Az USA-ból kiindult „black lives matter” mozgalommal (BLM) kapcsán a címvédő Lewis Hamilton is igen aktív volt az elmúlt hetekben, rasszizmusellenes, inkluzivitást követő üzenetekkel bombázta a követőit és F1-es munka- és versenytársait, saját programot is hirdetett, sőt, sikerült a Forma-1 vezetését is lépésekre sarkallnia.

A sportágat 2017 elejéig három és fél évtizeden keresztül irányító Bernie Ecclestone pár napja így véleményezte a fentieket:

„Lewis különleges figura. Először is: nagyon, nagyon, nagyon tehetséges versenyző, aki mostanra a kiállás, a megszólalás terén is tehetséges lett. Csodálatos a feketék melletti legutóbbi kampánya. Nagyszerűen csinálja, és pontosan erre is van szükség: ismert emberekre hallgatnak mások” – nyilatkozta a CNN adásában.

Rasszista balhé a Forma-1-ben 2

„De nem hiszem, hogy a Hamilton bizottsága bármit is elér a Forma-1-ben. Egyszerűen csak elgondolkodtatja majd az embereket, ami szerintem fontosabb is. Úgy gondolom, mindenre igaz ez: jó lenne, ha az emberek elgondolkodnának egy kicsit, hogy álljunk csak meg, mi a fene van?! Nem minden fehér ember egyforma, és a feketéknek is így kellene hozzáállni a fehérekhez. Sokszor a feketék rasszistábbak, mint a fehérek” – mondta a 89 éves milliárdos.

A kérdésre, hogy van-e erre bármilyen bizonyítéka, Ecclestone azzal felelt, hogy egyszerűen „ezt vette észre az évek során”.

A korábbi vezér szavaira péntek este reagált a Forma-1.

„Most, amikor egységre van szükség a rasszizmus és egyenlőtlenség leküzdéséhez, teljes mértékben elhatárolódunk Bernie Ecclestone szavaitól, melyeknek semmi helye a Forma-1-ben vagy általában a társadalomban. Ecclestone úr 2017 óta játszik szerepet a cégnél, a pusztán tiszteletbeli nyugalmazott elnöki címe pedig 2020 januárjában lejárt” – írták a sportág hivatalos honlapján.

Természetesen maga Hamilton is megszólalt:

„Nagyon elszomorító és kiábrándító ilyeneket olvasni. Bernie már nem része az F1-nek, amúgy is más generációt képvisel, de pontosan itt van a baj: a tudatlan, tájékozatlan megszólalások mutatják, mennyit kellene még fejlődnie a társadalomnak, mire tényleg elérjük a valódi egyenlőséget” – írta a közösségi médiában.

„Most már teljesen értem, miért nem történt semmi az F1-ben a sokszínűség növelése és a karrierem során engem ért rasszista abúzus ügyében: ha a sportágat évtizedeken át irányító személy ennyire nem érti a feketék mindennapjaiban jelen lévő, mélyen gyökerező problémákat, akkor hogyan is érthetnék ezeket a beosztottjai. A fejétől bűzlik a hal.”

Rasszista balhé a Forma-1-ben 3

„Itt az idő a változtatásra. Folytatni fogom a munkát, hogy befogadóbbá tegyem a sportágat, mindenkinek egyenlő esélye lehessen itt. A kisebbségek számára egyenlő esélyeket kínáló világért fogok küzdeni. Továbbra is megszólalok majd azok helyett, akiknek nincs hangja, beszélek azok helyett, akik nincsenek jelen, hogy ők is lehetőséget kapjanak a sportágunkban.”