Röviden – Mercedes-AMG GT 4 door
Mi ez? Hatalmas, rettentően erős és villámgyors négyajtós Mercedes túrakupé az AMG-től.
Mit tud? 3,2 másodperces gyorsulással négy embert teleportálni.
Mibe kerül? 31,1 millióról indul a 367 lóerős, hathengeres GT 4 door, a 639 lovas GT 63 S 4matic+ ára pedig könnyen 70 millió forint fölé duzzad.
Kinek jó? Kinek nem?

Beülsz, indítod, megfeszíti az istrángot a 639 ló, és miután beletúrsz a gázba, megszáll az érzés. Hirtelen nem tűnik messzinek az örök élet, a legyőzhetetlenség mámora, a végtelen fehér utca az összetekert százdolláros alatt, mellette a medence tele bikinis szupermodellekkel. A Mercedes-AMG GT 63 S hatalmas karakter, bosszúval, ésszel és rengeteg izommal. Magasba tartott középső ujj a píszí világnak.

Külső

Mad Max csak tanácstalanul rugdosná a port mellette, annyira apokaliptikusan néz ki a Mercedes-AMG GT 4 door a matt antracitban. A vaksötét ablakokkal meg a hatalmas, kovácsolt felnikkel olyan alvilági, mint a szervezett bűnözés. Ebből a nagy sötétségből emelkedik ki a tudományos, LED-es lámpák menetfénye és a Panamericana hűtőrács krómpálcáin trónoló hatalmas csillag.

Mexikóban, a Pánamerikai főútvonalon rendezték meg a Carrera Panamericana versenyt még az 1950-es években, ami egyike volt a korszak legveszélyesebb futamainak. 1952-ben Kling és Hans Klenk indult rajta a Mercedes-Benz 300 SL-lel, nyertek is. Mindezt annak ellnére, hogy egy hosszú, jobbos kanyarban keselyűt fogtak a szélvédővel. A navigátor megsérült, de folytatták a versenyt. Utána csavaroztak fel az új szélvédő elé nyolc darab függőleges acélrudat, valamint a hűtőmaszkra is, hogy a hűtőt se abuzálják a madarak.

Ez pusztít! 1
Ez pusztít! 2

Ez pusztít!

Ez pusztít! 40
Ez pusztít! 41
Ez pusztít! 42
Ez pusztít! 43
Ez pusztít! 44
Ez pusztít! 45
Ez pusztít! 46
Ez pusztít! 47
Ez pusztít! 48
Ez pusztít! 49
Ez pusztít! 50
Ez pusztít! 51
Ez pusztít! 52
Ez pusztít! 53
Ez pusztít! 54
Ez pusztít! 55
Ez pusztít! 56
Ez pusztít! 57
Ez pusztít! 58
Ez pusztít! 59
Ez pusztít! 60
Ez pusztít! 61
Ez pusztít! 62
Ez pusztít! 63
Ez pusztít! 64
Ez pusztít! 65
Ez pusztít! 66
Ez pusztít! 67
Ez pusztít! 68
Ez pusztít! 69
Ez pusztít! 70
Ez pusztít! 71
Ez pusztít! 72
Ez pusztít! 73
Ez pusztít! 74
Ez pusztít! 75
Ez pusztít! 76
Fotó megosztása:
Ez pusztít! 77

Négy kidörgő, diffúzor és fix szárny

Minden, ami az AMG GT 63 S orrán van, és nem világít, kameráz vagy segít parkolni, az a hűtést szolgálja. A hatalmas nyílások mögött nincsen sehol rács, csak a pőre hűtők virítanak, hogy kapjon elég levegőt a biturbó V8-as. Ennek fényében fokozottan fájdalmas a kamu kopoltyú az oldalán.

Tudatmódosító hatása van az izmosan domborodó sárvédőíveknek, amikre mindig rá lehet pillantani a karbonházas tükrökből. Ez a helyzet a diffúzort közrefogó négy, szögletes kipufogóval és a fix hátsó szárnnyal is.

Belső

Állati jó az üléspozíció az AMG GT 4 doorban. Fel kell készülni a beszállásra, mint az első százkilós fekvenyomásra, de aztán nagyszerűek a határozottan formázott kagylóülések. Minden irányban fognak rendesen, mélyen lehet bennük ülni, ami mindig jót tesz a pilóta és az autó kapcsolatának, valamint sportosan meredekre állított támlával sem tör meg. Közben pedig elektromosan állíthatóak és fűthetőek.

Amikor ennyire jól belőttem mindent a magam 180 centijéhez, akkor már minden irányban meglehetősen kevés volt a kilátás. Az orrom előtt mintha postaládából néztem volna kifelé, oldalt meg lövészárok esti fényben, hátra pedig 360 fokos kamera nélkül egyébként sem látnék semmit.

