeres boxere, itt ülök a skóciai Knockhill versenypálya pitlane-jében és minden másodperc drámaian hosszúnak tűnik. Rajtot még nem vártam ennyire. Felhangosítom a kipufogót, és eskü, nem küldöm el az őrangyalt a pokolba. Csak induljunk már!

Még mindig piros a lámpa, izgatottan markolom a kormányt és azon gondolkodom, hogy mekkora bűn lehet ezt kesztyű nélkül fogni. Az utolsó pillanatban azért még előrébb állítom az ülést, hogy biztosan kiadja a kuplungpedálig. Rápróbálok. Igen, jó lesz. Zöld lett, kuplung felenged, gáz a szőnyegbe, a 718 Cayman GT4 pedig mohón veti rá magát a bemelegítő körre.

Külső

Mintha gyerekkori álom volna, úgy néz ki a Porsche Cayman GT4-es. Mindene egyszerre szerethető és baljósan célszerű. Aranyos a csomagtérfedél fölé magasodó kerekded lámpáktól a rövidke kabinon át egészen a kacsafarokba kanyarított hátsóig az egész. Közben meg ott vannak azok az elemek, amikről pontosan tudni, hogy ez valójában egy súlyos sportautó.

Nagy nyílásokat vágtak a lökhárítóba, hogy legyen elég hely a hűtőknek, hosszan előrenyúlik a splitter, melynek alja golflabdákéhoz hasonló mintázatot kapott. Lényegtelennek tűnik, de ezektől a kis gödröcskéktől repül háromszor olyan messzire a labda úgy, hogy nem mozdul el forgásirányba. Nyilván a Cayman GT4-re se véletlenül került oda, ahol a kutya se látja. A aerodinamika tudománya ott van a legapróbb részletekben, a Porschénél pedig elég bolondok ahhoz, hogy az összes ilyen pici élt tökéletesre csiszolják.

Vezetni sosem volt még ennyire csodálatos 1

Olyan célszerszám a Cayman GT4, ami benzinből csinál örömöt

Vezetni sosem volt még ennyire csodálatos 2

Golflabdákéhoz hasonló a splitter aljának mintázata

Megkoronázza a masszív hátsó szárny, mely 300 feletti végsebességnél 122 kg leszorítóerőt termel. Nem csak ez szorítja az aszfaltnak a Cayman GT4-et, hanem a funkcionális diffúzor is a teljesen burkolt fenéklemez végén. 30 milliméterrel ültették meg a Cayman GT4-est, amitől nagyon megvan a versenyautós kiállása. A rendszámokon kívül igazából mindene arra utal, hogy a versenypálya az otthona.

7 perc 28 másodperc alatt ér körbe a 20,6 kilométer hosszú, rettentően sok kanyarral tarkított Nordschleifén. 12 másodpercet vert saját elődjére, de még a Carrera GT is kapott tőle 4-et. Érted, egy szupersportautó!

Belső

Alcantarába és finom bőrbe húztak mindent a kétfős kabinban, aztán megvarrtak mindent sárga cérnával és az egész nyilvánvalóan tökéletes. Csak épp villámgyorsan lesz lényegtelen, amint beül az ember a fix támlájú karbon kagylóülésekbe. Annyira mélyen van az ülés, hogy világossá váljon: ez egy 420 lóerős gokart. Akkor vesztem el igazán, amikor rámarkoltam a kis átmérőjű kormányra. Mert olyan. Nincs rajta egy árva gomb sem, cserébe 12 óránál van rajta egy sokatmondó jelölés.

Lelkesítő stopper azért jutott a műszerfal tetejére, ahogyan a Clubsport csomag többi része is fellobbantja a mélyen szunnyadó pilótát. Hirtelen nagyon érdekelne minden századmásodperc, a milliméterre eltalált apex és az érintőre vett rázókő. Mert a Cayman GT4 pályán tud igazán benzinből boldogságot csinálni. Tűzoltó készülék piroslik az utasülés előtt, mögöttem pedig FIA-homológ bukócső, melyet úgy alakítottak ki, hogy előrefelé is bővíthető legyen.

Vezetni sosem volt még ennyire csodálatos 3

Bőr és alcantara mindenütt a kabinban

Vezetni sosem volt még ennyire csodálatos 4

Minden gramm számít

Technika

Örömautót csinálni talán sosem volt olyan nehéz, mint ma. Sosem tudtunk még több lóerőt kifacsarni egyetlen literből, de a rengeteg kibocsátási norma miatt ebből a sprintből hirtelen akadályfutás lesz. Vagy mondhatjuk szebben izgalmas mérnöki kihívásnak is. Szerencsére ez most egy olyan meccs, amit a benzinvérűek nyertek.

Ezért van az, hogy a 718 Cayman GT4-ben van benzines részecskeszűrő, sőt – könnyen deaktiválható – stop-start rendszer is, valamint képes lekapcsolni a hengereinek felét. Utóbbihoz azért nem kevés feltételnek kell teljesülnie. 1600 és 3000-es fordulat között aktív a rendszer, amennyiben elég 100 Nm is a haladáshoz. Tehát ha úgy használod a GT4-est, ahogyan kívánja, akkor ez a katasztrófa se történhet meg.

Vezetni sosem volt még ennyire csodálatos 5

Középen, lent a hathengeres boxer

Vezetni sosem volt még ennyire csodálatos 6

Könnyen felismerhetőek a karbon-kerámia fékek a hatdugattyús nyergek sárga színéről, elöl 410 mm-es átmérőjűek a tárcsák

Fogták a Carrera S motorját és ledobták róla a turbókat, a hengerűrtartalmat pedig 4 literre növelték. Kovácsolt acél főtengelyt kapott, piezoinjektorokat és a Porsche sportosabbik, hatgangos kézi váltóját. Mégis az a legjobb benne, hogy boldogan forog el 8000-ig.

