A Forma-1-es Belga Nagydíj csütörtöki médianapján jelentette be a Mercedes, hogy 2020-ra is megtartja Valtteri Bottast, aki így zsinórban negyedik szezonjában is a hatodik világbajnoki címe felé menetelő Lewis Hamilton csapattársa lesz. A Mercedes-ülésre még a csapat jelenlegi teszt- és tartalék pilótája, Esteban Ocon pályázott jó esélyekkel, de a francia Bottas új szerződésének értelmében csak a Renault-nál tud visszatérni a királykategóriába.

Sokan megkérdőjelezték a Mercedes döntését, de azt a védelmébe vette a csapatfőnök Toto Wolff, állítva, hogy alaposan átgondolták a választásukat, és semmi kétségük afelől, hogy Bottas rászolgált az újabb esélyre. „Természetesen nem egyetlen nap leforgása alatt döntöttünk. Több hónapon át szemléltük az adatokat, illetve vettük számításba a további lehetőségeket” – nyilatkozta az osztrák.

„Végül helyes döntést hoztunk. Valtteri a versenyek nagyján jól teljesített, az időmérős mérlege pedig különösen jó” – magyarázta a döntést Wolff. „Stabil és nagyszerű tagja a csapatnak, aki mindig közreműködő, így megérdemli, hogy a Mercedes pilótája legyen.”

F1: Nincs mese, Bottasnak javítania kell 1

Bottas idáig két győzelmet gyűjtött a 2019-es Forma-1-es szezonban: a szezonnyitó Ausztrál, valamint az Azerbajdzsáni Nagydíjon ért célba elsőként – miközben Hamilton nyolc futamgyőzelemnél jár, s amíg még az időmérőkön is 8-5-re vezet a brit, addig a versenyeken ez az arány 9-3. A finn hátránya 62 pont a bajnokság második helyén, és már csak 7 pont az előnye a Red Bull-os Max Verstappennel szemben.

A hetedik F1-es idényét taposó Bottas főként azokon a pályákon szenved, amelyeken többet kell kihozni a gumikból; maga Wolff is elismerte, hogy a jövőben javulnia kell bizonyos mutatókban. „Azokon a pályákon, ahol a gumikopás hangsúlyosabb szerepet kap, szenved egy kicsit Lewishoz képest” – felelte a Mercedes-főnök arra a kérdésre, hogy miben rosszabb a finn Hamiltonnál.

„Azonban a simább felületű pályákon olyan erő lakozik benne, amivel mindenkinek számolnia kell. De ő teljesen tisztában van mindezzel, tudja, mire kell koncentrálnia. Személy szerint úgy gondolom, így is kivételes fejlődési rátával rendelkezik. Ez az egyik ok, amiért megérdemli, hogy a Mercedesnél legyen” – zárta gondolatait.