Ez pusztít! 78

Sportos az alcantara kormány, a formája és a vastagsága is tökéletes

Ez pusztít! 79

Tapipad és rengeteg, apró kijelző

Mesteri a sárga középjelzős, Alcantarába kötött, csapott aljú kormány, amin fémes betétek és AMG-felirat mellett két digitális kijelző is figyel, meg duplikált tapipad. A rengeteg kijelzővel együtt – amit még odaszórtak a középkonzolra – már tényleg nagyon techpornó az egész, de sajnálatos módon recsegnek, koszosodnak és mókásan pixelesek. Könnyen lemondanék mind a kilenc darbról néhány őszinte gombért cserébe.

Két hatalmas, gyönyörű képű tablet a műszerfal, amit mindenféle nézetre lehet konfogurálni. Ahogyan az egy rendes sportautóhoz illik, az olajhőmérsékelettől a guminyomásig mindent megoszt a fordulatszámmérő két oldalán. A szomszéd képernyő mögött még nem a fantasztikus MBUX rendszer van, hanem a kiöregedett Commandot kell egy nagyobbacska touchpaddel ugráltatni. Az AMG menüjében van gyorsulási erőket mérő buborék, stopper a köridők dokumentálásához és egy csokor telemetriai adatot ki lehet kérni a virtuális versenymérnöktől.

Ez pusztít! 80

Ülésállító gombok az ajtópanelen

Sárga cérna, karbon kiegészítők meg a rém kellemetlen helyre pakolt – kizárólag tízpontosan kivitelezett madárfogásban elérhető – váltókar hozza be a GT-séget az utastérbe, minden más maradt mercis. Földöntúli a minőségérzet a finom bőrökkel, az ízlésesen használt, precíz varrásokkal. Van benne valami modern butikhoteles elegancia. A lágyan hullámzó vonalak és az olyan apró részletek, mint a turbinaszerű légbeömlők mind éppen annyira fényőzűek, amennyire egy Mercedestől elvárható.

Technika

Baromi menő lett volna, ha elkészítik alumíniumból és karbonból az AMG GT négyajtós változatát, transaxle elrendezéssel (tudják, váltó a hátsó tengelynél), de nem tették. Csalóka így a GT név, de engedjük meg az AMG-nek, hogy bebizonyítsák, méltó lett rá. Fogták azt a platformot, amit az E-osztály és a CLS is használ, aztán minden irányba szétvágták, hogy szélesebb és hosszabb lehessen a GT 4 door.

Rengeteg merevítést kapott a GT 4 door, kereszttartókat szereltek be és még a futómű bekötési pontjait is átszerkesztették Affalterbachban. Hiába van itt-ott karbon meg néhány alumíniumelem, a súlya így is elhagyta a két tonnát. Annyira átdolgozták az alapokat, hogy már joggal nevezhetik a kétajtós GT-k és a Project One után az AMG harmadik önálló modelljének.

Ez pusztít! 81

Az AMG fejlesztése a 4 literes, biturbó V8-as

Ez pusztít! 82

Kitöltik a 21-es felniket a karbon-kerámia fékek, elől hat dugattyúsak a nyergek

Saját fejlesztésük mindkét motor, amik valamivel szelídebb Mercedesekben is előfordulnak. A háromliteres sorhatoson turbó és elektromos kompresszor figyel, amit 48 voltos rendszerrel fejeltek meg. A GT 43-as 367 lóerős, a GT 53 pedig 435 ló. Szintén az AMG műve a 4 literes, nyolchengeres, mely hot V elrendezésű. Tehát a két, meglehetősen nagyra nőtt csiga a hengersorok között kapott helyet, így kisebb a reakcióidejük is, cserébe iszonyatos hőséget kell kibírniuk.

Kilencfokozatú az AMG Speedshift váltó, a többtárcsás, nedves kuplungos fajtából. A 4matic+ összkerékhajtás pedig képes a teljes nyomatékot a hátsó tengelyre küldeni. Drift módban égethetjük a gumit, amíg tart a táltosbenzin. Az összkerék-kormányzás 100-ig az elsőkkel ellentétesen fordítja a kerekeket, nagyobb tempónál pedig megegyező irányba, így növelve a stabilitást. Ha ez eddig nem lett volna elég, akkor van elektronikusan vezérelt önzáró differenciálmű is a GT 4 door alatt.

Vezetés

Őrületes a kontraszt az ékszerszerű Start gomb és a következménye között. Megnyomod és egyszerre dörrennek fel a reflektorok, csapják össze a dobverőket és szólal meg a gitár. Brian Johnson neked állt újra színpadra, olyan show-t tol a V8-as. Mindig ott van az a feszült bizsergés, ami átjárja az egész bódét az első pillanattól, pedig 2,1 tonnát nem könnyű átrezonálni még ezzel a bandával sem.

