Még napfényben, 22 Celsius-fokos levegő- és 36 fokos aszfalthőmérséklet mellett zajlott a 2022-es Forma-1-es Szaúd-arábiai Nagydíj első szabadedzése a 6174 méter hosszú, 27 (!) kanyarból álló dzsiddai Corniche versenypályán. Azóta, hogy legutoljára itt járt a sportág, mindössze csak egy szezonzáró és egy szezonnyitó futam telt el.

A visszajelzések után azonban ennyi idő is elegendő volt arra, hogy a pilóták kérésének megfelelően módosítsák a pályát, javítva ezzel a biztonságot, beláthatóbbá téve néhány, falak között húzódó kanyart. Az aszfaltcsík hossza azonban nem változott, az autók viszont annál többet, így bőven volt kihívás a versenyzők előtt.

Nem is késlekedtek a pilóták, sokan rögtön a pályára hajtottak a bokszutca nyitását követően. Köztük volt Fernando Alonso is, akinek Alpine-jában új motor, miután problémát észlelt a csapat a Bahreinben használt belső égésű elemnél.

Az első problémára alig öt percet kellett várni: Kevin Magnussennek kellett lassan visszagurulnia a Haas-szal a bokszba, miközben megtiltották neki a sebességváltást. A csapat később elmondta, hidraulikus probléma hátráltatta őket.

Bő negyed óra elteltével még egyik Ferrarit sem járt a garázson kívül, de mielőtt megtehették volna ezt, be is lengették a piros zászlót egy, a pályára eső és azt törmelékkel beterítő jelzőtábla előtt.

A takarítást követően 34 perc maradt az edzésből, ekkor a maranellóiak is a pályára hajtottak már. Nem csoda, hogy Charles Leclerc és Carlos Sainz nem kapkodott annyira: minden fontos hétvégi eseményt, így a szombati időmérőt és a vasárnapi futamot is villanyfényes körülmények között rendezik majd.

Épp emiatt túl nagy jelentőséget nem érdemes tulajdonítani az eredményeknek, sokkal inkább volt az aggasztó, hogy az edzés alatt egy rakéta csapódott az Aramco egyik pályához közeli olajfinomítójába. A füstszagra Max Verstappen is panaszkodott, bár nem tudni, hogy az az esethez kapcsolódott-e – az előzményekről itt írtunk korábban.

A gyakorláson egyébként a korai tétlenség ellenére is Leclerc volt a leggyorsabb a Red Bull hollandja és Valtteri Bottas Alfa Romeoja előtt. Őket a másik Ferrarival Sainz követte, majd a három Red Bull-motoros autó jött a tabellán Pierre Gasly, Juki Cunoda, Sergio Perez sorrendben. A leggyorsabb mercedeses pilótát, Lewis Hamiltont szendvicsbe fogta a két Alpine-versenyző a 8-9-10. helyen.

F1: A Ferrari az élen Szaúd-Arábiában, támadás a pálya mellett 1

A teljes eredménylista

A hétvége a második szabadedzéssel folytatódik magyar idő szerint 18 órától.