F1: Rajt-cél győzelmet aratott Hamilton Spanyolországban

Egy pillanatra sem adta át másnak a vezetést Lewis Hamilton, a Spanyol Nagydíj győztese. A Mercedes tökéletes hétvégéjét Max Verstappen rontotta el, a holland második lett Valtteri Bottast megelőzve.

F1: Rajt-cél győzelmet aratott Hamilton Spanyolországban

Lewis Hamilton nyerte a 2020-as Forma-1-es Spanyol Nagydíjat. A Mercedes hatszoros világbajnoka a Red Bull-os Max Verstappen és a másik Merciben ülő Valtteri Bottas előtt ért célba a 66 körös futamon.

F1: Rajt-cél győzelmet aratott Hamilton Spanyolországban 1

A rajttól gond nélkül eljött Hamilton, Bottast azonban Verstappen és a Racing Point versenyzője, Lance Stroll is lehagyta. A Red Bull hollandja ezt követően végig a finn előtt maradt, aki ráadásul némi időt is veszített Stroll mögött – öt körébe került, mire átrágta magát rajta.

Annak ellenére, hogy a Pirelli abroncsai miatt a két kiállásos taktika tűnt a legjobb választásnak, nem láthattunk túl sok izgalmas eseményt vasárnap délután. Mindössze a dobogósok végeztek egy körön belül, a negyedik helyezett Stroll is mindössze 65 kört teljesített a versenyből.

F1: Rajt-cél győzelmet aratott Hamilton Spanyolországban 2

Alexander Albon bokszkiállás közben

Habár negyedikként intették le, egy öt másodperces büntetés miatt ötödikként rangsorolták a koronavírusból kigyógyult Sergio Perezt (Racing Point), a hazai pályán versenyző Carlos Sainz (McLaren) pedig hatodik lett.

Sebastian Vettelnek újra összejött a pontszerzés, a német csak egyszer járt a bokszban kereket cserélni. A német végül hetedik helyig repítette a Ferrarit, csapattársa, Charles Leclerc azonban egy motorhiba miatt kiállni kényszerült.

F1: Rajt-cél győzelmet aratott Hamilton Spanyolországban 3

Charles Leclerc motorhibája miatt meg is forgott

A maradék három pontszerző helyen Alexander Albon (Red Bull), Pierre Gasly (AlphaTauri) és Lando Norris (McLaren) osztozott. Leclerc-en kívül más nem adta fel a versenyt.

F1: Rajt-cél győzelmet aratott Hamilton Spanyolországban 4

A pontverseny élén továbbra is Hamilton áll, már 132 ponttal. Mögötte 95-tel következik Verstappen, Bottas a harmadik helyen 89 egységgel várhatja a két hét múlva következő Belga Nagydíjat. A csapatok sorrendjét a Mercedes 221 ponttal vezeti a 135 pontos Red Bull előtt. A harmadik hely környéke igazán szorosan alakul: a Racing Point 63, a McLaren 62, a Ferrari 61 egységgel várhatja a folytatást.

A futam részletes összefoglalója az alábbiakban olvasható.

Derült időben, 30 fokos levegő- és 49 fokos aszfalthőmérséklet mellett sorakoztak fel az autók rajtrácsra a 2020-as szezon hatodik Forma-1-es futamára, a Spanyol Nagydíjra.

Az év hatodik pole-pozícióját Lewis Hamilton szerezte meg a Mercedesszel, megelőzve csapattársát, Valtteri Bottast. A második sorba Max Verstappen és Sergio Perez állhatott fel a Red Bull-lal és a Racing Pointtal, a harmadik soron a Racing Point kanadaija, Lance Stroll és a Red Bull-os Alexander Albon osztozhatott. A negyedik sort a McLaren versenyzői bérelték ki Carlos Sainz – Lando Norris sorrendben, a legjobb tízbe pedig befért még Charles Leclerc Ferrarija és Pierre Gasly AlphaTaurija. Sebastian Vettel csak a 11. helyről várhatta a piros lámpák kialvását a másik Ferrarival.

F1: Rajt-cél győzelmet aratott Hamilton Spanyolországban 5

A mezőny többsége a lágy gumikon vágott neki a versenynek, heten azonban – Vettel, a két Renault, a két Alfa Romeo, Romain Grosjean (Haas) és Nicholas Latifi (Williams) – a sárga oldalfalú közepes keveréket választották a futam elejére.

A Pirelli szerint a leggyorsabb stratégia száraz időben a két kiállásos taktika lehetett volna, lágy-közepes-lágy elosztásban, 19 körös lágy gumis etapokkal. Valamivel lassabbnak gondolták ennél a három kiállásos stratégiát, mely három 15 körös lágy gumis és egy 21 körös közepes gumival teljesített etapból állhatna. Azoknak pedig, akik jobban bíznak a sárga oldalfalú abroncsokban, az olaszok a lágy-közepes-közepes felosztással számoltak, két 25 körös közepes gumis etappal a 62 körös versenyen.

vége 0 új esemény

2020 Forma-1 Spanyol Nagydíj

15:15

Rajt/1. kör

Hamilton simán eljött a lámpák kialvása után, Bottast azonban Verstappen és Stroll is megelőzte a rajt után. Norris veszített még két pozíciót az élmezőnyből, Gasly pedig ugyanennyit nyert – ők ketten gyakorlatilag helyet cseréltek a 8-10. helyen.

15:16

2. kör

Kvjat előzte Ricciardót a 12. helyért, Bottas pedig igyekezett hamar visszazárkózni a dobogót érő helyek egyikére.

15:17

3. kör

Engedélyezték a DRS használatát, de Verstappen lemaradása már 1,5 másodperc volt Hamiltonhoz képest.

15:19

4. kör

Stroll nem hagyta magát a célegyenesben, nem akarta Bottasnak átengedni a harmadik helyet. Közben Perez is közelített a Mercedes mögé a másik Racing Pointtal.

15:20

5. kör

Verstappen megfutotta a leggyorsabb kört, Bottas pedig ezúttal gond nélkül elhaladt Stroll mellett a célegyenesben. Kvjat eközben majdnem letolta Vettel Ferrariját az útról, annyival gyorsabb volt az orosz.

15:22

6. kör

Bottas az üres pályán megfutotta a leggyorsabb kört, elkezdte a felzárkózást Verstappen mögé.

15:24

7. kör

Verstappen szerint Hamilton lassan vezet. A holland szerette volna a gumikíméléshez optimális távolságot tartani, de Bottas öles léptekkel közeledett felé.

15:25

9. kör

Az állás: Hamilton, Verstappen, Bottas, Stroll, Perez, Albon, Sainz, Gasly, Leclerc, Norris. Vettel ekkor nem állt pontszerző helyen, a német a 11. pozícióban autózott.

15:27

10. kör

Sainz a hetedik helyen autózva közölte rádióján, hogy gumijai rendben vannak, nincs velük gond. Néhány körön belül elkezdődhetnek a kerékcserék az élmezőnyben.

15:29

11. kör

Hamiltoné a leggyorsabb kör, előnye 1,6 másodperc volt Verstappennel és 3,7 másodperc volt Bottasszal szemben. A negyedik Stroll lemaradása már a 10 másodperces határ felett volt.

15:30

12. kör

Hamilton rákapcsolt, közel egy másodperccel megnövelte előnyét Verstappennel szemben.

15:33

14. kör

Kvjat újra nekidurálta magát, és megköözelítette Vettelt egy esetleges előzés reményében. Eközben Hamilton körről körre futotta a leggyorsabb köröket, 3,3 másodpercre növelve a különbséget közte és Verstappen között.

15:34

15. kör

Kvjat nyitott DRS-sel csak a nézelődésig jutott a célegyenes végén, nem ért Vettel Ferrarija mellé.

15:36

16. kör

A mezőnyben több versenyző is van, aki DRS-távolságon belül autózott az előtte menőhöz képest, de senki sem tudott előzni, megmerevedtek a frontok.

15:38

17. kör

A Spanyol Nagydíj résztvevői közül talán Hamilton szórakozott jól egyedül, 5 másodpercre növelte előnyét Verstappennel szemben a brit.

15:39

18. kör

Albon kezdte meg a kerékcseréket, a Red Bull szerelői friss kemény gumikat tettek fel autójára. A pilóta a számítások szerint ezzel a szettel akár a futam végéig is elmehet újabb bokszkiállás nélkül.

F1: Rajt-cél győzelmet aratott Hamilton Spanyolországban 1

15:41

20. kör

Ocon Räikkönen mellett fordult be az első kanyarba, de a francia maradt a 15. helyen. Mögéjük ért vissza Albon a bokszból, a két versenyzőn hamar át fogja magát rágni a thai-brit.

15:42

21. kör

Ocon félig a füvön, Albon pedig egy féktávon előzte meg Räikkönent. Verstappen eközben már káromkodva panaszkodott arra, hogy teljesen elkoptak a gumijai.

15:44

22. kör

Verstappen friss gumikat kapott, közepesekre váltottak a Red Bullnál. Rajta kívül többen, Gasly, Norris és Kvjat is jártak a bokszutcában.

15:47

24. kör

Hamilton és Bottas is letudta egyazon körben első kerékcseréjét, lágyakról közepesekre váltottak a Mercedesnél. A brit szervizébe egy kis baki csúszott a bal hátsó keréknél, de a hiba ellenére az első helyre, négy másodperccel Verstappen elé tért vissza a pályára.

15:49

25. kör

Verstappen majdnem fél körön keresztül panaszkodott csapatának a rádión arról, hogy jobb lenne, ha a Red Bull a saját dolgával, a saját versenyükkel foglalkozna, és nem a Mercedest figyelné.

15:49

26. kör

Bottas megfutotta a leggyorsabb kört, 2 másodperccel autózott a finn Verstappen mögött.

15:51

27. kör

Bottas is rányomott a rádió gombjára, hogy panaszkodjon egy kicsit. “Ezek a fekete overallok *** forróak!”

15:53

28. kör

Stroll sokáig húzta első kerékcseréjét, de az élmezőnyből Leclerc és Perez még ekkor sem cserélte le a használt lágy gumikat.

15:55

29. kör

A kevert stratégiák miatt kissé felkeveredett a pontszerzők sorrendje, többen, köztük Albon is előzgette a használt abroncsokon “vánszorgókat”.

15:56

30. kör

Perez és mindkét Ferrari járt a bokszban, az egész mezőnyből már csak a két Renault és Grosjean nem cserélt kereket. A mexikói Sainz és Ocon csatájának kellős közepébe tért vissza.

15:59

32. kör

A két Racing Point keveredett egymással csatába, de egyelőre Stroll őrzi az ötödik helyét Perezzel szemben.

16:00

33. kör

Az állás féltávnál: Hamilton, Verstappen, Bottas, Ricciardo, Stroll, Perez, Sainz, Albon, Ocon, Gasly. A 11. helyen haladó Norris ismét megkapta a nyakába Leclerc-t, jól elbíbelődtek egymással.

16:01

34. kör

Sötétedtek a felhők a pálya környékén, de az eső veszélye nem állt fenn.

16:02

35. kör

Leclerc kívül-belül próbált elmenni Norris mellett, egy darabig sikertelenül, miközben Ocon kiállt friss szett gumikért.

16:05

36. kör

Stroll feljött a negyedik helyre Ricciardo megelőzésével, az ausztrál nem sokkal később ki is állt új gumikért. Eközben a Ferrari azt mondta Vettelnek, hogy az 50. körre eső érkezhet a pálya fölé.

16:06

38. kör

Motorprobléma miatt megforgott és leállt Leclerc Ferrarija a célegyenes előtti sikánban, de újra tudott indulni.

16:08

39. kör

Leclerc szerint gondok vannak a motorral, de kinn maradt a pályán a monacói. Egyik Ferrari sem haladt pontszerző helyen, Vettel a 11., Leclerc a 20. volt.

16:11

40. kör

Albon másodjára járt a bokszban, friss közepes gumikat kapott a Red Bull versenyzője. Leclerc feladta a futamot, a Ferrarit a garázsba tolták a szerelők.

16:12

42. kör

Verstappennél is újra cseréltek, használt helyett friss közepes gumikkal távozott csapatától.

16:14

43. kör

Sainz is friss gumikat kapott, és Albon elé tért vissza. A bemelegedett abroncsokkal hiába támadta a Red Bull-pilóta, a spanyol nem hagyta magát megelőzni, tartotta az utolsó pontszerző helyet.

16:15

44. kör

Stroll is frissen cserélt kerekeket, a futam állása a táv 2/3-ánál: Hamilton, Bottas, Verstappen, Perez, Norris, Kvjat, Vettel, Stroll, Sainz, Albon.

16:16

45. kör

Hamiltonnak és Bottasnak elvileg még kereket kell cserélnie, előnyük a bokszkiállásait már letudó Verstappennel szemben 32, illetve 18 másodperc.

16:19

47. kör

Vettel a lágy gumikon az ötödik helyen autózott, három körrel a Ferrari által jósolt eső előtt. Az ég valóban sötétedett, de sansztalannak tűnt, hogy komolyabb zuhé önti el a pályát.

16:22

49. kör

Bottas másodjára járt a bokszban, a finn lágy gumikat kapott a Mercedes-szerelőktől, 7 másodperccel Verstappen mögé tért vissza.

16:23

50. kör

Hamiltont cserére hívták, de rádiózása szerint jól érezte magát a gumikon, ezért visszavonták a hívást.

16:25

51. kör

Túl sokáig nem húzták Hamilton kerékcseréjét, ő azonban Bottasszal ellentétben nem lágyakra, hanem közepesekre váltott. Közben Räikkönen rekordot döntött, 83 846 kilométert teljesített F1-es autóval, ezzel a vonatkozó lista élére állt.

16:26

52. kör

Vizsgálat indult Perez ellen, mert állítólag figyelmen kívül hagyott egy kék zászlós jelzést. Vetteltől közben megkérdezték, hogy kinn maradna-e lágy gumikon a verseny végéig. A német az ötödik helyen haladt ekkor.

16:29

54. kör

Hamilton már mindenkit lekörözött Verstappenen és Bottason kívül. Előnye 13 másodperc a hollanddal szemben, Bottas hátránya további 7 másodperc.

16:30

55. kör

Kvjatot is vizsgálják egy kék zászlós incidens miatt, miközben Perez öt másodperces büntetést kapott emiatt.

16:32

57. kör

Kvjat is kapott egy ötöst a stewardoktól Perezhez hasonlóan. A mexikói büntetéséből egyébként Vettel húzhat hasznot, a német 7,7 másodpercre van a Racing Point versenyzőjétől. Dolgát nem könnyítette meg a másik rózsaszín autóban Stroll, aki elvette tőle az ötödik helyet.

16:33

58. kör

Az állás: Hamilton, Verstappen, Bottas, Perez, Stroll, Vettel, Sainz, Albon, Gasly, Norris.

16:35

59. kör

Sainz vészesen közelített Vettel mögé, a német lágy gumijai nagyon elkoptak már.

16:37

60. kör

Räikkönen eléggé kiakadt Grosjeanra, a finnre előzés közben húzta rá a kormányt a francia. “Nézd, mi a *** csinál…” – kiabálta ingerülten.

Sainz közben elment Vettel mellett, de a hetedik helyezés is veszélyben volt a közelgő Albon miatt.

16:38

61. kör

A harmadik Bottas és a negyedik Perez között több mint egy perc volt a különbség, gyakorlatilag két külön kategória autózott a pályán.

16:40

62. kör

Grosjean autójáról egy méretes elem vált le, melyen Hamilton áthajtott. Gumijainak látszólag nem lett baja tőle.

16:43

64. kör

Hamilton tovább javított a leggyorsabb körön, előnye 19,3 másodperc volt Verstappennel szemben. Bottas is gyorsított, elvéve csapattársától a bónuszpontot.

Vettel időközben folyamatosan lassult, de ekkor még mindig a hetedik helyen állt.

16:44

65. kör

Bottast kirántották a bokszba, hogy megfussa a bónuszpontot érő leggyorsabb kört. Vizsgálat indult Giovinazzi és Grosjean egy incidense miatt, a Haasról kettejük vált le egy alkatrész.

16:50

66. kör/Cél

Hamilton könnyedén behúzta pályafutása 88. győzelmét, megelőzve Verstappent és Bottast. A kockás zászló Perezt intette le negyedikként, de 5 másodperces büntetése miatt a csapattárs Stroll mögé esett vissza. Sainz hatodik lett a hazai pályán, Vettel pedig egy kiállással behozta hetedik helyre az egyetlen állva maradt Ferrarit. Pontot szerzett még Albon, Gasly és Norris.

16:56

Végeredmény

F1: Rajt-cél győzelmet aratott Hamilton Spanyolországban 1

Kép(ek) forrása: Getty Images