A hétvégén a Belga Nagydíjjal folytatódik a 2020-as Forma-1-es idény, a spa-francorchamps-i pályán már le is zajlott az első szabadedzés.

A megszokottakkal ellentétben meglehetősen sűrűn indult a gyakorlás, mindenki igyekezett hamar begyűjteni az első adatmorzsákat. Ennek okát az időjárás-előrejelzésben érdemes keresni: a hétvége előrehaladtával egyre nagyobb valószínűséggel áztathatja eső a pályát.

Az égi áldástól azonban most nem kellett tartani, a hűvös, kora őszi időben a papírformának megfelelően a Mercedes pilótái zártak az első két helyen Valtteri Bottas, Lewis Hamilton sorrendben, míg a 3. a Red Bull-os Max Verstappen lett. A 7 kilométer hosszú pályán nem voltak nagyok a különbségek: a merciseket 69 ezredmásodperc választotta el, de a holland rivális is egytizeden belül volt a születésnapos finnhez képest, akit az edzés végén egy lassú defekt miatt be is rendeltek a bokszba.

A két Red Bullt a két Racing Point választotta szét a leggyorsabb körök listáján, csak Sergio Perez és Lance Stroll után következett Alexander Albon a hatodik helyen. Az ő lemaradása Bottashoz képest már több mint fél másodperc volt. A legjobb tíz kiadó helyein a Renault-motoros autók osztoztak: Esteban Oconé és Daniel Ricciardóé lett a hetedik és a kilencedik hely, Carlos Sainz és Lando Norris a 8., valamint a 10. lett.

Az alacsony leszorítóerős konfigurációk és a pályával való ismerkedés miatt számtalan elfékezést és majdnem ennyi hátsó szárnycserét láthattunk, az istállók folyamatosan keresték a számukra legjobb konfigurációt.

Nem volt jó napja a Ferrarinak: a maranellói autók csak a 14-15. helyen végeztek Charles Leclerc, Sebastian Vettel sorrendben, lemaradásuk 1,2, illetve 1,6 másodperc volt Bottashoz képest. A monacói előrejelzése, miszerint a Ferrari nem fog jól muzsikálni, eddig bevált.

Az első szabadedzés másik nagy vesztesei a két Haas-pilóta és Antonio Giovinazzi voltak. Az amerikai csapat autói erőforrás-problémák miatt összesen három kört tettek meg, míg az Alfa Romeo olaszának csak két kör jutott a 90 perc során.

F1: A születésnapos kezdett a legjobban Belgiumban 3