Az tűnt fel még az ősszel, hogy az egyik ilyen traffipax-doboz körül mindenütt szépen lenyírta a sövényt az útkezelő, csak pont a kamera lencséje előtt nem, vagy két méter hosszban. Sajnos fotót már nem tudok mutatni erről a mókás helyzetről, időközben ott is lenyesték a tamariskát, viszont nagyon is sokat tudok arról mondani, hogy miért nem tűnt fel a rendőrségnek, hogy a traffipaxuk nem nagyon tud mérni a dzsungeltől. Azért, mert ezek a traffipaxok már eleve nem is működnek.

A lenti képen látható, eredetileg  2007-ben felszerelt kütyükről van szó (18 darab van belőlük az M1, az M7 és az M3 mellett):

Nahát: nem is működnek az autópályákon lévő régi traffipaxok 1

Amelyekre a vonatkozó törvény szerint ilyen előjelző tábla figyelmezteti az autósokat:

Nahát: nem is működnek az autópályákon lévő régi traffipaxok 2

Ezt a kérdést tettem fel a Rendőrség sajtóügyeletének:

Kedves Sajtós Kollégák – kérdésünk, hogy a VÉDA-korszak előtti fix sebességmérők, az autópályákon lévő, elfordítható szekrényekben lévő berendezések üzemelnek-e még! Ezzel kapcsolatban arról is kérünk szépen információt, hogy ha ezek még működnek, milyen eredményességgel használja őket a Rendőrség: napi/heti hány gyorshajtást rögzítenek, szoktak-e még bírságokat kiszabni ezen kamerák mérései alapján!

És ezt a választ kaptam, január 18-án:

Tájékoztatjuk, hogy a megkeresésében említett készülékek jelenleg nem üzemelnek.

Jó, hát hozzá vagyunk szokva manapság az ilyesfajta lakonikus és mindig szigorúan ügyintézői név nélkül érkező válaszokhoz, de azért csak kíváncsi lettem volna, miért nem üzemelnek, mióta nem üzemelnek, fognak-e még üzemelni, meg hogy ha nem üzemelnek, akkor mennyire helyénvaló kint hagyni előttük az előjelző táblákat. Küldtem hát azonnal egy újabb kis kérdéscsomagot:

Köszönöm a választ, ez esetben viszont volna még kérdésem:

– tervezik-e, hogy újra üzembe helyezik ezeket vagy lecserélik a készülékeket?
– nem tartják-e aggályosnak, hogy a nem működő sebességmérők kresz-táblás megjelölésével tulajdonképpen megtévesztik a közlekedőket, hamis forgalmi jelzőtáblákat tartanak kint az utakon?

És ma kaptam is új választ, amelyen hét napon át, január 25-ig dolgozott az ORFK sajtóirodája:

“Korábban adott válaszunkon túl további tájékoztatást a témában nem adunk.”

Kész, vége, ennyikeh’ – ahogy a rendőrség hozzáállásából sejthető, marad a jelenlegi helyzet a dobozokkal. Ez a helyzet az M1-M7 kivezetőjénél például így néz ki:

Nahát: nem is működnek az autópályákon lévő régi traffipaxok 3

Amúgy a még működő sebességmérők se működnek valami üzembiztosan. Olvastad már cikkünket arról, hogy tavaly hányszor romlottak el a VÉDA-rendszer mérőműszerei?

Nem terveztem, de keletkezett egy életírta slusszpoén is ehhez a kis sztorihoz. Ahogy csütörtökön jöttem haza az M1 felől, (ahol próbáltam még egy utolsó értékelhető képet készíteni a temetetlen halott sebességmérő dobozról), a falum előtt már lelkesen villogtak és köröztek az ujjukkal az autóstársak: vigyázz, rendőr! OK, nyugtáztam: tényleg gyakran van nálunk kint a mobil VÉDÁ-val a Rendőrség (mellesleg nagyon is indokolt helyen, az iskola és az óvoda között, ahol egy egyébként annyira már nem indokolt, de végülis elfogadható 30-as táblára szoktak mérni). Behajtok a falumba, és látom, hogy nem az lesz az: jön velem szembe egy kombi, fényhidas, kék-fehér rendes Octavia rendőrautó. Á, akkor ezt látták, ezt jelezték az autósok! És akkor történik valami nagyon furcsa.

Az Octavia egyenruhás sofőrje elkezd villogni és körözni az ujjával: vigyázz, rendőr! Hát ez meg mi? Viccből csinálja, és saját magára utal? De nem: megyek tovább, és pár száz méterre, a szokott helyén, az iskola és az ovi között ott a háromlábúval a kollégája, méri a gyorshajtókat.

Kedves Rendőrség: jó lenne, ha végre már eldöntenétek, mit akartok ezzel az egész traffipaxosdival, mert ez, ahogy csináljátok és ahogy még a saját embereitek is vélekednek a dologról, elkomolytalanítja az egész közlekedésbiztonságot, úgy, ahogy van, gyorshajtásostul, VÉDA-rendszerestül, előjelző táblástul. Ebben a témában ti magatok írjátok magatokról a legjobb rendőrvicceket, de ezeken elég nehéz ám nevetni, látva a baleseti statisztikákat és hosszú évek biztató folyamata után jó ideje megint egyre romló, durvuló, idegesedő közlekedési morált :-(

Kíváncsi vagy hol vannak telepítve a VÉDA-rendszer elvileg működő sebességmérői? Itt a lista:

De nem minden az út fölé szerelt eszköz a sebességet méri. Itt lentebb kiderül, hogy milyen szerkezetek vannak még az utak körül: