Miután az USA-ból kiindulva globális tüntetéshullám és új társadalmi mozgalom indult Black Lives Matter (BLM, a fekete életek is számítanak) néven, a Forma-1 egyetlen színes bőrű versenyzője – mit versenyzője, szupersztárja! –, Lewis Hamilton is kampányolni kezdett, a közösségi médiában többször is megszólalásra szólított mindenkit, azt írta, látja, hogy a „a legnagyobb sztárok” közül is hallgatnak egyesek, amit burkoltan a cinkossággal tett egyenlővé.

A cél érthető és méltányolható, de a tálalás sokaknál nemtetszést váltott ki, de a hatszoros világbajnok az ausztriai Forma-1-es szezonnyitó előtt igyekezett tisztázni, hogy nem versenyzőtársait támadta.

„Az emberek végül úgy értelmezték ezeket, mintha a pilótákat céloztam volna. De igazán nem így értettem. A teljes motorsportnak szántam. Jó ideje láttam már a dolgokat, de nem láttam, hogy bárki bármit is tett volna. Ma rendelkezésünkre állnak a platformok, amelyeken hallathatjuk a hangunkat, mindannyiunknak vannak követői, van ereje annak, ha megszólalunk. Számomra elkeserítő, ha valaki nem vállal részt abban, hogy másokat a helyzet és az okok megértésére biztasson” – magyarázta a Red Bull Ringen csütörtökön.

„Régóta tapasztalom az emberek hallgatását, pedig most nem lehet némának maradni. Most össze kell fogni, közösen kell terjeszteni az üzenetet. Most az kell, hogy minél több hang szóljon a változásért.”

„Az iparág összes szereplőjét kértem számon, az összes márkát. Többet kell tenniük. A sportágnak is többet kell tennie. Az FIA-nak is. Mindannyiunknak. Erről szólt az üzenetem.”

Az elmúlt napokban a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA), a Forma-1 és Hamilton saját csapata is különböző kampányokat hirdetett az autósport befogadóbbá, sokszínűbbé tételére, a Forma-1-es autókon a hétvégén szivárványok jelzik majd az ügyek iránti elkötelezettséget, a Mercedes pedig egyenesen feketére festi át a 2020-as versenyautóját.

Hamilton ezeket üdvözölte, pozitívan értékelte, hogy nagyon sokan megmozdultak.