Michelin Pilot Sport Cup 2-es gumik feszülnek a 21-es kovácsolt felnikre, mintázatuk elég ritka, szélességük alapján pedig irigykednek az úthengerek. Sűrű nyári záporban óvatosságra intenek, és az első pár felúszás után be is kapcsoltam a léleknyugtató, csúszós útra való beállítást, de ettől nem esett lejjebb a vérnyomásom. A GT 4 door agyában meg valószínűleg tébolyultan rohangáltak a bitek, hogy úton maradjunk. Háromkamrás légrugók vannak alatta, de sehol nincs a mercis krémesség. Mindenhol feszes, hogy izomból szorongassa meg a fizikát, amikor elég mélyen van a gázpedál.

Ez pusztít! 83

3,2 másodperc alatt van 100-on a GT 63 S

Ez pusztít! 84

315 km/óra a végsebesség

Szárazon és persze a Cup 2-ket megfelelően ragadósra hevítve egészen szürreális dolgokra képes a GT 63 S. Több mint 5 méter és irgalmatlanul széles, így legalább annyira kinőtte a kedvenc hazai szerpentinjeimet, mint az M5. Sportban egy picit még inkább indulatos lesz, Sport Plusban már megül a futómű és a kipufogóból is erkölcstelen hangok, pokoli üvöltés és sortűz szól. Súlyosan tahó a V8-as, van benne az az igazi mocskos tónus lent, ezt váltja magas fordulaton a hegyes ércesség egészen a tiltásig. Így aztán minden visszaváltás a 9 gangos automatával egy törvénytelen kéj.

Pusztán erőből mindent megtesz a szórakoztatásért. Nyilván a 639 turbós ló már az a szint, ami nem az ajtót rúgja rád, hanem a falat. Közben borzasztóan stabil tömb az egész autó, képességének határai valahol messze a horizonton túl vannak. A legjobb viszont az, hogy a kormányzása érzéki és nagyon precíz, tűpontosan rá lehet tenni ezt a hatalmas gépet az apexre (a kanyar ideális ívének csúcspontja). Irgalmatlanul harapósak, mégis nagyon szépen adagolhatóak a karbon-kerémia fékek. Ha elég nagy a kanyar, akkor elfér benne egy ekkora móka.

Floyd Mayweather nem állna elé, akkorát üt. 900 Nm arra jó, hogy egyszerre négy ember belső szerveit tudja rácsavarni a gerincoszlopukra, mindössze 3,2 másodperc alatt. Közben meg időnként felvillan a kipörgésgátló ikonja, hogy biztosak legyünk benne: ez az erő szétszed. Dermesztő, ahogyan bőven 200 feletti tempóról még ordítva lövi magát 300 fölé. Amilyen vehemenciával tette ezt, nem egy könnyed hűha volt az a szó, amit beleporlasztottam a kellemes parfümgőzben pácolt kabinba.

Költségek

Ez pusztít! 85

Ilyen hátulról egy 73 milliós árcédula

31,1 millió forintról indul a 367 lovas Mercedes-AMG GT 43 4matic+, amitől 5,2 millió forint távolságra van az erősebbik sorhatos. Nyolchengeres modellt 49,9-ért lehet zsákmányolni 585 lóerővel, a 639 lovas pusztító pedig 55,7-től indul. Önmagában is csúnyán rárabol bármilyen bankszámlára, de ezzel még nincs vége, hiszen opciós tételek sokasága nélkül bűn volna GT 4 door-t venni.

Szabadon repkedhetnek a milliók matt fényezésre, 21 colos kovácsolt felniszettre vagy kagylóülésre. És akkor még a sűrűjébe bele se kanalazott a konfigurátorban búvárkodó álmodozó. Vannak karbon kiegészítők 1,8 millió értékben, mint például a fix hátsó szárny vagy közel 1,6 millióért szénszálas tetőpanel. Hasonó összeg a Burmester hifi is, de csak akkor, ha nem pipáltunk elég szorgosan, mert amúgy jöhet még hozzá egy kis tapipad, navigáció meg még pár apróság és máris 2,8 millióval ugrik az ár. Ugyancsak 2,8-ért karbon-kerámia fékek? Tessék a kasszához fáradni! 73 millió forint lesz.

Értékelés

Ez pusztít! 86

Panamericana rácson a csillag és az AMG billog

Feleslegesen erős? Aggasztóan gyors? Állati drága? Persze, és mennyire jó már ez így! A Mercedes-AMG GT 4 door jóval többet tud annál, mint amire valaha is használni fogják, de ez nem számít. Minden csepp elégetett táltosbenzinnel zsigeri szinten hat, és ettől csodálatos.

Mellette – Ellene
 
  • Agresszív fellépés
  • Végtelen erő
  • Vezetési élmény
  • Remek minőség
  • Őrületes hang
 
  • Méltatlanul recsegő és pixeles kijelzők a kormányon meg a középkonzolon
  • Búcsúztatnánk a Command fedélzeti rendszert, jöjjön az MBUX!
Hogy tetszik az irdatlanul erős Mercedes-AMG GT 4 door? Értékeld!
átlag
8.18
szavazat
1035
Hogy tetszik az irdatlanul erős Mercedes-AMG GT 4 door? Értékeld!