A Forma-1-es Spanyol Nagydíj időmérőjén egyetlen szót sem szólt a csapatához Sebastian Vettel, a futamon aztán már beszélt, azt viszont cenzúrázni kellett. Vettel feldúltsága persze érthető: a második silverstone-i hétvégéhez hasonlóan ismét érthetetlen stratégiára állította a csapata.

Vettel néhány ezreddel ugyan, de lecsúszott a Q3-as szereplésről, így viszont szabadon választhatott gumit a futamra. Ennek megfelelően a közepes keverékkel rajtolt, a Ferrari azonban érthetetlen módon az első adandó alkalommal lenullázta ezt a stratégiai előnyét.

Megnyújtott első etap helyett Vettelt a lágy keveréken rajtoló Leclerc-rel teljesen azonos körben, a 29.-ben hívták ki kerékcserére. A monacói közepeseket kapott a hátralévő 36 körre, egyértelművé téve, hogy vele biztosan egy kiállással próbálkozik a Ferrari, Vettel pedig lágyakat kapott, ami több mint fél versenytávra nem tűnt ideális választásnak. Főleg, hogy nem is új, hanem egy használt szettet kapott.

A Ferrari is azt hitte, ki kell majd hívnia még egyszer Vettelt, ezért kérték előbb arra, hogy nyomja, aztán arra, hogy ha lehet, mégis próbáljon végigmenni azzal a lágy szettel, amiről senki nem hitte, hogy képes lehet ennyi körre.

A rádiós feszültség Vettel és a csapat között pont abból adódott, hogy a Ferrarinál képtelenek voltak eldönteni, Leclerc kiesése után milyen stratégiával fusson a másik autó. Végül Vettel célba ért egy kiállással, de nehéz szabadulni attól az érzéstől, hogy ha Leclerc versenyben marad, Vettel meg sem próbálkozhatott volna ezzel a taktikával.

Vettel a leintés után egy mosollyal nyugtázta, hogy a nézők – erőfeszítéseit értékelve – a nap versenyzőjének választották, aztán egy elejtett fél mondattal utalt arra, hogy az ő véleménye már nem számít a csapatnál.

Az olasz Sky kérdezte arról Vettelt, hogy szerinte a Ferrarinak min kellene elgondolkodnia a barcelonai hétvége után. “Nem hinném, hogy az én véleményem fontos lenne” – csúszott ki Vettel száján, aztán semlegesebb hangnemre váltott.

“Ez a szezon mindenki számára nehéz, de próbálkozunk, ahogy csak tudunk. Próbálunk kitartani, végezni a munkánkat. Nehéz heteken vagyunk túl, de fontos, hogy próbáljunk mindig a lehető legjobb eredményre törekedni. Sok munka vár még ránk.”

Vettel szavaival a csapatfőnök Mattia Binottót is szembesítették, ő azonban próbált nem túl nagy feneket keríteni Vettel szavainak. “Szerintem csak arra gondolt, hogy jövőre már nem lesz a csapat tagja. Amikor a véleményéről beszélt, úgy érthette, hogy a jövőre vonatkozó tanácsadás már nem az ő dolga” – fogalmazott Binotto.

“Jól megy a közös munka, a kapcsolatunk is jó. Ez a hétvégéje jól sikerült, biztos vagyok benne, hogy legközelebb még magabiztosabb lesz.”