Egálban kezdte a Forma-1-es Belga Nagydíj hétvégéjét a Mercedes és a Red Bull, a pénteki edzéselsőségeken Valtteri Bottas, valamint Max Verstappen osztoztak, míg Lewis Hamilton egy 2. és egy 3. hellyel kezdett Spa-Francorchamps-ban. A Mercedes azzal a céllal érkezett Belgiumba, hogy szépítsen mérlegén, hiszen az elmúlt két évben nem a brackley-i bajnokcsapat győzött, hanem a most szenvedő Ferrari Sebastian Vettellel és Charles Leclerc-rel.

Hamilton úgy érzi, most sem biztos, hogy a Mercedes nyer Spában. „Nagyon szoros az állás, habár azt gondolom, hogy most a Red Bull egy kicsit előrébb van, de a Racing Point is egész közel van hozzánk, akárcsak Daniel Ricciardo” – nyilatkozta a Motorsportnak a világbajnoki címvédő.

F1: Hamilton most tényleg tart Verstappentől 2

„Ez izgalmassá teszi a dolgokat. Az már biztos, hogy kicsit többet kell dolgoznunk és hangolnunk az autón, de összességében nincsenek rossz érzéseink” Hozzátette: természetesnek gondolja, hogy kicsit összerázódik a mezőny, meglátása szerint pályakarakterisztikától függően változhatnak az erőviszonyok.

„Versenyről versenyre más az autó. Minden alkalommal az van, hogy egyszer néhány pozícióval előrébb, máskor hátrébb vagyunk. Ez már a hetedik verseny a bajnokságban, így, mint arra számítottam, a csapatok egyre közelebb kerülnek egymáshoz, a teljes F1 folyamatosan fejlődik. Már ezen a hétvégén megmutatkozik ez.”

„Meg kell értenünk a miérteket, sőt egyáltalán azt, hogy most előre vagy hátra tettünk-e egy lépést. Hogy ez most a pálya vonalvezetésének vagy a leszorítóerőnek tudható-e be? Ki tudja? Ezen fogunk dolgozni, és izgatott vagyok, szerintem érdekes versenyünk lesz” – magyarázta gondolatmenetét a két héttel ezelőtti Spanyol Nagydíjat fölényesen nyerő brit.

F1: Hamilton most tényleg tart Verstappentől 3

A Mercedes futamgyőzelmek tekintetében veretlennek már nem mondható, miután Verstappen gumikezelésével és a Red Bull gumitaktikájával megtréfálta Hamiltonékat, viszont az időmérő edzéseken továbbra is 100 százalékos a W11-esek mutatója. Verstappen szerint ez utóbbi Belgiumban sem fog változni, a Mercedes visszavágására számít.

„Személy szerint úgy gondolom, hogy egy kicsit küszködnek az egyensúllyal, de holnap biztosan erősebbek lesznek. Már most láthattuk, hogy a hosszú etapokon így is nagyon versenyképesek. Nem hiszem, hogy harcolhatunk a pole-ért, de ha közelebb kerülhetnénk hozzájuk, az nagyon jó lenne” – mondta a pénteki nap után a holland.

A Red Bull-pilóta úgy véli, a Racing Pointok is megszorongathatják őket: a második edzésen Sergio Pérez az ötödik helyen szűk négytizeddel maradt el a legjobb köridőtől. Verstappen azt viszont nem vonja kétségbe, hogy jól indult az energiaitalos együttes hétvégéje Spában.

„Bár még korán van, de ami minket illet, jól kezdtünk, persze természetesen lesz még min dolgozni a folytatás előtt, de összességében örülök. Soha nem lehet tökéletes, egy versenyautó soha nem is lesz az. Mindig próbálsz olyan dolgokat találni az autón, amitől az jobb lehet. Mi is így teszünk majd, a gumikkal meg minden mással is” – zárta gondolatait Verstappen, aki vasárnap sorozatban hatodjára állhat majd dobogóra idén.