A korábbiaknál mérvadóbb körülmények között, sötétedés után, 21 Celsius-fokos levegő- és 24 fokos aszfalthőmérséklet mellett kezdődhetett volna a 2021-es Forma-1-es Szaúd-arábiai Nagydíj második szabadedzése Dzsiddában.

Közvetlenül a rajt előtt azonban a pilóták és a csapatok, valamint az FIA-elnök részvételével az F1-vezér Stefano Domenicali összehívott egy megbeszélést, miután rakétatámadás érte a nap korábbi részében az Aramco közeli olajfinomítóját, de még az éjszakai eget is bevilágította egy friss robbanás fénye nem sokkal a tervezett rajt előtt. A megbeszélés miatt negyedórával csúsztatták a programot. Helyszíni beszámolók szerint több pilóta is vonakodott a szabadedzésen való részvételtől az események miatt.

A pályán is megkezdődött az akció, a delfinezés problémája több csapatnál jelentkezett, köztük a Ferrarinál is, leginkább azonban a Mercedesnél látszott a jelenség. Lewis Hamilton különösen kényelmetlenül érezte magát, a hétszeres világbajnok menet közben egy magasabb ülést is kért.

Kevin Magnussen vesszőfutása ezen a gyakorláson is folytatódott. Az első edzést teljesen kihagyó Haas-pilóta motorerőhiányra panaszkodott, majd meg is állt alatta az autó nem sokkal féltáv után. Nem sokkal később Charles Leclerc Ferrarijával akadtak gondok: igaz, az ő problémáját az okozta, hogy a falhoz ért egy kanyarnál. Megsérült autójának kormányösszekötője, a monacói vissza tudott gurulni a bokszba, de csak lassú tempóval.

Leclerc így is megnyerte az edzést, legjobb köre 14 századmásodperccel volt gyorsabb Max Verstappen leggyorsabbjánál. Igaz, a Red Bull hollandja azt a kört közepes abroncsokon futotta. Mögöttük csapattársaik, azaz Carlos Sainz és Sergio Perez végeztek.

Az 5-6. helyen a két Mercedes-pilóta következett, Hamilton 439 ezredet kapott az első helyezett pilótától, George Russell deficitje közel hattized volt.

A McLaren kissé mintha előrelépett volna, legalábbis Lando Norris hetedik ideje bizakodásra adhat okot a wokingi csapat szurkolói számára. A legjobb tízbe Esteban Ocon (Alpine), Valtteri Bottas (Alfa Romeo), Valtteri Bottas (Alfa Romeo) és Cunoda Juki (AlphaTauri) fértek még be. A japán pilóta alatt problémák léptek fel, motorja csúnya hanggal állt meg, majd autója is a pálya szélén.

Válságértekezlet az F1-ben a támadás után 2

A teljes eredménylista

A pilóták programja a beszámolók szerint nem ért véget ezzel mára, a szabadedzés után újabb megbeszélést tart az F1 a kialakult helyzettel kapcsolatban. Az ország motorsportszövetsége az edzés alatt közölte, hogy a hétvége menetrendje az előzetes tervek szerint folytatódni fog, a szervezők pedig együttműködnek a biztonsági szervekkel.

Válságértekezlet az F1-ben a támadás után 3

Lángokban az Aramco olajdepó, kb. 20 kilométerre a Forma-1-es pályától

A Szaúd-arábiai Nagydíj programja szombaton magyar idő szerint 15 órától a harmadik szabadedzéssel folytatódik, az időmérő 18 órakor rajtol – ha minden a tervek szerint alakul.