Amíg a Mercedes újabb győzelmet és kettős dobogót könyvelhetett el, a Ferrari a Forma-1-es Spanyol Nagydíjon is csak a morzsákat csipegethette. Az idén gyenge formát mutató olasz gárda egyik versenyzőjével sem tudott nagyot villantani, végig a legjobb tíz környékén küzdöttek, de Charles Leclerc kiesése után már csak Sebastian Vettel maradt talpon.

A Ferraritól az év végén távozó német végül hetedikként ért célba, ami kisebb csodának is mondható, hiszen ez az idei második legjobb eredménye, másrészt azon kevés versenyző egyike volt, aki az egykiállásos taktikával vállalt nem kis kockázatot.

„Egyszerű futam volt, mert nem volt mit veszítenünk. A 11. helyen álltunk, majd amikor az előttünk lévők kijöttek kerékcserére, odaléptünk, az utolsó öt kör azonban nagyon-nagyon nehéz volt. Vállaltuk a kockázatot, mert nem volt veszítenivalónk. De a verseny előtt egyáltalán nem az volt a terv, hogy 40 kört megyünk a lágy gumikon” – nyilatkozta a Sky Sports F1-nek a leintés után a négyszeres világbajnok.

Vettel: Kockáztattunk, de nem ez volt a terv 2

Nem rejtette véka alá Vettel – aki az időmérőn egy szót sem szólt a rádióba –, hogy ezúttal sem volt meg az összhang közte és a csapat között.

„Pár alkalommal rá kellett kérdeznem, hogy mire készülünk, mert már azt hittem, hogy ezekkel a gumikkal akarunk elmenni a végéig. Erre annyi volt a válasz, hogy nyomjam. Így csináltam, majd három körrel később jött a felvetés, hogy most már maradjunk kint a végéig” – panaszkodott.

„Kissé feldúlt voltam emiatt, mert erre gondoltam előtte, és erre próbáltam rákérdezni. De nem hiszem, hogy sokat változtattam volna a helyzeten.”

Az újabb pontok ellenére továbbra sincs a legjobb tíz között Vettel az egyéni összetettben, hat futam után mindössze 16 egység és a 11. hely szerepel a neve mellett. Leclerc a műszaki hibából fakadó nullázásra ellenére is negyedik, 45 ponttal várja a folytatást a két hét múlva esedékes Belga Nagydíjon.