A történelem bizony ismétli önmagát. A ralit szeretők közül ki ne emlékezne 2018-ra, mikor is az utolsó nyíregyházi futamon, az utolsó gyorson szerezte meg a bajnoki címet Hadik András Turán Frigyes ellenében. Idén is pontosan ez történt, megspékelve még azzal, hogy a tizedekre menő csata mellett, egy november 25-én kiadott alapkiírás módosítás is alaposan megkeverte a lapokat. Eszerint ugyanis sem az ERC-ről érkező cseh vendégművész, Eric Cais, sem pedig Bútor Róbert eredménye nem számított bele a bajnokság értékelésébe. Ugyan a dobogóra felállhattak, a kupáikat is megkapták, de a helyezéseikért járó bajnoki pontok a mögöttük érkezőkre szálltak. Hogy ennek miért van jelentősége? Az a beszámolóból azonnal kiderül!

Turán Frici számára egyszerű volt a képlet. A lehető legtöbb pontot kell szereznie, ami az ő esetében annyit tesz, hogy ha megnyeri a futamot és bezsebeli az utolsó gyorsaságiért járó 5 extra pontot, akkor 35 egység szerepel majd a neve mellett. Mivel Frici hátránya 11 pont volt Hadikkal szemben a záró futam előtt, a fenti szcenárió esetén a 2018-as bajnoknak minimum 25 egységre volt szüksége, hogy megőrizze az összetettbéli első helyét és akkor a címvédő Vincze Ferencről, vagy a Vértes Rally győzteséről, Velenczei Ádámról nem is beszéltünk.

Turán győzött, de Hadik a bajnok raliban 1
Turán győzött, de Hadik a bajnok raliban 2

Turán győzött, de Hadik a bajnok raliban

Turán győzött, de Hadik a bajnok raliban

Turán győzött, de Hadik a bajnok raliban 13
Turán győzött, de Hadik a bajnok raliban 14
Turán győzött, de Hadik a bajnok raliban 15
Turán győzött, de Hadik a bajnok raliban 16
Turán győzött, de Hadik a bajnok raliban 17
Turán győzött, de Hadik a bajnok raliban 18
Turán győzött, de Hadik a bajnok raliban 19
Turán győzött, de Hadik a bajnok raliban 20
Turán győzött, de Hadik a bajnok raliban 21
Turán győzött, de Hadik a bajnok raliban 22
Fotó megosztása:

Tehát Turán rápattant a gázra és az első gyorstól az utolsóig vezette a Mikulás Rallyt. A megrendezett 6 szakaszból négyen repesztette a legjobb időt, természetesen az utolsó gyors is az övé lett. Frigyes elvégezte a munkát, a labda így az ellenfelei térfelén pattogott. Mögötte Eric Cais érkezett. A 21 esztendős Cseh titán a múlt hétvégén még a Kanári-szigeteken versenyzett az Eb-n és hát ilyenkor természetes, hogy hazafelé menet még beiktatnak egy murva futamot.

Szóval a fordos kissrác levezetésként 13 másodperc hátránnyal bejött másodiknak Turán mögé. Ő volt egyébként az egyetlen, aki a polós pilóta mellett szakaszt tudott nyerni.  A dobogó legalsó fokára pedig egy utolsó szakaszos fordítással Bútor Robi állhatott fel. Sokak nagy kedvence a célban fülig érő szájjal mesélte, hogy szerinte ez a bronz még értékesebb, mint a tavalyi Veszprém Rally-s sikere, mert sokkal többet kellett vállalnia és még az utolsó gyorson is a határon kellett autóznia, hisz a harmadik és a hatodik pozíciót mindössze 6 másodperc választotta el egymástól. Szóval a vége igazi adrenalinfröccs volt Robinak, az erő gyorsot Velenczeivel holtversenyben zárta a második helyen.

Turán győzött, de Hadik a bajnok raliban 23

Hadik András nyerte a Rally 1 bajnoki címét 2020-ban

Hadik András csendben bejött negyediknek és innentől elkezdődhetett a matek. Mivel Cais és Robi nem szerezhettek pontot, így Bandi megörökölte a második helyért járó 24 pontot. Mivel Frici 35-öt szerzett, így egálban voltak. Oké, de a fordos, hogy is végzett a Poweren? Hetedik lett, de onnan is ki kell venni Robit és a cseh fiút. Akkor pedig Bandi az ötödik, ami újabb egy extra pontot jelent, vagyis a miskolciak üdvöskéje pályafutása harmadik, míg navigátora és jó barátja, Kertész Krisztán első abszolút bajnoki címének örülhetett! Egyetlen pont döntött.

