Az idei, a koronavírus miatt újjászervezett idényben a szabályok terén is rugalmasnak kell lenni, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) Motorsport Világtanácsa (WMSC) most három új/módosított előírást is jóváhagyott.

Ahogy már írtuk, a Belga Nagydíjra visszatérnek a csapatok motorhome-jai, ehhez alkalmazkodva a „koronanaptárban” zárt eseménynek minősített hétvégékre eddig engedélyezett 80 fős csapatlimitet 10 fővel, 90-re emelték.

A WMSC szintén megerősítette a már korábban ismertté vált tesztelési korlátozást, melynek célja, hogy az idei naptárba bekerült, az F1-ben rég vagy még sosem használt helyszíneken ne szerezhessenek előnyt a csapatok privát teszteken. Az új előírás szerint az eredeti 2020-as versenynaptár meghirdetése (2019.10.04.) után bekerült pályákon sem az aktuális, sem az amúgy is korlátozás alá eső újabb (2016-18-as), valamint a veterán/történelminek számító (2016 előtti) modellekkel nem lehet tesztelni.

A harmadik újítás a gumikra vonatkozik: a „koronanaptár” képlékenysége, bizonytalansága miatt korábban szabályba foglalták, hogy a Pirelli 2020-ban nem ad lehetőséget a gumikeverékek egyéni összeválogatására, minden versenyhétvégére mindenki két szett kemény, három szett közepes és nyolc szett lágy keveréket kap, de a szövegbe most bekerült, hogy „kivéve, ha az FIA a szállítóval egyetértésben másképp nem dönt” – az új kitétel elsősorban a három- helyett kétnapos imolai hétvége kedvéért született meg, hiszen ott kevesebb gumira lesz szükség, de általában is nagyobb rugalmasságot biztosít.