A Forma-1-ben 2020-ra rekordhosszú, 22 fordulós idényt terveztek, ám a globális koronavírus-járvány miatti törlések (Ausztrál és Monacói Nagydíj) és halasztások (Bahrein, Vietnám, Kína, Hollandia, Spanyolország, Azerbajdzsán) miatt mostanra már csak 14 hétvége maradt talpon.

Hétfő este az F1 vezérigazgatója, Chase Carey új közleményben adott tájékoztatást a helyzetről és a kilátásokról.

„Az elmúlt egy hétben a Forma-1, a tíz csapat és a Nemzetközi Automobil Szövetség közösen gyors és határozott lépésekről döntött a koronavírus-járványra adott első válaszaink képében” – utalt a májusi és június eleji futamok elhalasztására, az augusztusi nyári szünet előrehozására, valamint a 2021-es műszaki szabályváltozások életbe lépésének 2022-re való halasztására.

„Jelenleg senki sem tudja biztosan, mikor javul majd a helyzet, valamikor biztosan javulni fog, mi pedig készen állunk majd a versenyzésre. Határozott szándékunk, hogy 2020-ban is világbajnoki idényt adjunk a szurkolóknak” – szögezte le, világossá téve, hogy a teljes idény lefújása egyelőre nem téma.

„Tisztában vagyunk azzal, hogy komoly esély van további futamok halasztására, de a partnereinkkel együtt bízunk benne, hogy valamikor a nyár folyamán elkezdődhet a szezon, és az áttervezett naptárban 15-18 futam szerepelhet majd.”

„A helyzet képlékenysége miatt egyelőre nem lehetséges pontos naptárt összeállítani, de bízunk benne, hogy a következő hónap során világosabb képet kaphatunk a fogadó országaink helyzetéről és az utazásokat érintő kérdésekről.”

Carey kiemelte, hogy a nyári szünet előrehozása és a 2021-es szabályok bevezetésének elhalasztása nem pusztán a naptárszervezés és a csapatok pénzügyi helyzete szempontjából lehet hasznos.

„Ez a rugalmasság lehetőséget ad arra is, hogy fejlesszük a Forma-1-et, kísérletezzünk, új dolgokat próbáljunk ki. Ilyen lehet az e-sport-platformunk kiterjesztése, a netflixes Drive to survive-hoz hasonló további innovatív tartalmak fejlesztése és mindenféle más módszer bevetése, amellyel továbbra is értéket nyújthat az F1 a szponzoroknak, a televíziós partnereknek, a versenyszervezőknek, a csapatoknak és a szurkolóknak, azaz a sportágunk teljes ökoszisztémájának.”

Az F1-vezér zárásként újra elmondta, hogy folyamatosan egyeztetnek minden illetékessel és az egészségügyi szakértőkkel, hogy a lehető leghamarabb megkezdődhessen majd a 2020-as idény, a sportág túljut majd a nehéz időkön.