A 39 éves Fernando Alonso két év kihagyás után visszatér a Forma-1-be, a spanyol a Renault, vagyis jövőre már Alpine pilótája lesz.

A kétszeres F1-bajnok az elmúlt két évben világbajnoki sikerrel zárta a WEC-programját, kétszer is próbálkozott az Indy 500-on, sőt, a Dakar-ralin is kipróbálta magát. Nem egészen világos, miért is akart visszatérni, ugyanis a jelenlegi Forma-1-et nem tartja túl sokra.

„A motorsport világa nagyon nagy, de a figyelem 90 százaléka a Forma-1-re irányul. Érdekes módom ma mégis ez az egyetlen kategória, amely előre le van futva, a legunalmasabb, ugyanis már a futam előtt tudjuk előre, ki fog nyerni” – idézte a francia Le Figaro.

„Ez nagy ellentmondás az autósportban. Az F1 a legjobb, mindig is az lesz, arra irányul a figyelem, pedig más kategóriák már sokkal szórakoztatóbbak a közönség számára.”

Alonso és a csapat is a 2022-es nagy szabályváltozásokban bízhat, igaz, a spanyolnak már „nagyon viszket a tenyere”, így még idén autóba ül.

„Egyértelműen nagyon szeretne már a volán mögé ülni. Szóval látni is fogjuk az autóban. Dolgozunk a programon, van néhány lehetőség, persze a szabályok adta kereteken belül. Például forgatási napok, mi idén még nem tartottunk olyat. Aztán ott az idény utáni (ifjonc)teszt. Majd meglátjuk. Emellett van kétéves autónk is, amit bárhol pályára küldhetünk, valószínűleg arra is sor kerül. Még idén látni fogjuk akcióban, de azt egyelőre nem tudom megmondani, mikor és hol” – nyilatkozta a csapatfőnök, Cyril Abiteboul pénteken Szocsiban.

Alonso a héten már munkába állt a csapatnál, a viry-chatilloni motorgyárban és az enstone-i központban is járt, utóbbi helyszínen már a szimulátorba is beült.