A globális koronavírus-járvány miatt az eredetileg 22 fordulósra tervezett 2020-as Forma-1-es világbajnokság szezonjának első fele „elesett”, Ausztráliát és Monacót törölték, Bahreint, Vietnámot, Kínát, Hollandiát, Spanyolországot és Azerbajdzsánt elhalasztották, és könnyen lehet, hogy ilyen sors vár a jelenleg szezonnyitóként szereplő Kanadai Nagydíjra és további versenyekre is.

Az F1 éléről 2017 elején eltávolított Bernie Ecclestone szerint ezek után nincs sok választás, az idei év menthetetlennek látszik:

„Mit én mit tennék ma? Szerintem kénytelen lennék azt mondani, hogy itt a vége, ne beszéljünk tovább idei futamok rendezéséről. Ez lenne az egyetlen biztonságos megoldás mindenki számára, így nem állna neki senki bizonytalan lehetőségekről spekulálni” – idézte a Reuters.

„Az olimpiával is ezt csinálták. Sajnálatos, de ez van” – utalt a tokiói olimpia 2021-re való halasztására.

A Forma-1 vezetése a jelenlegi álláspont szerint 15-18 futammal számol az év második felére.

„Nagyon-nagyon meglepne, ha ezt sikerülne véghezvinniük. Drukkolok nekik, tényleg drukkolok. Akár lehetne három-négy futam a jövő év elején is, ami még a 2020-as bajnokságba számítana bele. A gond az, hogy hol is lehetnek versenyek, hova utazhatnak el a csapatok, és hogy a szervezők akarnak-e futamot tartani. Szép és jó dolog összeállítani egy naptárt, várakozás közben lehet ezen dolgozni. Az már más kérdés, hogy rá lehet-e venni a szervezőket a versenyrendezésre.”

F1: Ez a szezon már menthetetlen? 1

Ecclestone hozzátette, hogy sajnálja az érintetteket, amiért vakon kénytelenek ilyen súlyos döntéseket hozni, hiszen egyelőre nem látszik, mikor érhet véget a járvány, mikor rendeződhet a helyzet.

„Ha amerikai barátunkra, Donaldra (Trump, az USA elnöke) hallgatunk, ő azt mondja, minden rendben lesz, de én kétlem ezt. Persze lehet, hogy ő tud valamit, amit mi nem” – humorizált.

Az F1-et három és fél évtizedig irányító angol üzletember szerint a kényszerszünet, a várható gazdasági hatások viszont kiváló alkalmat nyújtanak a mélyreható reformokra:

„Jó lehetőség ez a Libertynek arra, hogy tényleg a kezükbe vegyék az irányítást, átvegyék a kezdeményezést a versenyszervezőktől és azonnal csökkentsék a csapatok költségeit, hogy 700 helyett 70 emberrel is működhessenek.”