Hadik mögött az immáron trónfosztott címvédő Vincze Ferenc végzett az ötödik, míg Velenczei Ádám a hatodik helyen. Vinczét a második szakasztól kezdve egy bosszantó technikai hiba hátráltatta: A váltóban van egy szenzor, ami a váltáskor megszakítja a gyújtást. Mivel ez a kis eszköz megbolondult, akkor is elvette a gyújtást, mikor Ferike épp ötödikben utazott volna egy egyenesben. A csapatnál nem volt ilyen szenzor, így a tavalyi bajnok kénytelen volt így megcsinálni a Mikulás Rallyt. Velenczei Ádám a nap elején bemutatott egy kétkerekezést, majd küzdött becsülettel, de Veszprémben a rutinosabb pilóták gyorsabbnak bizonyultak nála. A két szécsényi legény a bajnokságban is ebben a sorrendben végzett a harmadik-negyedik helyen.

Turán győzött, de Hadik a bajnok raliban 24

Bútor Robi már csak beugróként versenyez, de még mindig nagyon gyors

Csomós Miklós élete első R5-ös autóval megvívott futamán a hetedik pozícióban zárt. Ugyan a második körben egy ugratóról való leérkezés megviselte a Skoda Fabia hűtőjét, de a csapat orvosolni tudta a hibát, a sárospataki sofőr pedig a Veszprémben bezsebelt pontokkal feljött a bajnokság ötödik helyére.

Az ORC-ben a szezont technikai hibákkal végigküzdő Hevesi István diadalmaskodott. A Pusztítónak most is volt gyújtásproblémája, illetve defektet is kapott, de Kovács Edit vezényletével csak sikerült behoznia az élre a sokat megélt EVO 6-os Lancert. A második helyen Bacsa Tamás és Hanyik Gergely végzett, míg a legboldogabb ez alkalommal a bronzérmes páros volt, hisz Rongits Attila és Hannus László bebiztosították a bajnoki elsőségüket.

Turán győzött, de Hadik a bajnok raliban 25

A 72 rajthoz álló Rally1-es párosból végül 49 teljesítette a szezonzáró futamot.

A 2020-as Mikulás Rally végeredménye:

1. Turán győzött, de Hadik a bajnok raliban 26 Turán Frigyes – Turán győzött, de Hadik a bajnok raliban 26 Bagaméri László
#33 Volkswagen Polo R5
RC2 49:30.5  
 
2. Turán győzött, de Hadik a bajnok raliban 28 Cais, Erik – Turán győzött, de Hadik a bajnok raliban 28 Janovska, Katerina
#66 Ford Fiesta Rally2
RC2   +13.7
3. Turán győzött, de Hadik a bajnok raliban 26 Bútor Róbert – Turán győzött, de Hadik a bajnok raliban 26 Tagai Róbert
#6 Škoda Fabia R5
RC2   +26.7
4. Turán győzött, de Hadik a bajnok raliban 26 Hadik András – Turán győzött, de Hadik a bajnok raliban 26 Kertész Krisztián
#9 Ford Fiesta R5 MK II
RC2   +28.8
5. Turán győzött, de Hadik a bajnok raliban 26 Vincze Ferenc – Turán győzött, de Hadik a bajnok raliban 26 Bacigal Igor
#1 Škoda Fabia Rally2 EVO
RC2   +30.1
6. Turán győzött, de Hadik a bajnok raliban 26 Velenczei Ádám – Turán győzött, de Hadik a bajnok raliban 26 Szőke Tamás
#5 Škoda Fabia R5 EVO
RC2   +33.4
7. Turán győzött, de Hadik a bajnok raliban 26 Csomós Miklós – Turán győzött, de Hadik a bajnok raliban 26 Nagy Attila
#93 Škoda Fabia R5
RC2   +57.4
8. Turán győzött, de Hadik a bajnok raliban 40 Neubauer, Hermann – Turán győzött, de Hadik a bajnok raliban 40 Ettel, Bernhard
#46 Ford Fiesta Rally2
RC2   +01:06.0
9. Turán győzött, de Hadik a bajnok raliban 26 Kovács Antal – Turán győzött, de Hadik a bajnok raliban 26 Istovics Gergő
#13 Ford Fiesta R5
RC2  

+01:15.4

 

10. Turán győzött, de Hadik a bajnok raliban 26 “Csucsu” – Turán győzött, de Hadik a bajnok raliban 26 Tóth Imre
#24 Citroën C3 R5
RC2   +01:17.3