Kéznél volt egy kiváló futómű, mégpedig a 911 GT3-asé, amit elöl simán befogadott a Cayman GT4, hátul a középmotoros elrendezés miatt kellett némi helyet csinálni benne a váltónak. A fékek alapból mindkét tengelyen hatdugattyús – piros színű – nyergeket kapnak, 380 milliméteres acél tárcsákkal. Van karbon-kerámia szett is, melynek egyik áldásos hatása, hogy csökkenti a rugózatlan tömeget. A PCCB (Porsche Ceramic Composite Brake) sárga nyergei itt elöl hat- hátul négydugattyúsak, a féktárcsa 410 illetve 390 mm átmérőjű.

Vezetés

Bal oldalon elfordítom a slusszkulcsot és máris bódítóan duruzsol a négyliteres boxer, aztán végigzongorázom a gombokat a megfelelő sorrendben. Elsőnek a stopot-startot lövöm ki, nehogy egy bokszkiállás alkalmával megpróbálja megmenteni nekem a bolygót. Az első menetben még csak könnyen mozog, kicsiket üt a Cayman GT4, de már érezni, hogy a megfelelő olajhőfokkal nem lesz kegyelem a ringben.

Két kilométer hosszú a Knockhill Racing Circuit, van benne 60 méter szintkülönbség, ami magával hozza azt is, hogy a legtöbb kanyar egész egyszerűen beláthatatlan. Technikás pálya, amin erkölcstelen módon ki tudja élni magát a GT4. Az egészben talán az a legelképesztőbb, hogy mennyire intenzíven kommunikál. Mindig ott van a kormányon, hogy mi történik az első kerekekkel, így a rágógumivá hevített Cup 2 utolsó morzsányi tapadását is tökéletesen érezni. Zseniális, ahogy érzésre a saját középpontja körül fordul a Cayman GT4, ebben azért bőven van szerepe a nyomatékvektorozásnak is.

Vezetni sosem volt még ennyire csodálatos 7

Eszméletlen precíz gép

Vezetni sosem volt még ennyire csodálatos 8

Kiemelt helyen a fordszámmérő

Célegyenes-ráfordító előtt egyszerűen kívánja a kettest, amit automata gázfröccsel (Auto Blip gomb) ünnepel meg. Finom élvezeti cikk a hatsebességes sportváltó. Mesterien kigrammolt erőivel, szűk kulisszájával ágyaz meg az örömautózásnak és a precíz fokozatcserének.

Négyezernél kezdődik az igazi koncert, a hathengeres egyre idegesebben reszel, ez pedig egészen részegítő. Pillanatok alatt megtölti a kis kabint a lelkesítő hangorkán. Kívánja, hogy jobban túrjak a gázba, szakítson, csapja meg a G-erő. A célegyenesben hatezertől mintha Vaszil Lomacsenko ütné a fordulatszámmérő tűjét nyolcezerig, olyan villámgyorsan forog bele a tiltásba. Addiktív, ahogy a hergeléssel egyre haragosabb és élesebb lesz.

Adrenalintól részegen pedig talán el is mértem a féktávot az egyenes végén. Szerencsére a karbon-kerámiák bírják a gyűrődést. Sőt, akkor fognak csak igazán, ha nagy tétet pakoltunk az asztalra. Páratlan balansza van a Cayman GT4-nek. A lent fekvő középmotor és a bitang futómű miatt nagyon ösztönösen irányítható és rettentően jól uralható akkor is, ha elmentünk a határig. 420 lóerő még sosem volt ennyire csodásan autózható, a pilóta itt tényleg zsigeri szinten lesz része a gépnek.

Költségek

Vezetni sosem volt még ennyire csodálatos 9

Clubsport csomaggal jön a bukócső, a karbon kagylók hatpontos övvel és a tűzoltó készülék

96 200 eurót és némi aprót kérnek el a Porsche 718 Cayman GT4-ért, amit bőven több mint 31 millió forint. 7900 euró a karbon-kerámia fék, 5355-ért adnak egy pár szénszálas vázú kagylóülést, a vezető oldalán hatpontos övekkel, további 3927 euróért jön meg a Clubsport csomag (bukócső, tűzoltó készülék) és én nem hagynám ki a Sport Chrono pakkot sem 476-ért, ahogyan a kétzónás klímáról sem tudnék lemondani.

Minden más tényleg csak ráadás, hiszen az élvezetes vezetéshez, pályanapokhoz ennyi bőven elegendő. Plusz két szett Michelin Pilot Sport Cup 2. A navigációs rendszert is maximum a szektoridőket naplózó applikáció miatt pipálnám be.

Értékelés

Vezetni sosem volt még ennyire csodálatos 10

4,4 másodperc a 0-100

Bár nagyon kezes, nem old meg semmit a vezető helyett. A jó köridőhöz dolgozni kell vele, összeszokni és megérezni a gép rezdüléseit, hallani a zajait. Pörgős, bitang szívómotorjával, vezethetőségével, végtelen tapadásával és a karakterével a Porsche Cayman GT4 azt adja, amiért a klasszikus autózás mennyei kéj tud lenni.

Mellette – Ellene
  • Sportautó, és úgy is néz ki
  • 8000-ig forgó motor
  • Remek futómű
  • Felejthetetlen élmény
  • Nem lehet felírni receptre minden autóbolondnak
Ha szeretsz vezetni, akkor a Cayman GT4-nek nyomsz egy 10-est!
586 szavazat - átlag: 9.40 (10-ből)
Ha szeretsz vezetni, akkor a Cayman GT4-nek nyomsz egy 10-est!