A Vezess és a Suzuki közös felmérésében arról kérdeztük olvasóinkat, Titeket, hogy milyen autóval jártok, és milyenek a vezetési szokásaitok. A kutatás eredményeit bemutató első cikkünkben az autóállomány életkorára, összetételére, valamint az esetleges autóvásárláshoz kapcsolódó elvárásokra és preferenciákra kérdeztünk rá; ezt a cikkünket ide kattintva olvashatod el. Alább pedig az autóval együtt töltött idő mennyiségét és minőségét firtatjuk. Vágjunk is bele!

Gyakran, sokat és egészen szabályosan autózunk

Ahogy már említettük, a felmérésben részt vevő olvasóink túlnyomó része minden nap vezet (74%), beleértve a hétvégéket is (71%), és munkába is autóval jár (77%). A legtöbben (39%) 30-60 percet vezetnek naponta, de sokan vannak (27%), akik egy nap akár két órát is töltenek a volán mögött. Minden tizedik olvasónk több mint négy órát tölt autójában naponta. A válaszadók körében ezzel szemben nem jellemző, hogy utasként szállnának autóba: 75 százalékuk soha nem ül máshová, mint a bal egybe. Az összes válaszadó 57 százaléka naponta kevesebb mint 50 kilométert tesz meg, 24 százalékuk 50 és 100 közötti futásteljesítményt regisztrál egy nap.

 

Éves szinten kiegyenlített a görbe: az összes válaszadó 22 százaléka 10-15 ezer kilométert tesz meg egy évben, és majdnem ugyanennyien (19-19%) vannak azok, akik 5 és 10 ezer, illetve 15 és 25 ezer kilométer közötti távolsággal számolnak. Az autóhasználatot három megkérdezettből kettőnél (65%) nem befolyásolta az elmúlt egy évben a vírushelyzet, a fennmaradók körében többen voltak (19%), akik kevesebbet használták az autójukat a szokásosnál.

A szabálykövetés tekintetében büszkék lehetünk olvasóinkra: 40 százalékuk tudatosan törekszik a szabályok teljes körű betartására, és további 52%-nak sem fér bele a tudatos szabályszegés, bár senki nem lehet tökéletes. Úgy tűnik, a rugalmas szabályértelmezés elsősorban a sebességhatárok betartásánál érvényesül: a megkérdezettek 68 százaléka legfeljebb minimális mértékben lépi túl a sebességhatárokat. Ugyanakkor többen vannak, akik minden körülmények között ragaszkodnak a KRESZ-ben előírt vagy táblán jelölt korlátozás betartásához (16%), mint akik mindenhol padlógázzal járnak (12%).

Szerinted hány magyar szexelt már autóban? 2

Ittasan viszont nem vezetünk (77%), vagy ha mégis, legfeljebb egy pohárkával fogyasztunk, mielőtt autóba ülnénk (16%). Húsz autósból egy (5%) azonban nem ismer mértéket: ők akár háromnál több egység alkoholt is fenntartások nélkül elfogyasztanak, mielőtt autóba ülnek, és attól tartunk, így van ezzel az a 2% is, akik megtagadták a válaszadást a kérdésre.

A magyarok vezetési stílusa jellemzően előzékeny és segítőkész (27%), a legtöbb sofőr határozott, de figyelmes (63%) – legalábbis így minősítették magukat olvasóink.

Kütyük bűvöletében élünk – vagy mégsem?

A válaszadók csaknem egynegyede (22%) soha nem használ navigációs rendszert. 15 százalékuk mindig bekapcsolja a GPS-t, a többség (63%) viszont csak akkor, ha ismeretlen helyre tart. A túlnyomó többség (80%) telefonját használja navigálásra, az autóba beépített gyári (14%) és a dedikált külső navigációs rendszer (16%) használói egyértelműen kisebbségben vannak.

Szerinted hány magyar szexelt már autóban? 3

Érdekes, hogy a válaszadók közel kétharmada egyáltalán nem használja a telefonját vezetés közben (ebben nyilván nincs benne a navigációs célú felhasználás), a többi viszont szokott telefonálni, sőt, szöveges üzeneteket és a közösségi oldalak bejegyzéseit is olvasgatják. Szerencsére a felhasználók oroszlánrésze szabályosan: headset (13%) vagy kihangosító (74%) használatával telefonál, de a fennmaradó 13 százalék, aki kézből telózik, így is nyugtalanító!

A fentiekből azt gondolnánk, hogy lámpánál, sorompónál várakozva azonnal kézbe kapjuk a telefont, a tabletet, de nem így van: az autósok csupán 8 százaléka nyomkodja a kütyüjét a pirosnál, 81 százalékuk csak bámészkodik, és várja, hogy induljon a sor. 2% a sminkjüket, hajukat igazítók aránya, és további 2% foglalkozik „egyéb” tevékenységgel – hogy ez mi lehet, arról talán jobb, hogy nincs is pontosabb információnk.

Az autó élettér, de főleg mégis csak autó

Három autósból kettő (65%) ma is a rádiót kapcsolja be, ha kocsiba ül. Ők többnyire zenét (87%), beszélgetős műsort (30%) és kívánságműsort (14%) hallgatnak. Öt autósból kettő (40%) segítségül hívja a modern technológiát: ők telefonjukról streamelt, MP3-lejátszón vagy pendrive-on tárolt zenéket hallgatnak – többnyire popot, rockot vagy elektronikus zenét. A podcast is népszerű műfaj (a Vezessnek is van egy kiváló F1-es műsora, a Csapatrádió, tudtad?), ezeket főleg Spotify és Youtube csatornákon keresztül érik el olvasóink.

Szerinted hány magyar szexelt már autóban? 4

Lehet bármilyen otthonos, a legtöbb vezető nem tekinti otthonának az autóját. Inkább közlekedési eszközként gondol rá, mint munkaeszközként, de a válaszadók nagyjából harmada számára kifejezetten örömforrás a vezetés, ahogy nekünk is itt a Vezessnél. Többségükben nem esznek a kocsiban (52%), ugyanakkor harmaduk már aludt huzamosabb ideig autóban. Ráadásul többen vannak, akik használták már meghitt együttlétre az autót, mint ahányan nem. Most mondja valaki, hogy az autó nem igazi örömforrás?

Szerinted hány magyar szexelt már autóban? 5