Két és fél óra múlva kezdődik-kezdődne a 2020-as szezonnyitó Forma-1-es Ausztrál Nagydíj szabadedzése, de továbbra sem világos, lesz-e versenyhétvége Melbourne-ben.

Miután csütörtökön kiderült, hogy a McLaren egyik tagjánál koronavírus-fertőzést diagnosztizáltak, a csapat visszalépett a versenyhétvégén való részvételtől.

F1: Kutyakomédia Ausztráliában 1

Az azóta eltelt órákban egymásnak ellentmondó hírek érkeztek Melbourne-ből, a brit Sky Sports úgy értesült, a mclarenes fertőzés és visszalépés ellenére is megtartják a versenyt, míg a BBC úgy hallotta, le fogják fújni azt.

Sokan paddockbeli szóbeszédek alapján már csütörtök délután (ottani idő szerint késő este) tényként tudósítottak arról, hogy elmarad a verseny, de hivatalos közlés nem volt, a melbourne-i pályaszemélyzetet még péntek hajnalban is arról értesítették, hogy reggel jelenjenek meg a munkában, minden a tervek szerint megy, ugyanakkor egyes csapattagoknak már azt mondták, a garázsok szétszerelésére, az összecsomagolásra készüljenek, Sebastian Vettel, Kimi Räikkönen és néhány más versenyző pedig állítólag már korán reggel repülőre ült és távozott Ausztráliából.

Korán reggel a pályára küldték a kétüléses Forma-1-es autókat, a kötelező takarodó végére pedig az F1-es csapattagok is megjelentek a bejáratnál – de nem mindenki, a McLaren, a Mercedes, a Ferrari és a Renault emberei távol maradtak.

Éjszaka állítólag 5-5 arányban szavaztak a csapatok a lefújás és a megtartás mellett, nem világos, hogy a pályára kiérkezettek csak csomagolni vagy versenyezni készülnek.

Paddockbeli pletykák szerint a hétvégének lőttek, az F1-esek nem akarnak pályára lépni, a versenyszervező viszont egyelőre több okból sem akarja bedobni a törölközőt, pénzügyi-szerződési szempontból nem szeretnék vállalni a lefújás felelősségét, másrészt állítólag a kísérőrendezvényeket megtartanák, ezért a nézőknek sem szóltak, ugyanakkor a kapukon még nem engedték be őket – Victoria állam miniszterelnöke, David Andrews egy reggeli műsorban azt nyilatkozta, ha lesz is verseny, járványmegelőzési okokból csakis zárt kapuk mögött zajlik majd. 

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) és a Forma-1 vezetése hallgat, az FIA-elnök Jean Todt Belgiumban reprezentált üzleti vacsorán, az F1 vezérigazgatója, Chase Carey pedig kora reggel futott csak be Melbourne-be Vietnámból, ahol csütörtökön az ottani futam elhalasztásáról-lefújásáról tárgyalt.

A Forma-1 szégyenletesen nagy bakot lőtt az Ausztrál Nagydíj menetrendben tartásával, a melbourne-i blamának komoly következményei lehetnek.

A járvány globális terjedése miatt előzőleg is világos volt, milyen kockázatos a verseny megtartása, a csapatokkal, a partnerekkel, az F1 és az FIA dolgozóival és a sajtó képviselőivel együtt kb. 3000 ember helyszínre való utaztatása, a lefújás/elmaradás pedig számos további kérdést is felvet: hogyan tovább, hány ember kerülhet karanténba, kik, mikor és hogyan utazhatnak el Melbourne-ből és hova, lesz-e a jövő hétvégén Bahreini Nagydíj és így tovább. A napokban várhatóan ezekre is választ kapunk.

A huzavonának szűk két órával az első szabadedzés tervezett kezdete előtt lett vége, amikor hivatalosan is bejelentették, hogy törlik az Ausztrál Nagydíjat.