Mi számít ma luxusnak? Az, amit pénzen sem feltétlenül lehet megvenni: a szabadság. Idő, hogy azt tegyünk, amihez kedvünk van, tér, hogy akadályok nélkül mozogjunk, csend és magány, mert már elviselhetetlen a civilizációs terhelés.

A XXI. század harmadik évtizedében tehát az az igazi luxusautó, ami képes kivinni minket a természetbe, majd onnan visszahozni, ha lejárt az időnk. Ezt ismerte fel a Ford, amikor feltámasztotta a Bronco offroadert, és ezt lovagolja meg a Mercedes G-osztály, a Jeep Wrangler vagy a Land Rover Defender, amikor vagyonokért kínál olyan autókat, amelyek nem feltétlenül kényelmi szolgáltatásaikkal, sokkal inkább megállíthatatlan terepalkalmasságukkal tűnnek ki.

Adottak tehát a piaci feltételek ahhoz, hogy a Lexus is megpróbálkozzon a szegmensben. Nem lesz nehéz dolguk, hiszen a Toyota Land Cruiser két típusát is forgalmazzák saját név alatt az EU-n kívüli piacokon: a GX a J150, az LX pedig a J200 nem is olyan nagyon átdolgozott, mint inkább csak alaposan kifényesített változata.

Nem ilyen egyszerű ugyanakkor a helyzet, hiszen a fent említett márkákkal ellentétben a Lexusnak nincsenek offroad hagyományai, tehát nem engedhetnek meg maguknak egy nyersen viselkedő terepjárót. Ahogy Andrew Gilleland, a Lexus észak-amerikai tevékenységeinek vezetője fogalmazott, „a márka ügyfelei nemcsak városi crossover modellekre vágynak, ugyanakkor ilyen esetekben igenis le kell mondani bizonyos kényelmi funkciókról ahhoz, hogy igazán közel engedhessük magunkhoz a természetet. Üzletileg életképesnek tartom, magánemberként pedig lelkesen támogatom az ötletet, hogy a Lexus valódi terepjárókkal bővítse a kínálatát.”

Keményvonalas terepjárót fejleszthet a Lexus 2

Hogy erre műszakilag és filozófiai síkon egyaránt képesek, már többször is bizonyították. A 2019-es GXOR tanulmányautó, az egy éve bemutatott GX Overland limitált kiadás, majd a 2020 őszén debütált offroad versenyautó, a Lexus J201 Concept megjelenése az új fejlemények fényében már nem tekinthető egyszerű véletlennek: valószínűbb, hogy ezekkel az alkotásokkal tudatosan igyekezett feltérképezni az ügyfelek téma iránti affinitását a Lexus.