A koronavírus miatt a Kínai Nagydíjat már korábban törölték, péntekre virradóra bejelentették a szezonnyitó lefújását, nem sokkal később pedig a bahreini és vietnámi futam elmaradását.

A Forma-1-nek komoly pénzügyi veszteségekre kell készülnie, bár szerződések szabályozzák azt is, milyen esetben kinek kell állnia a számlát. Amennyiben nemzeti vagy regionális kormányzat fúj le egy versenyt, ahogy Kína esetében történt, a szervezőnek nem kell rendezési díjat fizetnie.

Ha a szervező töröl egy versenyt, az ő felelőssége minden – ezért is ment a sakkjátszma a háttérben Melbourne-ben, hogy ki jelentse be a rossz hírt. Végül az FIA, a szervező és a Formula 1 Management közös bejelentése vetett véget a bizonytalanságnak, még nem is világos, ki és miért fog fizetni.

“Ausztrália körülbelül 35 millió dollárt fizet a Libertynek. Ha ez kiesik, azt a csapatok is megérzik” – fogalmazott a szervezők egyik képviselője.

“Amennyiben egy helyszín 25 millió dollárnál magasabb rendezési díjat fizet, mi is bukunk” – erősítette meg Günther Steiner, a Haas csapatfőnöke. “Ezalatt a veszteséget kompenzálja az a megtakarítás, hogy nem üzemeltetjük az autókat.”

“Feltételezzük, hogy az a kalap, amiből a következő pénzdíjakat elosztják, jóval kisebb összeget tartalmaz majd” – fogalmazott Otmar Szafnauer, a Racing Point csapatfőnöke.

Az F1 korábbi bejelentése szerint a Kínai Nagydíj elvesztése 33 millió dolláros veszteséget okoz a sorozatnak.