Napok bizonytalansága és egy hosszú, kaotikus, teljes inkompetenciáról és felelőtlenségről árulkodó éjszaka után péntek reggelre hivatalosan is törölték a Forma-1-es Ausztrál Nagydíjat, vagy ha pontosabban akarunk fogalmazni, megadták a kegyelemdöfést a melbourne-i rendezvénynek.

A szervezők, az F1 vezetése és az FIA hiába halogatott, reménykedett, a csapatok ellenállása, majd Victoria állam közbelépése – a miniszterelnök reggel kijelentette, csakis nézők nélkül lenne megtartható a rendezvény – miatt nem maradt más választás. 

A lefújást bejelentő teljes közlemény:

„Miután kiderült, hogy a McLaren egyik csapattagját koronavírus-fertőzéssel diagnosztizálták, a csapat pedig úgy döntött, visszalép az Ausztrál Nagydíjon való részvételtől, csütörtök este az FIA és a Forma-1 összeült a maradék kilenc csapattal. A megbeszélésen világossá vált, hogy a csapatok többsége szerint nem kellene megtartani a nagydíjat.

Az FIA és a Forma-1 az Australian Grand Prix Corporation (AGPC, szervező) teljes támogatásával úgy döntött, hogy az Ausztrál Nagydíjon minden Forma-1-es tevékenységet törölnek.

Tisztában vagyunk azzal, hogy milyen csalódást keltő hír ez a versenyre kilátogatni készülő nézők ezrei számára, minden jegybirtokos teljes visszatérítést kap, erről később adunk bővebb tájékoztatást.

Minden fél figyelembe vette az AGCP, a Motorsport Australia, a dolgozók és az önkéntesek erőfeszítéseit, hogy megvalósulhasson a 2020-as melbourne-i Forma-1-es világbajnoki forduló, azonban arra jutottunk, hogy a Forma-1-es család tagjai és a tágabb közösség biztonsága, valamint a verseny tisztasága előbbre való.”

Mivel szerződési, biztosítási, pénzügyi szempontból nagyon nem mindegy, melyik fél miatt nem valósult meg a verseny – nyilván emiatt is húzódott olyan sokáig a döntés -, érdemes kiemelni, hogy a szervező a saját közleményében a Forma-1 vezetésre tolta a felelősséget, állításuk szerint az ő útmutatásuk alapján jött a törlés. Ebből még külön ügy lehet.

A Mercedes reggelre jelezte, hogy hivatalosan kérték a futam lefújását.

„A Mercedes AMG Petronas F1 Team az FIA-nak és F1-nek címzett levélben kérte a 2020-as Ausztrál Nagydíj lefújását.

Osztozunk a sportág rajongóinak csalódottságában, amiért nem valósulhat meg a futam, azonban a csapattagjaink és a szélesebb F1-es közösség tagjainak fizikai és mentális jólléte az elsődleges számunkra.

A koronavírus-járvány miatti vis maior események fényében úgy érezzük, nem garantálható a dolgozóink biztonsága, ha részt veszünk a versenyhétvégén.

Mélyen érint minket az egyre súlyosbodó európai, különösen az olaszországi helyzet, emellett nem éreznénk helyesnek, hogy olyan versenyen induljunk, amelyen az egyik riválisunk, a McLaren önhibáján kívül nem vehet részt.

A csapatunk ezért reggel megkezdi az összepakolást a pályán.”

A Ferrari, a Renault, az Alfa Romeo és a Williams is támogatta a lefújást.

A Motorsport.com arról ír, három csapat hajlandó lett volna részt venni a hétvégén, a Red Bull Racing, az Alpha Tauri és a Racing Point készen állt a folytatásra. A Red Bull a maga közleményében egyszerűen tudomásul vette a törlést, valamint hozzátették, hogy innen a biztonságos hazajutásra koncentrálnak.