Emlékezetes, komédiába illő jelenetekkel zárult a kvalifikáció, és könnyen elképzelhető, hogy emiatt módosul is a Forma-1-es Olasz Nagydíj sorrendje. Nico Hülkenberg ugyanis a Renault-val a bukótéren át kerülte meg a célegyenes végi sikánt, amivel a mezőny elé vágott – ezt követően megkezdődött a szélárnyékért zajló harc, aminek az lett a vége, hogy csak ketten értek fel időben gyorskörre a Q3 végén.

Toto Wolff és Christian Horner, vagyis a Mercedes és a Red Bull vezetője is kiakadt Hülkenberg megmozdulása miatt, amit a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) vizsgálni is kezdett, mégpedig arra hivatkozva, hogy láthatóan ok nélkül hagyta el a pályát.

Figyelembe véve azt, hogy hasonló incidens összesen 19 pilóta hátrasorolását eredményezte a Forma-3-as bajnokságban, lehetséges, hogy ezúttal is büntetni fognak a stewardok – amennyiben valóban bűnösnek találják Hülkenberget, a német elbukhatja a hatodik rajthelyet.

„Elég nyilvánvaló volt a vége, nem igaz? Mindnyájan a szélárnyékra vadásztunk. Ugyanis, ha egyedül vágunk neki a gyorskörnek, időt veszítünk az egyenesekben, amit nem engedhetünk meg magunknak, így kerültünk ebbe a helyzetbe. Ebbe a meglehetősen furcsa helyzetbe. Ez történik akkor, ha mindenki lelassít, mert senki sem akar első lenni a sorban” – magyarázta Hülkenberg az időmérőt követően.

A németre kiakadt honfitársa is, Sebastian Vettel szerint közvetve ez is az oka, hogy csak negyedik helyről indulhat vasárnap Monzában.

Frissítés (19:05): Nico Hülkenberget nem büntették meg, amiért “indokolatlanul hagyta el a pályát” a célegyenes végi sikánnál, a német pilóta – elmondása szerint – a mögötte haladókra fókuszált, ezért nézte el a kanyart. Azonban a renault-st továbbra is vizsgálják indokolatlanul lassú vezetésért, ahogyan a ferraris Sebastian Vettelt, a mclarenes Carlos Sainzot, valamint a Racing Point-os Lance Strollt.