Röviden – Porsche 718 Cayman GTS
Mi ez? A Porsche Cayman 718 négyhengeres boxer turbómotorral szerelt, még sportosabbra hangolt GTS kivitele
Mit tud? Németesen tökéletesre csiszolt vezetési élményt bármilyen tempónál, versenypályán, közúton egyaránt
Mibe kerül? A típus alapára, a tesztben szereplő motorral az ára, a tesztben szereplő darab autó extrákkal növelt ára
Kinek jó? A keményebb élvezetekre hajló autós hedonistáknak.

A gyengének semmiképp sem mondható Porsche Cayman S 350 lóerős teljesítményére a GTS modellek 15 lóerővel licitálnak rá, de a felfokozott vadság nem főképp a lóerők számának szaporításában jelentkezik. Ez a modell a középmotoros konstrukció adta vezetési élmény tökéletesre csiszolt eszenciáját hivatott átadni, aktív felfüggesztéssel, mechanikus hátsó differenciálzárral, és a hátsó kerekek között a nyomatékot variáló Porsche Torque Vectoring (PTV) rendszerrel.

Külső

Ahogy azt a Porschétől megszoktuk, csak pár apró részlet árulja el, hogy a  GTS modellekről van szó. Harsány, szinte üvöltő kiegészítők helyett inkább a hozzáértőkhöz szóló átalakítást kaptak, elől Sport Design első kötényt viselnek, emellett első fényforrásaik és bixenon fényszóróik sötétítettek, akárcsak a hátsó lámpáik.

Sztenderd felszereltség a sport kipufogórendszer, melynek fekete végződései a fekete diffúzor alól bújnak ki. Aki még ennyiből sem jött rá, hogy ez az erősebb verzió, azt a  fekete GTS logók, valamint a tompa fényű lakkot kapó 20 colos fekete könnyűfém felnik igazítják útba (a gyári abroncsméret 235/35 R20 elöl, és 265/35 R20 hátul).

Szakavatott szemnek sokat elárulhat még a féknyergek fényezése, mert itt a szín nem csak a tulajdonos ízlését kifejező opció. Már messziről kiszúrható az acélra alapozó rendszer vörös festése, a sárga féknyereg pedig a karbon-kerámia tárcsákat jelöli. Ebben az esetben négy helyett hatdugattyús nyerget kap, és mérete is nagyobb, 330 milliméter helyett 350 milliméteres virítanak elöl-hátul.

Még vadabb a négyhengeres Cayman 1

Fekete árnyalatot kaptak a fényszórók, a négypontos LED-nappali menetfény immár Porsche jellegzetesség

Még vadabb a négyhengeres Cayman 2

A formája maradt klasszikus kupé, és a GTS kivitel sem vadul túlzottan, arra ott lesz majd a GT4

Belső

A klasszikus Porsche elemek nem hiányoznak, a bal oldali gyújtáskapcsoló, mélyre engedhető  üléshelyzet és szinte függőleges kormány már sejteti, hogy ez az autó vezetésre termett, és benne van a stuttgarti gyár évtizedek által összegyűjtött tapasztalata. De nem csak a versenypályáké a világ, ezért a Porsche 718 Cayman GTS is rendelkezik a Volkswagen csoport legújabb kényelmi, és biztonsági extráival, valós idejű közlekedési információkkal számol a navigáció és képes a Google Earth, illetve utcakép programokkal megjeleníteni a térképet.

A kabinban a Sport Chrono csomagba tartozó stopperóra a műszerfal tetején trónol, a középső és legfontosabb műszer pedig a fordulatszámmérő  Vezető és utasa Alcantara sportülésekbe szíjazhatják magukat, a sofőr Alcantara karimájú sportkormányt forgathat. Az Alcantara szövetből emellett jutott a középkonzolra és a könyöklőre is. A GTS modellekhez Porsche Track Precision App (PTPA) applikáció is jár, amely automatikus rögzíti, kivetíti és elemzi a vezetési adatokat az okostelefon kijelzőjén.

