Múlt pénteken a Honda bejelentette, hogy nem hosszabbít szerződést a Red Bull-csapatokkal, 2021 végén kiszáll a Forma-1-ből.

Korábban az energiaital-gyártó motorsportfőnök, Helmut Marko néhány nyilatkozatban összekötötte sztárpilótájuk, Max Verstappen és a Honda jövőjét, az osztrák arról beszélt, hogy jó erőforrás nélkül a holland is előbb távozhat 2023-nál, így az elmúlt napokban meg is indultak a spekulációk arról, hogy a motorpartner után a versenyző is leléphet, hogy – hova máshova? – a Mercedeshez igazoljon.

A Red Bull Racing csapatfőnöke, Christian Horner egy interjúban tisztázta, hogy a Honda kilépése nincs, nem lehet hatással Verstappen szerződési helyzetére.

„Nincs ilyen kitétel a szerződésében” – szögezte le a Servus TV adásában. „A csapat és a versenyző szerződése bizalmas, de a motort illető feltétel egyértelműen nincs Max szerződésében.”

„Max versenyképes, nagyon jól érzi magát a csapatnál és szilárdan hisz a Honda programjában. Úgy gondolom, azt is látja, hogy a Honda már 2021-re előrehozza a 2022-re szánt motort, ami igen biztató a jövő évre nézve. Örül ennek, 2022-ig pedig még sok idő van.”

A motorról persze nem 2022 elején kell dönteni, néhány hónapon belül tisztázódnia kell, honnan is kapnak majd erőforrásokat a Red Bull csapatai. A Honda talán nyitott lenne a maga motorjának licencelésére/átadására, de ha az energiaital-gyártó nem kíván-tud saját gyártási programot indítani, reális lehetőségként csak a régi partner, a Renault marad, tőlük pedig finoman szólva is rossz viszonyban váltak el 2018 végén. Érdekes módon Horner mostanra egész pozitívan beszél a franciákról:

„A Renault-nál sok minden változott a válás óta. Az új igazgatótanáccsal új szelek fújnak, változásokat hoztak. A jó irányba mennek a dolgok” – mondta a Renault-ról.