Miután hétfőre az Azerbajdzsáni Nagydíj halasztását is bejelentették, a június 12-14-i hétvégére ütemezett Kanadai Nagydíj lett a 2020-as Forma-1-es szezonnyitó.

A globális koronavírus-járvány miatt persze cseppet sem biztos, hogy lesz is futam Montrealban június közepén, maga a főszervező, Francois Dumontier is azt mondta a HuffingtonPost.ca-nak, hogy fifty-fifty a nyári megrendezés.

Dumontier a Motorsport.comnak is nyilatkozott, abban az interjúban „bizakodó, de realista” hozzáállásról beszélt:

„Ahogy gondolhatják is, majdnem minden nap egyeztetek a Forma-1-gyel. A helyi hatóságokkal is folyamatos kapcsolatban vagyok, a várossal és a kormánnyal is. A futam továbbra is a június 14-i dátummal szerepel a naptárban. Bizakodunk, de realisták vagyunk. Van még pár hetünk a döntésre – három-négy hetet mondanék –, mielőtt el kell kezdenünk a pálya előkészítését, a lelátók építését.”

„Ha a halasztásról kell döntenünk, akkor azt a döntést az F1-gyel közösen hozzuk majd meg húsvét után.”

Kanadában a járvány miatt április 13-áig minden nem létfontosságú gazdasági tevékenységet leállítottak, így a pályán sem folyik most munka, az említett felkészülés így is, úgy is csak húsvét után kezdődhetne.

F1: Fifty-fifty, hogy lesz-e Kanadai Nagydíj 1

Ha halasztásra kerül a sor, a montreali versenyt nem lesz könnyű visszaszuszakolni a naptárba.

„Pótdátumra még nem gondoltunk, de azt hiszem, az F1-nek partnernek kellene lennie, ugyanis október közepe után itt lehetetlen futamot rendezni” – utalt a télies időjárás érkezésére.

„Nagyon rossz lenne, ha nem rendezhetnénk meg a futamot. Persze az F1-nek is igazodnia kell a globális szituációhoz, szóval ha odáig jutunk, akkor 2021-en kell dolgoznunk. Ahogy mondtam, bizakodunk, de realisták vagyunk. Szinte óráról órára kell mérlegelni a helyzetet. De van még két-három hetünk. Ha halasztani kell, halasztunk, hiszen a legfontosabb, hogy a nézők, a pilóták, a dolgozók számára is biztonságos körülmények között rendezhessünk versenyt.”

Dumontier bizakodása persze elég hiábavalónak tűnik, hiába van még két-három hét a döntésig, már most egyértelműnek látszik, hogy húsvétra nem lesz jobb a helyzet, sőt, Észak-Amerikában csak addigra indul be igazán a krízis – mellesleg a világ többi táján sem lehet a számtalan korlátozás feloldására számítani április közepére.