Miközben a koronavírus-járvány miatt világszerte egymás után halasztották el, fújták le, tiltották be a különböző sporteseményeket és egyéb tömegrendezvényeket, a Forma-1 és a szervezők egészen mostanáig azon az állásponton voltak, hogy a hétvégére tervezett szezonnyitó Ausztrál Nagydíjat a tervek szerint megtartják.

Szerdán a McLaren egy, a Haas két csapattagját tesztelték koronavírus-fertőzés gyanújával, csütörtökre pedig két újabb Haas-tagot kellett vizsgálni és elkülöníteni.

Miután a McLaren dolgozójának teszteredménye pozitív lett, a brit csapat bejelentette, hogy visszalépnek, nem vesznek részt az Ausztrál Nagydíjon.

„A McLaren Racing ma este Melbourne-ben hivatalosan bejelentette, hogy a csapat egyik tagjának pozitív koronavírus tesztjét követően visszalép a Forma-1-es Ausztrál Nagydíjtól. Az érintett csapattagot a tünetek jelentkezése után azonnal megvizsgálták, elkülönítették, jelenleg egy helyi egészségügyi intézményben kezelik.

A csapat felkészült erre a lehetőségre, megfelelő támogatási protokollunk van a csapattag karanténjának teljes idejére. A csapat teljes mértékben együttműködik a helyi hatóságokkal, segíti a történtek kivizsgálását.

A McLaren vezérigazgatója, Zak Brown és a csapatfőnök Andreas Seidl ma este tájékoztatta a Forma-1-et és az FIA-t a döntésről. A döntést nem pusztán a McLaren saját dolgozói és partnerei, hanem az ellenfeleink, az F1-es szurkolók és minden F1-es szereplő iránt érzett felelősségünk diktálta.”

F1: A McLaren nem indul az Ausztrál Nagydíjon 1

Zak Brown és Andreas Seidl

A Forma-1 egy nyúlfarknyi közleményben reagált a McLaren visszalépésére:

„A McLaren-csapattag teszteredményét követően folyamatos kapcsolatban voltunk a csapattal a döntést illetően, emellett koordináltunk az illetékes hatóságokkal a következő lépéseket illetően. Elsődleges számunkra a nézők, a csapatok és az összes helyszínen dolgozó biztonsága.”

A Haas a médiának megerősítette, hogy az ő csapattagjaiknak tesztjei negatívak lettek, nem fertőzöttek.

Lehetséges, hogy a wokingiak lépése csak az első dominó volt a sorban, és hamarosan hasonló közlemények érkezhetnek a többi csapattól is.

Ami az Ausztrál Nagydíj megtartását illeti, a Forma-1 sportszakmai főnöke, Ross Brawn a múlt héten azt nyilatkozta, nem rendeznek világbajnoki futamot, ha egy vagy több csapat saját hibáján kívül nem tud részt venni. A McLaren ugyanakkor a saját döntése alapján lépett vissza, ráadásul mivel már megtörtént a műszaki átvétel, papíron a wokingiak is a melbourne-i versenyhétvége résztvevőinek számítanak, röviden: a McLaren kiszállása nem kötelezi az F1-et és a szervezőket.

F1: A McLaren nem indul az Ausztrál Nagydíjon 2

Andrew Westacott

A McLaren bejelentését követően az Ausztrál Nagydíj főszervezője, Andrew Westacott is kiadott egy nyilatkozatot, amelyben elmondta, hogy eddig összesen kilenc személyt teszteltek koronavírus-fertőzésre, a nyolc Forma-1-es kötődésű személy közül, egy, a McLaren-csapattag eredménye lett pozitív. A kilencedik személy – aki nem tartozik semelyik csapathoz, beszállítóhoz vagy az FIA-hoz – tesztjének eredménye még nem ismert.

Westacott hozzátette, hogy a szervezők folyamatosan egyeztetnek az F1 vezetésével, az FIA és Victoria állam egészségügyi minisztériumával.