Még vadabb a négyhengeres Cayman 3

Rengeteg alcantara, hatalmas érintőképernyős kijelző, csúcsminőségű Burmester audiorendszer, ha meguntuk a kipufogók hangját, vagyis a Cayman mindent tud

Még vadabb a négyhengeres Cayman 4

Középen a fordulatszámmérő, ami még analóg, de az egyik műszerbe már teljes, digitális TFT monitor került

Technika

A hengerszámok csökkenése érzékenyen érinti az ortodox Porsche hívőket, de nekik ugye nincs élet a léghűtéses hathengeresen túl. A cég 1995-ben gyártott négyhengeres motort, de az soros volt, a 968-os modellhez. Bokszer négyhengeres negyven éve nem készült utcai Porschéhoz, amióta a hetvenes években kifutott a VW-Porsche 914/4.

 

A 2,5 literes négyhengeres motor az átdolgozott szívóoldal és turbótöltő (1,1 bar helyett 1,3 bar töltőnyomás) nyomán tud némileg többet a Cayman S-be szerelt verziónál, így 365 lóerős. A blokk különlegessége, hogy változó geometriájú turbóval szerelték,  amit csak a dízel motoroknál alkalmaznak, jó okkal. A gázolajos motorok alacsonyabb működési hőmérséklete jól megfér a változó lapátgeometriájú feltöltéssel, de a benzinesek közel ezer fokos kipufogógáza tönkreteszi a lapátokat. Eddig a Porsche 911 Turbo volt az egyetlen benzines, ahol kiküszöbölték ezt a problémát, különleges, 1250 Celsius fokot is bíró ötvözetek alkalmazásával. A technológia leszivárgott a Cayman szintjére is, ezért lehet ez a motor brutálisan erős, szinte minden fordulatszám tartományban.

A négyhengeres motor csúcsnyomatéka 430 Nm, amely a fejlett feltöltési rendszernek köszönhetően igen széles, 1900 és 5000-es fordulatszám között végig rendelkezésre áll, és garantálja a hátba vágó gyorsulás élményét.

Még vadabb a négyhengeres Cayman 6Vezetés

Ha százalékokban fejezzük ki a teljesítménynövekedést nem túl impozáns a GTS nyújtotta előny, 4,2 százalékkal több lóerő, 2,5 százalékkal magasabb nyomaték, de mégis a sok kicsi sokra megy. A Cayman GTS 7:40-es időt futott a Nürburgringen, ami két másodperccel jobb, mint a Cayman S esetén.

Kézi váltóval 4,6 másodpercig tart elérni a százas tempót, az emberi ügyességet túlszárnyaló duplakuplungos PDK-val pedig 4,1 másodperc ugyanez az érték.

A spanyol Ascari versenypálya útvesztőnek tűnő 26 kanyarjában mindkét megoldás bizonyított, a kézi váltó inkább a mosolyfaktort növelte, a PDK pedig a gyorsaságot. Mert gyorsnak lenni is élmény, és ez sokkal inkább megvalósítható egy olyan középmotoros fenevaddal, aminek mozgását mindig két kézzel a kormányon irányíthatjuk. Elvégre a legnagyobb Forma-1-es legendák is ott csiszolták tökéletesre tehetségüket, ahol nyoma sem volt kézi váltónak. A gokartok világában.

Még vadabb a négyhengeres Cayman 7

Stabilitása túlmutat az átlag, versenypályát már látott sofőr képességein, PDK váltóval tényleg brutális tempó érhető el, amit a 7:40-es Nürburgring kör is bizonyít

Ehhez a világhoz pedig amennyire csak lehet közel kerülünk a másfél tonnás autóval. A 20 mm ültetést jelentő PASM (Porsche Active Suspension Management) sportfutóművel atomstabil az autó, rezzenéstelenül áll rá a tökéletesen precíz kormány által kijelölt ívre. Centiméterre pontosan irányítható, száraz úton nyoma sincs a középmotoros autókra jellemző alattomos megcsúszási hajlamnak, nedves úton és kikapcsolt menetstabilizálással viszont villámcsapásként törhet ki a far, ami felkészült vezetőt kíván, de nyilván ez a Porsche nyújtotta élmény egy felsőbb szintje.

