A globális koronavírus-járvány elvitte a 2020-as Forma-1-es szezon első harmadát, az Ausztrál és a Monacói Nagydíjat törölték, Bahreint, Vietnámot, Kínát, Hollandiát, Spanyolországot és Azerbajdzsánt elhalasztották, és nagyon valószínű, hogy további nyári fordulókkal is ez történik majd.

Egyelőre lehetetlen megmondani, elindul-e az idei bajnokság, és ha igen, mikor, de egyre inkább reális opciónak látszik, hogy az idény egy részét 2021-re tolják át.

„A csapatok szabad kezet adtak az FIA-nak és a Libertynek a naptár átrendezésére. Általában nem így működik a dolog, de felismertük, hogy most erre van szükség. Ez azt jelenti, hogy több változásra is számíthatunk. A versenyhétvégéket például kétnaposra rövidíthetik, hogy zsinórban több nagydíjat is tarthassunk, emellett a szezon vége 2021 első hónapjaira is átcsúszhat. De egyelőre még semmi sem dőlt el” – nyilatkozta a Ferrari csapatfőnöke, Mattia Binotto a Sky Italiának pénteken.

F1: 2021-re csúszhat az idei szezon 1

A Red Bull motorsportfőnöke, Helmut Marko is ugyanerről beszélt a Kleine Zeitungnak:

„Egyre észszerűbbnek látom annak a lehetőségét, hogy karácsonyon túlra, az új évre is kiterjesszük az idényt. Miért is ne? Töröljük a decemberi (abu-dzabi gumi-)tesztet, és folytatjuk a szezont. Így talán időt és pénzt is spórolhatunk” – magyarázta az osztrák.

A naptár sűrítésére lehetőségként felmerült, hogy egy-egy helyszínen több nagydíjat is tartsanak, de ezt illetően egyelőre Marko is bizonytalan.

„Papíron Montrealban kezdődik az idény, de még az sem biztos. Nem is konkrétan a két futam lenne a gond, sokkal inkább a szervezőkkel és a tévékkel kötött szerződések. És hogy működne ez az időt tekintve? Egy futam szombaton, egy futam vasárnap?”

F1: 2021-re csúszhat az idei szezon 2

Franz Tost, Christian Horner és Helmut Marko

Minden bizonnyal az összes fenti elképzelést és kérdést megtárgyalják majd az érintettek a legközelebbi, április közepére tervezett válságértekezleten.

„Az FIA, a Liberty és a csapatfőnökök közti legutóbbi konferenciahívásunkon megegyeztünk, hogy április közepén újra összejövünk és újra áttekintjük a helyzetet” – árulta el a Motorsport-Magazin.comnak az Alpha Tauri főnöke, Franz Tost.