Manapság szinte heti rendszerességgel érkeznek az önvezető járművekkel kapcsolatos hírek. A következő eset azonban egyedülállónak tekinthető. Történt ugyanis, hogy a teherautókra szakosodott, automatizált vezető rendszereket fejlesztő Embark sofőr nélkül eresztette szélnek egy 36  tonnás össztömeggel rendelkező kamiont.

A művelethez szükség volt néhány fontos innovációra is. Először is a Peterbilt 579-es nyerges vontatót felszerelték radar szenzorokkal, külső kamerákkal, majd egy önvezetésre tervezett szoftvert is telepítettek rajta. Ezzel a teherautó alkalmassá vált a 2-es szintű automata vezetés megvalósítására. Ez azt jelenti, hogy a jármű bizonyos körülmények között, például autópályán alkalmas az önálló vezetésre, de a sofőrnek mindvégig felügyelnie kell a folyamatot.

Önvezető üzemmódban a nyerges ( jobban mondva a szoftver) saját maga dönt a gyorsulásról, a fékezésről, emellett megfelelő követési távolságot tart az őt megelőző járműtől. A Peterbilt azonban mégsem megy csak úgy a feje után: a szoftver használja a GPS-t, valamint figyelembe veszi a forgalommal kapcsolatos, valós idejű információkat. Sőt, videó felvételek szerint még előzésre is képes.

Átszelte Amerikát egy önvezető teherautó 1

A sofőr mindig felel azért, hogy rajta tartsa a szemét az úton, ügyelve ezzel saját, illetve mások biztonságára. De ennek a rendszernek köszönhetően jó néhány órát aktív munka nélkül tölthet el a kormány mögött. Ha mégis közbe kell avatkoznia, akkor az csak néhány másodpercet jelenthet” – jegyezte meg Alex Rodrigues, az Embark vezérigazgatója.

Szavai már tényleg a valóságot képviselik: az Embark csőrőse Los Angelestől a floridai Jacksonville-ig közel 3800 kilométert tett meg, részben önvezető üzemmódban. Amerika történetében ez volt az első, amikor egy automatizált irányítással rendelkező jármű a nyugatitól egészen a keleti partig közlekedett. Az Embark nem akar itt megállni: céljuk kifejlesszék a négyes szintű önvezetéshez szükséges technológiát, amikor egy jármű már emberi felügyelet és közbeavatkozás nélkül is tud közlekedni. Véleményük szerint az árufuvarozási szektor kiváló terep ezen technológia meghonosítására és alkalmazására.