A vezetési módok egyik legszórakoztatóbb eleme a feláras Sport Response gombot, amely a Sport Chrono-csomag része. Ezt a gombot lenyomva a már megszokott azonnali gázreakció, és pokoli gyorsítóképesség még tovább fokozódik, akárcsak a mozivászon hős autóinál, ahol mindig van némi titkos tartalék a nehéz helyzetek leküzdésére.

A Cayman esetén húsz másodpercig tart ez a pusztító üzemmód, az autó visszaszámlálással jelzi, hogy meddig van még benne szufla. A Knight Rider filmeket idéző funkció háttere elvben egyszerű: nem szabad engedni leesni a töltőnyomást és lelassulni a feltöltőt. Ebben a trükkben is jól jön a turbinalapátok állítható geometriája, valamint a PDK váltó, ami ilyenkor visszagangol, és nem engedi ötezer alá esni a motor fordulatszámát.

Költségek

A 718 GTS-ből a kupé karosszériás Cayman 76 137 eurós (23,4 millió forint) alapárról indul, a nyitható tetős Boxster változatért pedig minimum 78 160 (24 millió forint) eurót is kérhetnek majd.

A Porsche 718 Cayman GTS és vetélytársai – Listaár, forint
Porsche 718 Cayman GTS (365 LE) 23 400 000
BMW M2 (370LE) 18 222 000
Jaguar F-Type 3.0 V6 (340 LE) 25 550 000
Audi TT-RS Coupé 2,5 TFSI (400LE) 21 345 730

Értékelés

Neve felfokozott sportosságot sugall, amit teljesíti is a GTS, de lehetne markánsabb a különbség. Nyilván kell a levegő a GT4-esnek is, amiből az előző széria szintén 7:40-es időt tudott a Nürburgringen, tehát ha még keményebb lenne a GTS, akkor a várhatóan 2019-ben bemutatkozó GT4 már nagyon ráesne a 911-es szériára, ilyen öngyilkosságot pedig nem követnek el a németek.

Még vadabb a négyhengeres Cayman 8

Ráadásul abba még szívó hathengerest építenek, így markáns lesz a különbség, mert a 718-as szériába eddig csak az új fejlesztésű, turbós négyhengeresek kerültek. Ezek a motorok tökéletesen hozzák az autótól elvárt teljesítményt, de kialakításukból adódóan az akusztikai élmény elmarad a száraz hangon, ércesen üvöltő hathengeres bokszerektől. Talán ez a mély dübörgő hang az autó egyetlen érdemleges hátránya, de a nyakatekert, rossz EU-s emissziós szabályzás miatt a Porsche is erre a lépésre kényszerült, akárcsak a Ferrari, amikor leölték a 458 Italia 4,5 literes szívó V8-asát, és helyébe jött a duplaturbós 3,9 literes.

Mellette – Ellene
  • Zseniális kormányzás, az elektromos szervó ellenére
  • Középmotoros, de semlegesen pokoli gyors
  • Erős bokszermotor, ami minden tartományban húz
  • A sebesség mellett ott a legtöbb XXI. század iextra
  • A hangélmény elmarad a szívó hathengerestől
  • Ha csak a lóerőket nézzük akad olcsóbban több
  • De ne csak a lóerőket nézzük!

Szavazás

Hány pontot érdemel a még tovább vadított 718 Cayman?
335 szavazat - átlag: 8.87 (10-ből)
Hány pontot érdemel a még tovább vadított 718 Cayman?